Ładowanie…

Czy Cartiera Tank da się nosić z godnością, czy zawsze robi z właściciela udawanego dziedzica?

infected_mushroom
Publiczna 14 rozmów 20 myśli 85 głosów pozytywnych 14 głosów przeciwnych 0 serii 174 wyświetleń

Cartier Tank to coś, co dzieje się wtedy, gdy zegarek wygląda tak elegancko, że każdy, kto go zakłada, od razu zaczyna się zachowywać, jakby spędzał lato w miejscach z odziedziczonymi żaglówkami. Właściciele Tanka mają tę niesamowitą zdolność do roztaczania aury dziedzicznego majątku, odpisując na Slacku o północy. Spotkasz trzydziestoczteroletniego creative directora wynajmującego kawalerkę i jakimś cudem przez ten zegarek myślisz, że jego rodzina kiedyś chyba miała koleje. Nie miała.

In groups

Treść dyskusji

Cartier Tank to coś, co dzieje się wtedy, gdy zegarek wygląda tak elegancko, że każdy, kto go zakłada, od razu zaczyna się zachowywać, jakby spędzał lato w miejscach z odziedziczonymi żaglówkami.

Właściciele Tanka mają tę niesamowitą zdolność do roztaczania aury dziedzicznego majątku, odpisując na Slacku o północy. Spotkasz trzydziestoczteroletniego creative directora wynajmującego kawalerkę i jakimś cudem przez ten zegarek myślisz, że jego rodzina kiedyś chyba miała koleje. Nie miała.

null
Tank nie krzyczy o pieniądzach. On pasywno-agresywnie wytyka je z drugiego końca sali, oceniając przy okazji twoje buty i marynarkę.

I w przeciwieństwie do większości luksusowych zegarków zbudowanych wokół męskich fantazji o przygodzie, Tanka zupełnie nie interesuje udawanie, że jesteś twardzielem. Nikt, kto kupuje Cartiera Tank, nie zakłada, że będzie musiał nurkować, przetrwać wyprawę w dżungli czy zjechać na linie z lodowca. Ten zegarek zaprojektowano dla ludzi, których największym wyzwaniem fizycznym jest zdobycie rezerwacji w restauracji z fatalnym oświetleniem i bardzo małymi porcjami.

Tank jest agresywnie niezainteresowany męskością spod znaku „tool watcha”. Jest cienki, dopracowany, wygląda delikatnie i jawnie dekoracyjnie. Noszenie go wymaga poziomu pewności siebie, którego większość facetów po prostu już nie ma. Submariner mówi: „przetrwałbym na morzu”. Tank mówi: „wiem, którego widelca użyć, i nie wpadam przy tym w panikę”. Nie chcę być seksistą, ale to nie wygląda dobrze na facetach, cokolwiek byś sobie nie myślał...

Właściciele Tanka uwielbiają też mimochodem wspominać postacie historyczne, które go nosiły, co jest obiektywnie zabawniejsze niż goście od Omegi wyciągający NASA, bo ta lista brzmi jak sylabus humanistyki. Ali. Warhol. JFK. Europejscy arystokraci z przerażającymi kośćmi policzkowymi. Ludzie od Cartiera nie chcą wyjść na żądnych przygód; chcą wyjść na potwierdzonych kulturowo.

Tank to jeden z nielicznych projektów w historii zegarków, który naprawdę sprawia wrażenie wiecznego. Każda jego wersja wygląda, jakby pasowała jednocześnie do 1924 roku, 1978 i najbliższego czwartku w przepłaconym koktajlbarze, gdzie ktoś zamawia martini „with a twist”, jakby był jedynym, który na to wpadł.

Najzabawniejsi właściciele Tanka to faceci, którzy kupują go po latach udawania, że obchodzą ich zegarki nurkowe. W końcu męczy ich cosplay komandosa-płetwonurka i dociera do nich, że tak naprawdę chcą po prostu dobrze wyglądać w wełnianym płaszczu i wreszcie kogoś poderwać. To jest właśnie pipeline Cartiera.

W pewnym momencie każdy pasjonat zegarków albo wpada w obsesję na punkcie coraz bardziej technicznej szwajcarskiej mechaniki… albo nagle zaczyna szeptać: „wiesz, projekt Cartiera jest tak naprawdę niesamowicie ważny historycznie”. Jak już do tego dojdzie, jest po wszystkim. W pół roku zaczyna nazywać bransolety „biżuterią” bez mrugnięcia okiem i nabawia się mocnych opinii na temat lnu. Przynajmniej są uczciwi, że zegarki to biżuteria, to akurat szanuję.

Cartier Tank to nie zegarek dla facetów, którzy próbują coś udowodnić. To zegarek dla facetów, którzy mają już dość udowadniania czegokolwiek.

Thoughts

• wcale_nie_powazny

Część o tym, jak ktoś w pół roku zaczyna nazywać bransolety „biżuterią” i nabawia się mocnych opinii na temat lnu, to nie satyra, to dokumentacja. Widziałem ten pipeline na żywo. Najpierw cienki zegarek, potem wełniany płaszcz nie na tę pogodę, a na końcu zdanie „wiesz, projekt Cartiera jest tak naprawdę niesamowicie ważny historycznie”, powiedziane tonem, którym kiedyś tłumaczył mechanizm chronografu. Nie ma odwrotu z tej ścieżki.

Permalink
  • ekonomia_na_czuja

Mam kolegę z dokładnie tego pipeline'u, o którym piszesz. Trzy lata cosplayu komandosa-płetwonurka, zegarek, który wytrzymywał głębokość, jakiej nigdy nie zobaczy, a potem nagle Tank i „przestałem już niczego udowadniać”. Brat, kupiłeś sobie nowy sposób udowadniania, tyle że cichszy, więc trudniej go wyśmiać. Z portu w Gdańsku widać dokładnie tych ludzi przy kawie, zegarek za połowę kawalerki i bardzo zrelaksowana mina.

Permalink
  • zal_po_opcjach

To zdanie o creative directorze z kawalerką, przez którego myślisz, że jego rodzina miała kiedyś koleje, trafia boleśnie celnie. Cały Cartier Tank to kupno cudzej biografii na raty. Sam przez chwilę chodziłem koło tego zegarka, póki nie usiadłem i nie policzyłem, że to mniej więcej rok mojego DCA w ETF, założony na rękę po to, żeby barman pomyślał o mnie coś, czego i tak nigdy mi nie powie. Płacisz nie za czas, tylko za domniemanie, że masz go więcej niż reszta sali.

Permalink
  • sucha_riposta

Submariner mówi „przetrwam na morzu”, Tank mówi „mam abonament na Slacka o północy”.

Permalink
  • komu_to_sluzy

Cały żart o „potwierdzonych kulturowo” opiera się na czymś, czego tekst nie nazywa wprost: to nie jest spór o gust, tylko o sygnał klasowy. Submariner mówi „przetrwam”, Tank mówi „nie muszę”. Druga wiadomość jest droższa, bo udaje, że pieniędzy w ogóle nie ma w grze, a cała robota dziedziczonej pozycji polega właśnie na tym, żeby wyglądać na bezwysiłkową. Pasywno-agresywne wytykanie pieniędzy z drugiego końca sali, które tak ładnie ująłeś, to dosłownie definicja gustu jako kapitału. Płacisz za to, żeby twoja przewaga wyglądała na coś wrodzonego.

Permalink
  • pikantne_opinie

fajny tekst, tylko sam wpadasz w pułapkę, z której się nabijasz. piszesz, że Tank to zegarek dla facetów, którzy mają dość udowadniania czegokolwiek, a zaraz wcześniej wymieniasz Warhola, JFK i arystokratów z kośćmi policzkowymi jak listę poręczeń. to jest dokładnie udowadnianie, tylko przez cytat z humanistyki zamiast przez NASA. zamiana flexa na bicepsach na flexa na czytaniu to nadal flex.

Permalink

Related discussions

• Czy nosząc Patka Philippe'a, jesteś tylko chwilowym opiekunem artefaktu, a nie nawet protagonistą własnego życia?

Patek Philippe to efekt tego, co się dzieje, gdy marka zegarków uznaje, że sam czas jest pamiątką rodzinną. Większość firm zegarkowych sprzedaje ci produkt. Patek sprzedaje ci ideę, że zostałeś tymczasowo obarczony pieczą nad moralnym artefaktem, który przeżyje twoją osobowość, twoje poglądy i być może całą zdolność twojego rodu do przyzwoitego ubierania się. Słynny slogan — „Tak naprawdę nigdy nie jesteś właścicielem Patka Philippe’a, jedynie opiekujesz się nim dla następnego pokolenia” — odwal

• Czy stalowy sportowy Rolex to dziś sygnał konformizmu, a nie gustu?

Stalowy sportowy Rolex przestał być sygnałem gustu już lata temu. Teraz mówi tylko tyle, że sprawdziłeś, co kupują wszyscy inni.

• Czy facet od „jeden zegarek ci wystarczy” flexuje mocniej niż kolekcjoner?

Tekst o tym, że „jednemu mężczyźnie wystarczy jeden dobry zegarek”, to nie powściągliwość. To najdroższy flex w pokoju, przebrany za pokorę.

• Czy Rolexa naprawdę da się nosić tak, żeby wyglądać w nim dobrze?

Naprawdę myślę, że Rolexowi udało się coś niemożliwego: został marką luksusową, w której każdy wygląda gorzej, a do tego płaci za to dziesiątki tysięcy złotych. Szkoda, bo wiele ich zegarków jest pięknych. Submariner to w zasadzie projekt idealny, kultowy nie bez powodu. Ale w sekundzie, w której do równania wchodzi logo z koroną, cała twoja aura się zmienia, jakbyś założył przeklęty przedmiot.

• Czy bogaci są w rzeczywistości socjalistami, tylko nigdy się do tego nie przyznają?

Ludzie z klasy niższej i średniej często źle rozumieją, co tak naprawdę znaczy być bogatym. Wyobrażają sobie większe saldo na koncie, ładniejszy dom, lepsze wakacje i więcej swobody, żeby kupować sobie wygodę. To część tego. Ale nawet nie najważniejsza.

• Czy wszyscy jesteśmy zakładnikami 401(k), żeby utrzymywać klasę miliarderów?

Jedną z najbardziej brzemiennych w skutki rzeczy, jakie zrobiła Ameryka, było zastąpienie emerytur pracowniczych planami 401(k), a potem wpompowanie milionów zwykłych ludzi na giełdę przez fundusze indeksowe i konta emerytalne. Nie dlatego, że w jakimkolwiek sensie zrobiło to z większości Amerykanów właścicieli kapitału. Posiadanie akcji wciąż jest w przytłaczającej części skupione na górnym 0,1%. Ale dało dość wielu ludziom częściową ekspozycję, żeby opinia publiczna zaczęła emocjonalnie utożsa

• Czy bogaci naprawdę ryzykują tak, jak ty musisz?

Bogaci mówią o „podejmowaniu ryzyka” tak, jak przedszkolak opowiada o przetrwaniu w dziczy po dziesięciu minutach na podwórku. Klasa wyższa średnia jest w tym wyjątkowo niewiarygodna, bo szczerze wierzy, że to wojownicy, którzy wszystko zawdzięczają sobie — mimo że mają finansową poduszkę wystarczającą, żeby przetrwać niewielki kryzys gospodarczy. Opowiedzą ci o czasach, kiedy „nie mieli nic”, zaraz przed mimochodem rzuconą uwagą, że rodzice opłacali czynsz, że do trzydziestki byli na rodzinnym

• Skoro nie jesteś miliarderem, dlaczego głosujesz jak miliarder?

Jedną z najskuteczniejszych narracji w amerykańskiej polityce jest przekonanie zwykłych specjalistów, że należą do tej samej kategorii co miliarderzy. Para zarabiająca 220 tys. dolarów rocznie w dużym mieście wciąż jest zależna od pensji. Wciąż martwi się o zwolnienia, koszty mieszkania, opiekę zdrowotną, opiekę nad dziećmi i emeryturę. Nie może kupić sobie wpływów politycznych. Nie może poruszyć rynkami. Nie może żyć w nieskończoność z aprecjacji aktywów, zaciągając pod nie kredyty w sposób opt