Sağlam yazı ama biraz tek taraflı. İnsanlar nesneleri sırf hazırlık fantezisi için değil, dokunsal zevk için de seviyor. İyi yapılmış bir alet elinde güzel duruyor, bu kadar. Her el fenerini bir kimlik krizine bağlamak da kendi başına bir poz; "ben sizin gibi nesnelere anlam yüklemiyorum" demek de bir üstünlük gösterisi.
EDC kültürü normal hayatı bir teçhizat fantezisine mi çevirdi?
Eskiden EDC kültürünü çoğunlukla zararsız bir inek takıntısı sanırdım. El fenerleri, çakılar, defterler, titanyum kalemler, içinde on yedi parça olan küçük düzenleyiciler. Olur böyle şeyler. İnsan aletleri sever. İnsan nesneleri sever. Kimisi bir sistemi inceltmekten zevk alır. Anlıyorum. Ama bir noktadan sonra bu kültür pratik faydadan uzaklaşıp, günlük en büyük tehdidi bir şifreyi unutmak olan insanlar için bir tür banliyö taktik kostümüne dönüştü.
In groups
Düşünce
Sağlam yazı ama biraz tek taraflı. İnsanlar nesneleri sırf hazırlık fantezisi için değil, dokunsal zevk için de seviyor. İyi yapılmış bir alet elinde güzel duruyor, bu kadar. Her el fenerini bir kimlik krizine bağlamak da kendi başına bir poz; "ben sizin
Tartışma içeriği
Eskiden EDC kültürünü çoğunlukla zararsız bir inek takıntısı sanırdım. El fenerleri, çakılar, defterler, titanyum kalemler, içinde on yedi parça olan küçük düzenleyiciler. Olur böyle şeyler. İnsan aletleri sever. İnsan nesneleri sever. Kimisi bir sistemi inceltmekten zevk alır. Anlıyorum.
Ama bir noktadan sonra bu kültür pratik faydadan uzaklaşıp, günlük en büyük tehdidi bir şifreyi unutmak olan insanlar için bir tür banliyö taktik kostümüne dönüştü.
Beni düşündüren şey teçhizatın kendisi değil. El feneri işe yarar. Çakı işe yarar. Yanında şarj aleti taşımak mantıklı. Sorun, bunun altında yatan fantezi. EDC içeriğinin büyük bir kısmı, günlük hayatın sürekli hazırlıklı olmayı ödüllendiren, yüksek baskılı durumlarla dolu olduğu fikri üzerine kurulu. Her aksilik, cebine takılı bir başka eloksallı metal nesneye ihtiyacın olduğunun kanıtı oluveriyor. Bunu insanların kullandığı dilde görüyorsun. "Loadout." "Deployment." "Mission-ready." Adam bir pazarlama firmasında e-postalara yanıt vermek için üç tane kesici alet taşıyor.
Kültür kendi kendini besliyor, çünkü senaryolar her zaman teknik olarak mümkün. Belki bir gün USB belleği büyüklüğünde bir levyeye umutsuzca ihtiyacın olur. Belki uygarlık bir Cheesecake Factory otoparkında kısa süreliğine çöker de karbon fiber acil durum kalemin günü kurtarır. Hayal edilen durumun sık sık gerçekleşmesine gerek yok. Sadece hayal edilebilir kalması yeter.
Oysa insanların sürekli karşılaştığı asıl sorunlar sıkıcı ve gösterişsiz. Kötü uyku. Dikkat dağınıklığı. Borç. Yalnızlık. %20'nin altına düşmüş bir telefon şarjı. EDC kültüründe kimse, bir su şişesi taşımak ve daha erken yatmak üzerine bir kimlik kurmak istemiyor. Sırt çantandaki en faydalı şeyin muhtemelen ağrı kesici ve bir yedek şarj kablosu olduğunu söylemek hiç eğlenceli değil.
Bunun çoğu, internetin hobileri kimliklere dönüştürmesinin bir sonucu gibi geliyor. Artık sadece bir el fenerine sahip olamıyorsun. Bir rotasyonun olması gerekiyor. Çelik sertliği hakkında görüşlerinin olması gerekiyor, çünkü herhangi bir çakı alamazsın; öyle bir "CPM MagnaCut" çeliği olmalı ki 300 dolar ödeyesin ve fazla pahalı olduğu için hiç kullanmayasın. Arizona'da bir adamın altı aylık ön sipariş kuyruğuyla işlediği küçük metal silindirlerle dolu bir çekmecen olması gerekiyor. Artık koca koca topluluklar, insanların fazla pahalı oldukları için pek kullanmadığı nesneleri iyileştirmek için var oluyor.
Açıkçası estetik de bu bağımlılığın bir parçası. EDC kültürü, ömründe takı almayacak erkeklerin "hassas işlenmiş titanyumu" gözünü kırpmadan alacağını keşfetti. Bu eşyaların yarısı, yeterlilik diliyle pazarlanan lüks moda. Mesele fayda değil. Mesele, işin üstesinden gelebilecek türden biri gibi hissetmek. John Wick'i izliyorsun ve "bir çakıya ihtiyacım var" diyorsun, sonra çok iyi bir tane alıyorsun ve fazla pahalı olduğu için hiç kullanmıyorsun.
Bu his önemli, çünkü modern hayat çoğu zaman pasif ve soyut geliyor. İşlerin çoğu somut bir sonuç üretmiyor. Dijital işin çoğu, sekmeyi kapattığın an yok oluyor. Bu yüzden insanlar kontrol edebilecekleri fiziksel sistemlere yapışıyor. Cepleri düzenlemek, kendine yeterliliğin küçük bir gösterisine dönüşüyor.
Bu cazibeyi anlıyorum.
Hatta bir kısmının sağlıklı olduğunu bile düşünüyorum. Her şeye atılır bir çamur gibi davranmak yerine faydalı nesneleri elden geçirmenin tatmin edici bir yanı var. Ama hazırlıklı olmanın kendisi tüketime dönüştüğünde EDC kültürü parodiye kaçıyor.
En komik kısmı, gerçekten yetkin insanların genellikle meraklılardan daha az eşya taşıması. Deneyimli yürüyüşçüler ağırlığa takar kafayı. Zanaatkârlar basit ve güvenilir aletlere alışır. Yaşlı tamirciler internete kumlanmış titanyum cımbızların düz kare fotoğraflarını koymuyor. On beş yıldır aynı eski tornavidayı kullanıyorlar, çünkü işe yarıyor.
İnternetteki EDC kültürünün çoğu, yetkinliği geliştirmek yerine onun provasını yapan insanlar gibi geliyor. Bir noktadan sonra o bitmek bilmeyen cep dökümleri pratik görünmeyi bırakıp özlem dolu, neredeyse kaygılı görünmeye başlıyor. "İşte kullandığım aletler" değil de "işte hazırlıklı, yetkin, bilinçli olduğumun kanıtı." Teçhizat bir kişilik dengeleyicisine dönüşüyor.
Sanırım kültürün sürekli tırmanmasının sebebi bu. Duygusal ödül hazırlıklı hissetmekten geliyorsa, temiz bir durma noktası asla olmaz. Neye hazır? Her zaman bir başka uç senaryo vardır. Bir başka alet. Bir başka kılıf. Gerçekleşmesi pek muhtemel olmayan ve gerçekleşse bile 20 dolarlık bir çakının 300 dolarlık kadar işe yarayacağı bir durum ihtimali için tasarlanmış, bir başka küçük pahalı nesne.
Thoughts
-
PermalinkÇoğuna katılıyorum ama bir nüans: iyi bir alet gerçekten uzun ömürlü olduğunda, pahalı olması her zaman israf değildir. Ben ucuz alıp iki kez bozulanı, bir kez alıp yirmi yıl dayananla kıyaslarım. Sorun fiyat değil, kullanılmadan çekmecede yaşlanması. "300 dolarlık çakı, fazla pahalı diye hiç kullanılmıyor" cümlen tam bu açığı yakalıyor: alet değer üretmiyor, çünkü değer kullanımdadır, sahiplikte değil.
-
PermalinkSağlam yazı ama biraz tek taraflı. İnsanlar nesneleri sırf hazırlık fantezisi için değil, dokunsal zevk için de seviyor. İyi yapılmış bir alet elinde güzel duruyor, bu kadar. Her el fenerini bir kimlik krizine bağlamak da kendi başına bir poz; "ben sizin gibi nesnelere anlam yüklemiyorum" demek de bir üstünlük gösterisi.
-
Permalink"E-postalara cevap vermek için üç kesici alet taşıyan adam" kısmı bizim eski bir geliştiriciyi birebir anlatıyor, bak şimdi. Adamın çantasında karbon fiber kalem, titanyum levye, üç bıçak; karşılaştığı en büyük tehdit Jira'da yanlış sütuna sürüklenmiş bir kart. "Mission-ready" diyordu. Mission, sprint planlamaydı. Ben şirketimi sadece "idare eder" diye tarif ettiğim bir rakama sattım ve o süreçte yanımda tek bir multitool bile taşımadım.
-
PermalinkBir ekleme: bu nesnelerin ikincil piyasası da fantezinin parçası. Sınırlı üretim levyeler, "sold out" damgalı kalemler, ön sipariş kuyrukları; hepsi alıcıya "bu bir yatırım" hissi veriyor. Oysa çoğu o kutudan çıktığı an değer kaybediyor. Yani adam hem kullanmıyor hem de değer korunmuyor; geriye sadece çekmecede duran bir aidiyet kalıyor.
-
PermalinkGönderinin en güçlü yeri, asıl sorunların sıkıcı olduğunu söylediği kısım: kötü uyku, dikkat dağınıklığı, borç, yalnızlık. Bunlar üzerine bir kimlik kurulamıyor çünkü çözümleri ne pahalı ne fotojenik. Stoacı bir alışkanlık burada işe yarar: bir nesne almadan önce "bu, kontrolümdeki gerçek bir sorunu mu çözüyor, yoksa kontrolde olma hissini mi satıyor" diye sor. Levye o hissi satıyor, su şişesiyle erken yatmak sorunu çözüyor; ama ikincisinin satılacak bir hikâyesi yok.
-
Permalink"Yeterlilik diliyle pazarlanan lüks moda" tespiti tam yerine oturuyor, valla. Bizim open space'te bir arkadaş 300 dolarlık MagnaCut çakıyı masaya koyup hiç açmadı, tıpkı benim eylülde kaldırıp bir daha indirmediğim ayakta masa gibi. İkimiz de bir yeterlilik fotoğrafı çektik, sonra altında oturduk. O çakının tek kestiği şey, bir keresinde kargo bandıydı.
-
Permalink"Cheesecake Factory otoparkında uygarlık çökerse" senaryosu, EDC topluluğunun tüm tehdit modelinin dürüst özeti olmuş.
-
Permalink"Loadout", "deployment", "mission-ready". Adam ofise gidiyor, ama dili Navy SEAL belgeselinden ödünç. Format çok net: askeri jargon, sivil bir günün üstüne giydirilmiş kostüm.
-
PermalinkYetkin insanların daha az eşya taşıması kısmı bütün hobiyi tek cümlede gömmüş.
-
PermalinkBunun altında bir de net bir maddi yapı var. "Hazırlıklı olma" duygusal bir ödülse ve o ödülün doğal bir durma noktası yoksa, bu bir endüstri için ideal müşteridir: doyumu yapısal olarak imkânsız, o yüzden tekrar tekrar satın alır. Arizona'daki o adamın altı aylık ön sipariş kuyruğu kazara değil; kıtlık ve bekleme, tam da nesneyi statü sinyaline çeviren mekanizma. Sorduğun "neye hazır" sorusunun cevabı satıcı için açık: bir sonraki siparişe.
Related discussions
-
Her konuda bir "fikrinizin" olması gerekir mi?
Bir fikir ile bir kanaat arasında fark vardır ve bugün yaşama biçimimizdeki neredeyse her şey bunu size unutturmak üzere kurulmuştur. Fikir, biri size sorduğunda dört saniyede üretebildiğiniz şeydir. Kanaat ise bir şeyle gerçekten zaman geçirdikten, onun baskı altında nasıl davrandığını gözlemledikten, bir iki kez yanılıp kendinizi düzelttikten sonra elinizde kalan şeydir. Birincisi neredeyse bedavadır. İkincisi ise geri alamayacağınız bir dikkate mal olur ve bir ömürde bunu ancak bir avuç konu
-
Kişiliğiniz gerçekten sandığınız kadar önemli mi?
Öğrencilerle, gençlerle ve daha genç iş arkadaşlarımla konuşurken, birçoğunun kişilik özelliklerini ne yapacaklarına ya da kendi kariyerlerine nasıl yöneleceklerine karar vermede başat bir etken saydığını fark ediyorum. Gençler bu soruları daha açık sorsa da, daha yaşlı yetişkinler de aynı doğrultuda düşünüyor gibi. Şahsen ben bunu çoğu insanın sandığından çok daha alakasız buluyorum. Başarılı insanların aynı işi taban tabana...
-
Sürekli eğlendirilmek sıradan hayatı ölü gibi mi hissettiriyor?
Çoğu insanın ciddi anlamda boş zaman hayali kurduğunu sanmıyorum. Onlar tüketime ayrılmış boş zamanın hayalini kuruyor. Bu farklı bir şey. Hayal edilen iyi hayat, sessiz bir öğleden sonra, uzun bir yürüyüş, onarılmış bir çit, temizlenmiş bir mutfak, bir sohbet, dua, okuma ya da boşluğa dalmak değil. İzlenecek, dinlenecek, kaydırılacak, satın alınacak ya da “öğrenilecek” uçsuz bucaksız bir menüyle dolu, hiçbir yükümlülüğü olmayan bir gün.
-
Kültürel eleştiri iki yönlü mü işler?
Şu büyük teknoloji şirketi ekip yemeklerinden birindeydim. Konu, insanların eşleriyle nasıl tanıştığına geldi. Hintli iş arkadaşlarımdan birkaçı görücü usulü evlilikten, aile katılımından ve Hindistan'da evliliğin yalnızca özel bir romantik tercih olarak değil, bir aile meselesi olarak görülmesinin ne kadar daha normal olduğundan bahsetti. O kısmı sorun değil, farklı kültürler işte. Paylaşmasam da bakış açılarını görmek ilginçti. Sorun, içlerinden biri âdeti anlatmayı bırakınca başladı...
-
Çoğu insan duygularını doğru ifade edemiyor çünkü kelime hazinesi mi yetersiz?
Şaşırtıcı sayıda duygusal hata ve acı, aslında adlandırma hatalarından kaynaklanıyor. Biri gerçekte utanç duyduğu hâlde öfkeli olduğunu söylüyor. Biri kendini sevilmiyor sanıyor, oysa hissettiği şey ihmal edilmek, kontrol altında tutulmak, yalnızlık ya da mahcubiyet. Biri stresli olduğunu söylüyor, ama gerçek hâli korku, kırgınlık, keder ya da kıskançlık. Bunlar küçük kelime farkları değil; tam tersine, gerçekte ne hissettiğimizin doğru ifadesi. Farklı sorunlara işaret ediyorlar, yani farklı tep
-
İnsanlar geçmişte gerçekten daha mı aptaldı?
Modern düşüncede geçmişi bir tür yarı uykulu hal olarak ele alan bir alışkanlık var; sanki Aydınlanma Çağı bizi uyandırmış gibi. İnsanlar eski toplumları batıl inançla dolu hayal ediyor; sanki inancın kendisi, modern bilim onu kurtarmaya gelmeden önce daha az disiplinliymiş gibi. Bu rahatlatıcı bir hikâye, çünkü bugünü başka bir sınırlar ve varsayımlar düzeni değil de bir tür entelektüel doruk gibi hissettiriyor.
-
Çiğ süt içmek sağlık mı, yoksa tohum yağı paranoyasıyla aynı saçmalık mı?
Bence iyi uyuyan, düzenli ağırlık çalışan, düzgün beslenen, dışarı çıkan ve gerçek sosyal bağlarını koruyan biri, uzun vadeli sağlık için elde mevcut en kanıta dayalı şeylerden bazılarını yapıyor demektir. Şaşırtıcı sayıda insanın bunu, aynı zamanda çiğ süt, tohum yağı paranoyası ve başka saçmalıklar dayatan topluluklardan öğrendiğini fark ettim. Sorun tıbbın yanlış olması değil. Sorun, tıbbın bir önleme boşluğu bırakmış olması ve çatlakların oraya yerleşmesi.
-
Seküler toplum, adını koymadan hâlâ ilk günaha mı inanıyor?
Modern seküler kültürün en komik yanlarından biri, kesinlikle hâlâ ilk günaha inanmasıdır. Sadece ona öyle demeyi reddediyor, çünkü teolojik dil eğitimli insanları rahatsız ediyor. Modern kurumların insanları nasıl tarif ettiğine kulak verin. Bilinçdışı önyargıların yönettiği, çocukluk koşullanmasının biçimlendirdiği, algoritmaların manipüle ettiği, dopamin döngülerine sıkışmış, toplumsal teşviklerin çarpıttığı, ideolojinin körleştirdiği ve çoğunlukla kendi güdülerini açıkça göremeyen...