Çoğuna katılıyorum ama bir uyarı. Yazı sonunda "yorgun, yalnız, fazla çalışmış insanlar var, müzik gerçekten yardımcı oluyor" diyerek kendini koruyor, iyi ediyor; çünkü o boşluğu romantize etmek de bir lüks olabilir. Herkesin sessizlikte oturup derinleşecek hâli yok. Bazıları için o girdi, gerçekten dayanılır kılan tek şey. Asıl mesele doymuşluk, evet; ama "sessizliğe katlanamıyorsan kusurlusun" dozuna kaymamak lazım.
Sürekli eğlendirilmek sıradan hayatı ölü gibi mi hissettiriyor?
Çoğu insanın ciddi anlamda boş zaman hayali kurduğunu sanmıyorum. Onlar tüketime ayrılmış boş zamanın hayalini kuruyor. Bu farklı bir şey. Hayal edilen iyi hayat, sessiz bir öğleden sonra, uzun bir yürüyüş, onarılmış bir çit, temizlenmiş bir mutfak, bir sohbet, dua, okuma ya da boşluğa dalmak değil. İzlenecek, dinlenecek, kaydırılacak, satın alınacak ya da “öğrenilecek” uçsuz bucaksız bir menüyle dolu, hiçbir yükümlülüğü olmayan bir gün.
In groups
Düşünce
Çoğuna katılıyorum ama bir uyarı. Yazı sonunda "yorgun, yalnız, fazla çalışmış insanlar var, müzik gerçekten yardımcı oluyor" diyerek kendini koruyor, iyi ediyor; çünkü o boşluğu romantize etmek de bir lüks olabilir. Herkesin sessizlikte oturup derinleşec
Tartışma içeriği
Orta Çağ köylülerinin modern bir beyaz yakalıdan daha az saat çalıştığına dair bir dizi mizah görseli dolaşıyor. İddiaya göre kilise, köylüleri yılın çoğunda işten uzak tutarak mutlu ve doygun tutuyormuş.
Bu iddia, Dr. Bret C. Devereaux'nun ortaçağ köylüsü üzerine yazdığı ustaca bir dizide gayet iyi çürütülmüş, özellikle de IVb bölümünde. Benim düşüncelerim sürekli eğlendirilme ihtiyacının modern algısı üzerine. Ya da kendinizi daha iyi hissetmek isterseniz, didinme kültürü kitaplar, podcastler, kurslar, videolar tüketerek her an üretkenmiş gibi hissetmenize yardım edebilir... Yine de eğlence işte, kişisel gelişim diye paketlenmiş bir saçmalık bile olsa.
Çoğu insanın ciddi anlamda boş zaman hayali kurduğunu sanmıyorum. Onlar tüketime ayrılmış boş zamanın hayalini kuruyor. Bu farklı bir şey. Hayal edilen iyi hayat, sessiz bir öğleden sonra, uzun bir yürüyüş, onarılmış bir çit, temizlenmiş bir mutfak, bir sohbet, dua, okuma ya da boşluğa dalmak değil. İzlenecek, dinlenecek, kaydırılacak, satın alınacak ya da “öğrenilecek” uçsuz bucaksız bir menüyle dolu, hiçbir yükümlülüğü olmayan bir gün.
İnsanların sürekli birbirine karıştırdığı ayrım bu. Aylaklık, eğlenceyle aynı şey değil; çok daha geniş bir şey. Dinlenmeyi, dolaşmayı, okumayı, ağırlık kaldırmayı, konuşmayı, yemek pişirmeyi, temizliği, yazmayı, dua etmeyi, bir şeyleri onarmayı ya da bir süre hiçbir şey yapmamayı içerir. Eğlence ise daha dardır. Dikkati işgal etmek için tasarlanmış bir girdidir.
Müziğin, filmlerin, romanların, oyunların ya da uzun sohbetlerin değersiz olduğunu söylemiyorum. Söylediğim şu: modern insan eğlencenin, boş zamanın kendisinin varsayılan biçimi olmasına izin verdi. Bu bir kez olunca, her boş dakika doldurulmadıkça kusurlu görünmeye başlıyor. Sırada mı bekliyorsunuz? Telefonu çıkar. İşe gidip gelmek mi? Podcast'i çıkar, sesli kitabı. Öğle yemeği mi? Hadi şu kusursuz YouTube videosunu bulalım. Yürüyüşe kulaklık gerek. Spor salonuna müzik gerek, üstelik kendime özel bir liste. Hırslısınız ve hayatta öne geçmek mi istiyorsunuz? Eh, neden şu muhteşem üretkenlik podcastlerini, piyasa haberlerini, kitap özetlerini, kişisel gelişim içeriklerini dinlemiyorsunuz... yine eğlence işte, ama daha az suçluluk duyarak.
Bedelini en küçük, en utanç verici yerlerde fark ediyorum. Her yürüyüşe, her ev işine, günün her boş anına bir girdi sokmaya izin verirsem, sessizlik bir sorun gibi gelmeye başlıyor. Yerleri silerken bir yandan sesli kitap dinlemezsem zamanımı boşa harcıyormuşum gibi geliyor. Kısa bir araba yolculuğu, kitaplarımdan birini tüketmediğim sürece boşa gitmiş gibi geliyor. Bu, yer silmek, araba sürmek ya da oturmak daha kötü etkinlikler olduğundan değil. Kendimi sıradan hayatın verebileceğinden daha güçlü bir doz beklemeye alıştırdığım için.
İşte bu yüzden insanların, gerçek hayattan sıkıldıklarını söylerken genellikle yalan söylediğini düşünüyorum. Çoğu zaman kastettikleri, hayatın boş olduğu değil. Kastettikleri, dikkatlerini öyle kötü eğittikleri için sıradan hayatın artık uyarım eşiğini aşamadığı. Bir mutfak, bir kaldırım, bir arka bahçe, bir düşünce dizisi, sakin bir insan sohbeti, tekrar eden bir ev işi; cebimizdeki sonsuz, kişiye özel eğlence kaynağının yanında hepsi sıradan geliyor.
Sıkılmak işte bunun için var!
Tükenmişliği, depresyonu ya da ölü gibi bir yorgunluğu kastetmiyorum. Onlar farklı sorunlar. Dış girdi durduğunda ve kendi zihnimiz üretmeye, ya da hiç değilse kendini dinlemeye başlamak zorunda kaldığında açılan o çirkin küçük boşluğu kastediyorum. Ve başta korkunç rahatsız edici. Birçok yararlı şey orada başlar. Her belirdiğinde onu öldürürseniz, ardından ne çıkabileceğini asla öğrenemezsiniz.
Sıkıldığınızda sorgularsınız. Mistik atılımlardan ya da varoluşsal sorulardan söz etmiyorum. Bir hayatı asıl yöneten sıradan düşünceleri kastediyorum. Bu işe neden hâlâ katlanıyorum? O konuşmadan neden hep kaçıyorum? Bu dostluk neden bitti? Hiçbir zaman peşine düşmediğim bir şeyi umursadığımı kendime neden söyleyip duruyorum? Kimse bana bir menü sunmazsa bu öğleden sonra aslında ne yapmak istiyorum? Bu düşünceler genellikle dikkat işgal altındayken gelmez. İşgal durduktan sonra, bir sonraki doz gelmeden önceki o kısa aralıkta gelirler.
Çoğu dopamin detoksu lafından da bu yüzden hoşlanmıyorum. Bütün gün kendinizi daha gürültülü girdilerle beslerseniz, hayatın daha sessiz kısımları kıyaslandığında çoğu zaman daha cılız hissettirir. Bu kadarı, kimse yarım yamalak anlaşılmış sinirbilimi kötüye kullanmaya başlamadan önce bile görünür. Ama internetteki kişisel gelişim kültürü, sade insani gözlemleri beyin jargonu saçmalığıyla süslemeden duramıyor. Her sessiz boşluğu haftalarca içerikle doldurduğumda neler olduğunu şimdiden görebiliyorum. Sessiz şeylerin keyfini almak zorlaşıyor. Durduğumda yeniden yaşanır oluyorlar.
Aynı alışkanlığın, hırslı insanların neredeyse hiç itiraf etmediği daha da sinir bozucu bir versiyonu var. Çoğu kişisel gelişim içeriği, pasif kalmaya devam ederken üstün hissetmek isteyen insanlar için yalnızca eğlencedir. Bir podcast daha. Bir kitap özeti daha. Bir kurs daha. Alışkanlıklar, para, kripto, erkeklik, üretkenlik ya da akışın saygın bir paket içinde sunmayı öğrendiği her ne ise, ona dair bir klip daha. Mizah görsellerini umutsuzca kaydırmak kadar yararlı; yine sadece pasif tüketim. Dedikodudan daha iyi hissettirir, çünkü sizi pohpohlarken, üretkenlik podcastleri dinlerken bile hâlâ hiçbir şey yapmadığınız gerçeğinden uzaklaştırır. Ama sizi aynı durumda bırakır: yapmak yerine izlemek, karar vermek yerine tüketmek, daha berraklaşmak yerine meşgul kalmak.
Siz: jefferson, kafayı yemişsin, müziğimden vazgeçmiyorum!
Vazgeçmek zorunda da değilsiniz! Tabii ki bir miktar eğlence iyidir. Sahte bir saflığı savunmuyorum ve manastır pozları kesmekle ilgilenmiyorum. Pek çok insan yorgun, fazla çalışmış, yalnız ya da tekrar eden bir emekten sağ çıkmaya çalışıyor. Müzik gerçekten yardımcı oluyor. Bir podcast ya da sesli kitap yolculuğu katlanılır kılabilir. Bir film, bir saat daha düşük dereceli kara kara düşünmekten çok daha değerli olabilir. Sorun doymuşluk. İçinde hiç boş alan kalmayan bir hayat aylaklık gibi hissettirmeyi bırakır ve eğlenceye tutsaklık gibi hissettirmeye başlar.
Bütün girdilerin eşit olduğunu varsayarken de insanların yalan söylediğini düşünüyorum. Ciddi bir kitap okumak, yirmi kısa klibin üstünde otlamakla aynı şey değil. Uzun bir sohbeti dinlemek, otomatik oynatmayla aynı şey değil. Bir nedenle seçtiğiniz bir filmi izlemek, akışın bir sonraki şeyi suratınıza fırlatmasına izin vermekle aynı şey değil. Kimi tortu bırakır. Kimi tedirginlik.2 Biri hayatla ilişkinizi derinleştirir, öteki sizi hayatın yüzeyinde kaydırıp durur. Biri durup düşünmenizi gerektirir, öteki yalnızca daha çok tüketmenizi.
Buna bu kadar güçlü inanmamın nedeni kuramsal değil. En kötü versiyonu kendi üzerimde yeterince sık denedim. İlk kez tam on dakika boyunca, telefon yok, müzik yok, okuma yok, üretken ses yok, hiçbir şey yapmadan durmayı denediğimde aptalca geldi. Sonra sinir bozucu. Sonra neredeyse hakaret gibi. Beynim sürekli bu işten pazarlıkla sıyrılmaya çalıştı. Birkaç hafta sonra his değişti. Kulaklıksız yürümek yine normal geldi. Garajı temizlemek bir ceza gibi gelmeyi bırakıp, bedenim meşgulken daha derin düşüncelere dalmak için bir fırsat gibi gelmeye başladı. Yerleri silmek bile tuhaf biçimde keyifli oldu. Mistik hiçbir şey olmamıştı. Sadece sıradan hayatı cebimdeki bir lunaparkla yarışmaya zorlamayı bırakmıştım
En çok önemsediğim nokta bu. Amaç daha iyi tüketmek değil. Amaç, her saatin dolu hissettirilmesi için tüketimin şart olmadığı bir hayat yaşamak. Sessiz bir odada bir girdiye uzanmadan on dakika oturamıyorsanız, bu masum bir modern alışkanlık değil. Kendi mutfağınızın, yürüyüşünüzün, düşüncelerinizin ve nihayetinde bütün hayatınızın akıştan daha az canlı hissettirmeye başlamasının bir nedeni budur.
1 İlgili yan literatür arasında sıkıntı ve yaratıcılık üzerine Sandi Mann, sıkıntının yapısı üzerine Erin Westgate, zihinsel dolanma üzerine Kalina Christoff ve varsayılan kip araştırması üzerine Marcus Raichle yer alıyor. Yazı bunları tek ve yerleşik bir mekanizmanın kanıtı olarak değil, yön gösterici destek olarak kullanıyor.
2 Jonathan Haidt'in akıllı telefon kuşağı üzerine yazdıkları, sürekli dijital meşguliyetin dikkati ve ruh halini değiştirdiğine dair daha geniş iddiayla ilgilidir; gerçi buradaki tartışma kuşaksal olmaktan çok daha dar ve daha deneyimseldir.
Thoughts
-
PermalinkYazının ayrımı sağlam ama pratik bir sorum var. Otobüste, kuyrukta, işe gidiş gelişte telefona bakmak gerçekten "doymuşluk" mu, yoksa o ölü zamanı yaşanır kılmanın ucuz bir yolu mu? Bütçesi de vakti de kıt biri için o boş on dakikayı "derinleşme fırsatı" diye yaşamak her zaman mümkün değil. Sınır tam olarak nerede başlıyor?
-
PermalinkYerleri silerken sesli kitap dinlemezsem zaman boşa gidiyormuş hissi tam beni anlatıyor. Geçen ay denedim, kulaklıksız yürüdüm; ilk gün resmen sinir bozucuydu, sonra fark ettim ki yürüyüş zaten yeterliymiş, ben ona bir podcast borcum varmış gibi davranıyormuşum. Adam haklı, biz aylaklığı eğlenceye kiralamışız.
-
Permalink"Dopamin detoksu" diyenlerden yazının da hoşlanmaması güzel. Adam haftalarca telefona bakıp sonra üç gün dağa çıkıp "beynimi resetledim" diyor. Beyin USB bellek değil kardeşim, sıkıldığını kabul et yeter.
-
PermalinkYazıyı okuyunca kendi günümü saydım ve utandım. Sıraya göre:
otobüste telefon
yürürken kulaklık
yemekte video
çalışırken arada "motivasyon" videosu
Dördü de "üretken hissetmek" kılığında, hepsi pasif tüketim. Yazının "saygın bir pakette eğlence" dediği şey tam bu üretkenlik içeriği. En çok da onu kendime itiraf etmek zor geldi, çünkü öğrenci olarak o videoları çalışıyormuş gibi sayıyordum.
-
PermalinkYazının en doğru ayrımı aylaklık ile eğlence arasındaki fark. Aylaklık geniş, eğlence dar: biri dikkatini işgal etmek için tasarlanmış bir girdi. "Sıkılmak işte bunun için var" cümlesi de boşuna değil; o çirkin küçük boşluk, kendi zihninin üretmeye başladığı yer. Stoacı pratikte buna alan açmak gerekir, doldurmak değil. Yazı bunu kişisel gelişim sloganına çevirmeden anlatmış; en zor kısmı da bu.
-
PermalinkÇoğuna katılıyorum ama bir uyarı. Yazı sonunda "yorgun, yalnız, fazla çalışmış insanlar var, müzik gerçekten yardımcı oluyor" diyerek kendini koruyor, iyi ediyor; çünkü o boşluğu romantize etmek de bir lüks olabilir. Herkesin sessizlikte oturup derinleşecek hâli yok. Bazıları için o girdi, gerçekten dayanılır kılan tek şey. Asıl mesele doymuşluk, evet; ama "sessizliğe katlanamıyorsan kusurlusun" dozuna kaymamak lazım.
-
PermalinkYazının on dakikalık deneyi, neredeyse her gelenekteki temel pratiğin çıplak hâli. Zen'de "sadece otur" der, Stoacılar akşam gözden geçirmeyi önerir; ortak nokta, bir girdi olmadan zihinle baş başa kalabilmek. İlginç olan, yazarın da gözlemlediği o sıra: önce aptalca, sonra sinir bozucu, sonra neredeyse hakaret gibi. O direnç, pratiğin işlediğinin işareti; çünkü zihin doldurulmaya o kadar alışmış ki boşluğu bir tehdit sanıyor.
-
PermalinkÜretkenlik podcast'i dinlerken hiçbir şey yapmamanın suçluluğunu eğlenceyle örtmek: çağın en zarif tembelliği.
Related discussions
-
Her konuda bir "fikrinizin" olması gerekir mi?
Bir fikir ile bir kanaat arasında fark vardır ve bugün yaşama biçimimizdeki neredeyse her şey bunu size unutturmak üzere kurulmuştur. Fikir, biri size sorduğunda dört saniyede üretebildiğiniz şeydir. Kanaat ise bir şeyle gerçekten zaman geçirdikten, onun baskı altında nasıl davrandığını gözlemledikten, bir iki kez yanılıp kendinizi düzelttikten sonra elinizde kalan şeydir. Birincisi neredeyse bedavadır. İkincisi ise geri alamayacağınız bir dikkate mal olur ve bir ömürde bunu ancak bir avuç konu
-
Kişiliğiniz gerçekten sandığınız kadar önemli mi?
Öğrencilerle, gençlerle ve daha genç iş arkadaşlarımla konuşurken, birçoğunun kişilik özelliklerini ne yapacaklarına ya da kendi kariyerlerine nasıl yöneleceklerine karar vermede başat bir etken saydığını fark ediyorum. Gençler bu soruları daha açık sorsa da, daha yaşlı yetişkinler de aynı doğrultuda düşünüyor gibi. Şahsen ben bunu çoğu insanın sandığından çok daha alakasız buluyorum. Başarılı insanların aynı işi taban tabana...
-
EDC kültürü normal hayatı bir teçhizat fantezisine mi çevirdi?
Eskiden EDC kültürünü çoğunlukla zararsız bir inek takıntısı sanırdım. El fenerleri, çakılar, defterler, titanyum kalemler, içinde on yedi parça olan küçük düzenleyiciler. Olur böyle şeyler. İnsan aletleri sever. İnsan nesneleri sever. Kimisi bir sistemi inceltmekten zevk alır. Anlıyorum. Ama bir noktadan sonra bu kültür pratik faydadan uzaklaşıp, günlük en büyük tehdidi bir şifreyi unutmak olan insanlar için bir tür banliyö taktik kostümüne dönüştü.
-
Çoğu insan duygularını doğru ifade edemiyor çünkü kelime hazinesi mi yetersiz?
Şaşırtıcı sayıda duygusal hata ve acı, aslında adlandırma hatalarından kaynaklanıyor. Biri gerçekte utanç duyduğu hâlde öfkeli olduğunu söylüyor. Biri kendini sevilmiyor sanıyor, oysa hissettiği şey ihmal edilmek, kontrol altında tutulmak, yalnızlık ya da mahcubiyet. Biri stresli olduğunu söylüyor, ama gerçek hâli korku, kırgınlık, keder ya da kıskançlık. Bunlar küçük kelime farkları değil; tam tersine, gerçekte ne hissettiğimizin doğru ifadesi. Farklı sorunlara işaret ediyorlar, yani farklı tep
-
Kültürel eleştiri iki yönlü mü işler?
Şu büyük teknoloji şirketi ekip yemeklerinden birindeydim. Konu, insanların eşleriyle nasıl tanıştığına geldi. Hintli iş arkadaşlarımdan birkaçı görücü usulü evlilikten, aile katılımından ve Hindistan'da evliliğin yalnızca özel bir romantik tercih olarak değil, bir aile meselesi olarak görülmesinin ne kadar daha normal olduğundan bahsetti. O kısmı sorun değil, farklı kültürler işte. Paylaşmasam da bakış açılarını görmek ilginçti. Sorun, içlerinden biri âdeti anlatmayı bırakınca başladı...
-
Çiğ süt içmek sağlık mı, yoksa tohum yağı paranoyasıyla aynı saçmalık mı?
Bence iyi uyuyan, düzenli ağırlık çalışan, düzgün beslenen, dışarı çıkan ve gerçek sosyal bağlarını koruyan biri, uzun vadeli sağlık için elde mevcut en kanıta dayalı şeylerden bazılarını yapıyor demektir. Şaşırtıcı sayıda insanın bunu, aynı zamanda çiğ süt, tohum yağı paranoyası ve başka saçmalıklar dayatan topluluklardan öğrendiğini fark ettim. Sorun tıbbın yanlış olması değil. Sorun, tıbbın bir önleme boşluğu bırakmış olması ve çatlakların oraya yerleşmesi.
-
İnsanlar geçmişte gerçekten daha mı aptaldı?
Modern düşüncede geçmişi bir tür yarı uykulu hal olarak ele alan bir alışkanlık var; sanki Aydınlanma Çağı bizi uyandırmış gibi. İnsanlar eski toplumları batıl inançla dolu hayal ediyor; sanki inancın kendisi, modern bilim onu kurtarmaya gelmeden önce daha az disiplinliymiş gibi. Bu rahatlatıcı bir hikâye, çünkü bugünü başka bir sınırlar ve varsayımlar düzeni değil de bir tür entelektüel doruk gibi hissettiriyor.
-
Şirketler artık ürün değil, abonelik satmaya mı teşvik ediliyor?
HP yazıcı örneği hâlâ aklımı başımdan alıyor. Birçok kullanıcı için yazıcı, içinde bir şey bozulduğu için değil, mürekkep aboneliği sona erdiği ve üreticinin yazılımı zaten satın aldığınız kartuşları devre dışı bıraktığı için çalışmayı durduruyor. Yazıcı fiziksel olarak orada duruyor ve öylece çalışmayı durduruyor