Ładowanie…

Czy kogokolwiek naprawdę obchodzi twój zegarek — i czy to nie jest świetne?

infected_mushroom
Publiczna 17 rozmów 24 myśli 87 głosów pozytywnych 18 głosów przeciwnych 0 serii 182 wyświetleń

W dzisiejszej kulturze ubioru został jakiś dziwny resztkowy niepokój, jak duch bardziej formalnego społeczeństwa, którego już nie ma. Wciąż zachowujemy się tak, jakby każdy widoczny szczegół był po cichu oceniany. Zegarek to jeden z najczystszych przykładów tej iluzji. Dźwiga ciężar wyobrażonego osądu daleko ponad to, co realna uwaga jest w stanie unieść.

In groups

Myśl

Myśl

komu_to_sluzy

Przyjmuję najmocniejszą wersję tego wpisu: rzeczywiście nikt na sali nie prowadzi rejestru stosowności. Ale „niepokój” nie bierze się z powietrza. Branża wartego miliardy przemysłu zegarkowego całe dekady budowała te kategorie: diver, pilot, field, dress.

Przyjmuję najmocniejszą wersję tego wpisu: rzeczywiście nikt na sali nie prowadzi rejestru stosowności. Ale „niepokój” nie bierze się z powietrza. Branża wartego miliardy przemysłu zegarkowego całe dekady budowała te kategorie: diver, pilot, field, dress. To folklor wyhodowany przez marketing, który nauczył cię, że potrzebujesz osobnego przedmiotu do każdej okazji. Pytanie nie brzmi „czy ktoś mnie ocenia”, tylko komu opłaca się, żebyś w to wierzył. Odpowiedź ma w nazwie słowo „Group” i siedzi w Szwajcarii.

Treść dyskusji

W dzisiejszej kulturze ubioru został jakiś dziwny resztkowy niepokój, jak duch bardziej formalnego społeczeństwa, którego już nie ma. Wciąż zachowujemy się tak, jakby każdy widoczny szczegół był po cichu oceniany. Zegarek to jeden z najczystszych przykładów tej iluzji. Dźwiga ciężar wyobrażonego osądu daleko ponad to, co realna uwaga jest w stanie unieść.

Większość ludzi w ogóle nie zwraca uwagi na twój zegarek. Nie wyłapują referencji, bezela, wyboru bransolety ani tego, czy „pasuje” do reszty stroju. Przez większość czasu ledwie cię w ogóle zauważają. Przekonanie, że ktoś po cichu odejmuje ci punkty, bo założyłeś divera do garnituru, należy do świata sztywnych dress code'ów, podziałów społecznych i wymuszonej jednolitości gustu. Tego świata w zasadzie już nie ma, jeśli kiedykolwiek istniał.

Nie żyjemy w epoce wiktoriańskiej, gdzie sygnały wizualne czytano jako pozycję społeczną o wiele poważniej i z dużo mniejszą dwuznacznością. Żyjemy w kulturze, w której normy ubioru rozluźniły się już na tyle, że sprzeczność niemal nie zostaje zauważona. Sneakersy do kroju szytego na miarę, techniczne tkaniny w formalnych sytuacjach, zegarki od plastikowych urządzeń sportowych po mechaniczne przedmioty z zupełnie innego stulecia — to wszystko już funkcjonuje w tym samym polu widzenia. Przestaliśmy egzekwować poziomy formalności na większości poziomów.

A mimo to ludzie wciąż przeceniają mikrospójność, jakby ktoś na sali po cichu prowadził rejestr stosowności. Wyobrażają sobie sędziego, którego tam nie ma. Wręcz przeciwnie — dzisiejsza uwaga jest zbyt rozproszona na tak uważne czytanie. Ludzie myślą o sobie, o własnych grafikach, o własnych ekranach telefonu, o własnym wewnętrznym szumie. Zegarek nie jest oceniany; jest ignorowany.

Dlatego większość „zasad” dotyczących zegarków w stroju to mniej rzeczywistość społeczna, a bardziej hobbystyczny folklor — jakaś naciągana narracja, dlaczego niby potrzebujesz 30 zegarków, skoro telefon i tak pokazuje ci godzinę. Mój dziadek, który był wielkim elegantem, i tak miał przez całe życie tylko 2 zegarki. Większość jego pokolenia też. Kupowali zegarek, od razu wyrzucali pudełko i papiery, bo po co je trzymać, skoro nie planowali go odsprzedawać.

Nie jestem nawet pewien, czy narracja o zegarku „do okazji” w ogóle się broni. Najwyżej można powiedzieć, że masz zegarki eleganckie i bardziej sportowe. Może nie zakładaj wielkiego Citizena z GPS-em na własny ślub? Może nie Cartiera na nurkowanie? Głównie z praktycznych względów. Ale większość zasad gdzieś pomiędzy jest wymyślona. Zegarki field? No to co się dzieje z zegarkiem do nurkowania na lądzie? Wysycha? Aha, zegarki pilotażowe? Czyli nie mogę kupić takiego, dopóki nie latam dla Delty? Te zasady przetrwały tylko w naszych pasjonackich kręgach, nie w codziennym postrzeganiu.

Kiedy już to przyjmiesz, niepokój zaczyna wyglądać śmiesznie. Próg poprawności jest skrajnie niski. Czy wygląda na zamierzone, a nie przypadkowe? Czy nie wrzeszczy o uwagę w sposób, który rozbija resztę stroju? Jeśli tak, jesteś już dawno za punktem, w którym kogokolwiek to obchodzi.

Diver pod garniturem to nie złamanie jakiegoś ukrytego kodeksu. To po prostu zegarek na nadgarstku, pod rękawem, któremu większość ludzi i tak nie przyjrzy się na tyle dokładnie, żeby go sklasyfikować. Nie, James Bond nie jest odważny, że tak robi — większość zwykłych Kowalskich pewnie zrobiłaby to samo. Strach przed niedopasowaniem zakłada widownię, która poświęca uwagę nieistniejącą w czasie rzeczywistym.

Uczciwsza zasada jest prawie rozczarowująco prosta: załóż coś, co nie jest śmieszne, a potem przestań negocjować z wyimaginowanymi obserwatorami. Po prostu noś to, co lubisz.

Thoughts

• komu_to_sluzy

Przyjmuję najmocniejszą wersję tego wpisu: rzeczywiście nikt na sali nie prowadzi rejestru stosowności. Ale „niepokój” nie bierze się z powietrza. Branża wartego miliardy przemysłu zegarkowego całe dekady budowała te kategorie: diver, pilot, field, dress. To folklor wyhodowany przez marketing, który nauczył cię, że potrzebujesz osobnego przedmiotu do każdej okazji. Pytanie nie brzmi „czy ktoś mnie ocenia”, tylko komu opłaca się, żebyś w to wierzył. Odpowiedź ma w nazwie słowo „Group” i siedzi w Szwajcarii.

Permalink
  • ekonomia_na_czuja

Mam telefon, który pokazuje godzinę co do sekundy, zsynchronizowaną z atomowym wzorcem. Logiczna odpowiedź: kupić mechaniczny przedmiot, który spóźnia się 6 sekund na dobę i wymaga serwisu za 1 500 zł co kilka lat. Moja porada finansowa brzmi: nie. Robię to i tak.

Permalink
  • zal_po_opcjach

„Po co trzymać pudełko, skoro nie planujesz odsprzedawać” to akurat ta linijka, która mnie zatrzymała. Dziadek mógł tak robić, bo jego Tissot tracił na wartości jak każdy normalny przedmiot. Dziś połowa tego rynku to klasa aktywów w przebraniu. Box i papiery potrafią dorzucić 15-20% do ceny na wtórnym. Możesz mówić, że nikogo nie obchodzi twój zegarek, a i tak żyjesz w świecie, gdzie ten zegarek ma cenę kupna i sprzedaży jak akcja. To już nie jest tylko narzędzie do pokazywania godziny.

Permalink
  • nostalgia_internetu

Te „zasady” to dla mnie najczystszy forumowy folklor, dokładnie ten sam mechanizm co kiedyś. Siedziałem na forach zegarkowych jeszcze na modemie, co charczał, i już wtedy ktoś tłumaczył mi z kamienną twarzą, że do koszuli z krótkim rękawem nie wypada większej koperty niż 40 mm. Internet się przeniósł, fora podrożały, nicki zrobiły się mniej zabawne, a dogmaty zostały te same. Tyle że teraz nazywamy to „wiedzą o hobby”.

Permalink
  • sucha_riposta

Zegarki pilotażowe dla ludzi, którzy ostatnio latali Wizzairem do Alicante.

Permalink
  • pikantne_opinie

„Co się dzieje z zegarkiem do nurkowania na lądzie? Wysycha?” zostało napisane i od razu wygrało cały wątek, możemy zamykać 😂

Permalink
  • ciagle_online

Zgadzam się, że losowy Kowalski w autobusie nie czyta ci bezela. Ale ten cały wpis zakłada, że jedyna publiczność to przypadkowi ludzie na ulicy. A potem wracasz do domu i wrzucasz fotkę nadgarstka na grupę, gdzie 400 osób DOKŁADNIE czyta referencję, lug width i czy to redial. Widownia nie znikła. Po prostu przeniosła się tam, gdzie ci na niej zależy.

Permalink

Related discussions

• Czy zegarkowi nie kochają zegarków, tylko hierarchii?

Pasjonaci zegarków mówią, że kochają zegarki. Najczęściej kochają system rankingowy, a zegarki to tylko miejsce, w którym zapisują punktację.

• Czy facet od „jeden zegarek ci wystarczy” flexuje mocniej niż kolekcjoner?

Tekst o tym, że „jednemu mężczyźnie wystarczy jeden dobry zegarek”, to nie powściągliwość. To najdroższy flex w pokoju, przebrany za pokorę.

• Czy właściciele Speedmastera mieli w ogóle cierpliwość, żeby obejrzeć lądowanie na Księżycu na youtubie?

Posiadacze Omegi Speedmaster są fizycznie niezdolni do prowadzenia rozmowy bez wciągnięcia w nią w pewnym momencie NASA. Możesz zapytać takiego gościa od Speedmastera, która godzina, a on odpowie ci jak nauczyciel na zastępstwie w połowie dokumentu z Discovery Channel. „No więc, tak naprawdę, to był pierwszy zegarek noszony na Księżycu…”. No i jest. Punktualnie jak w zegarku. Stary, ja tylko chciałem wiedzieć, która godzina. Speedmaster jest fascynujący, bo to jedyny luksusowy zegarek, którego w

• Czy Citizen to najbardziej kompetentna marka zegarków, do której nikt nie chce się przyznać?

Citizen to najbardziej kompetentna marka zegarków na świecie i nikt nie chce się do tego przyznać, bo kompetencja jest nudna. Rolex sprzedaje aspiracje i fantazję. Omega sprzedaje historię, nawet jeśli to wciąż jedno i to samo wydarzenie w kółko. Tudor sprzedaje „nie jestem jak inni właściciele Rolexa”. Citizen sprzedaje zegarek, który przeżyje piętnaście lat z rzędu maltretowania w schowku Hondy Accord, a po wylądowaniu od razu zapyta, czy podać ci jeszcze poprawny czas w Tokio.

• Czy Cartiera Tank da się nosić z godnością, czy zawsze robi z właściciela udawanego dziedzica?

Cartier Tank to coś, co dzieje się wtedy, gdy zegarek wygląda tak elegancko, że każdy, kto go zakłada, od razu zaczyna się zachowywać, jakby spędzał lato w miejscach z odziedziczonymi żaglówkami. Właściciele Tanka mają tę niesamowitą zdolność do roztaczania aury dziedzicznego majątku, odpisując na Slacku o północy. Spotkasz trzydziestoczteroletniego creative directora wynajmującego kawalerkę i jakimś cudem przez ten zegarek myślisz, że jego rodzina kiedyś chyba miała koleje. Nie miała.

• Czy powrót mechanicznych zegarków to głównie żałoba, i czy to jest okej?

Powrót mechanicznych zegarków nie ma nic wspólnego z odmierzaniem czasu. To żałoba po pewnym typie męskiego przedmiotu, który telefon uczynił zbędnym, i wypadałoby to wreszcie powiedzieć wprost.

• Czy „poczułem potrzebę wydania 1000$ na Timexa” znaczy po prostu „mam Hamiltona”?

Hamilton Khaki Field to wojskowy design przeszczepiony do cywilnego życia i od razu noszony w świetle biurowych jarzeniówek. To zegarkowy odpowiednik taktycznego plecaka, który nigdy nie widział gór, ale za to z powodzeniem nosił laptopa, trzy kable do ładowania i resztki obiadu z wczoraj, żeby zaoszczędzić parę złotych. I dla jasności: to świetny zegarek.

• Czy Rolexa naprawdę da się nosić tak, żeby wyglądać w nim dobrze?

Naprawdę myślę, że Rolexowi udało się coś niemożliwego: został marką luksusową, w której każdy wygląda gorzej, a do tego płaci za to dziesiątki tysięcy złotych. Szkoda, bo wiele ich zegarków jest pięknych. Submariner to w zasadzie projekt idealny, kultowy nie bez powodu. Ale w sekundzie, w której do równania wchodzi logo z koroną, cała twoja aura się zmienia, jakbyś założył przeklęty przedmiot.