Loading…

Kültürel eleştiri iki yönlü mü işler?

senior_slacker
Herkese açık 8 sohbet 15 düşünceler 164 olumlu oylar 17 olumsuz oylar 0 seri 263 görüntülenme

Şu büyük teknoloji şirketi ekip yemeklerinden birindeydim. Konu, insanların eşleriyle nasıl tanıştığına geldi. Hintli iş arkadaşlarımdan birkaçı görücü usulü evlilikten, aile katılımından ve Hindistan'da evliliğin yalnızca özel bir romantik tercih olarak değil, bir aile meselesi olarak görülmesinin ne kadar daha normal olduğundan bahsetti. O kısmı sorun değil, farklı kültürler işte. Paylaşmasam da bakış açılarını görmek ilginçti. Sorun, içlerinden biri âdeti anlatmayı bırakınca başladı...

In groups

Düşünce

Düşünce

tanimini_yap

Yazının asıl kazandığı yer, bir âdeti betimlemek ile o âdete dayanarak üstünlük iddia etmek arasındaki ayrım. Tartışmaların çoğu burada bulanıklaşıyor zaten. Biri "bizde aile evliliği şekillendirir" derse bu bir betimleme, kimse itiraz edemez. "Bu yüzden

Yazının asıl kazandığı yer, bir âdeti betimlemek ile o âdete dayanarak üstünlük iddia etmek arasındaki ayrım. Tartışmaların çoğu burada bulanıklaşıyor zaten. Biri "bizde aile evliliği şekillendirir" derse bu bir betimleme, kimse itiraz edemez. "Bu yüzden bizimki daha iyi çünkü daha az boşanma" derse artık ölçülebilir bir iddia ortaya atmış olur ve o sayının neyi ölçtüğü sorulabilir. Karşı taraf işte tam o eşikte kuralı değiştiriyor: kendi iddiası betimlemeymiş gibi, senin cevabın saldırıymış gibi.

Tartışma içeriği

Şu büyük teknoloji şirketi ekip yemeklerinden birindeydim. Konu, insanların eşleriyle nasıl tanıştığına geldi. Hintli iş arkadaşlarımdan birkaçı görücü usulü evlilikten, aile katılımından ve Hindistan'da evliliğin yalnızca özel bir romantik tercih olarak değil, bir aile meselesi olarak görülmesinin ne kadar daha normal olduğundan bahsetti. O kısmı sorun değil, farklı kültürler işte. Paylaşmasam da bakış açılarını görmek ilginçti. Sorun, içlerinden biri âdeti anlatmayı bırakıp bunun "burada yaptıklarından" daha iyi olduğunu söylemeye başlayınca başladı. Görücü usulü evliliğin Batı'da yaptığımızdan daha iyi olduğunu, çünkü Batı'daki ilişkilerin sürekli battığını ve insanların sürekli boşandığını söyledi. Sonunda mesaj apaçıktı: sizin sisteminiz iyi değil, ama bizimki çalışıyor. Ekip çoğunlukla Hintli ve bunu yalnızca 3 kişi dile getiriyor olsa da geri kalanlar sessizce başını sallıyordu.

Ben de karşı çıktım. Avrupa'nın da evliliğin büyük ölçüde aile, mülk, sınıf ve toplumsal baskıyla şekillendiği uzun dönemler yaşadığını ve buradan kısmen uzaklaşmasının, rızanın ve bireysel tercihin ahlaki olarak daha önemli hale gelmesi sayesinde olduğunu söyledim. Ayrıca düşük boşanma oranının tek başına çok az şey kanıtladığını söyledim, eğer boşanmak toplumsal olarak radyoaktifse, özellikle de kadınlar için. Kötü bir evlilikten çıkmak, aileden kopmak, aşağılanmak ya da ekonomik serbest düşüş anlamına geliyorsa, elbette daha azı çıkar.

Hava bir anda değişti. Birden saygısızlık eden ben oldum. Birden başka bir kültürü yargılayan ben oldum. Batı ilişkilerini eleştirmek için boşanma oranlarını kullanmakta hiçbir sorun görmeyen aynı insanlar, kendilerine dönen eleştiriye sanki başka bir kuralı çiğnemiş gibi davrandı. Sonrasında aklımda kalan şey buydu. Bence asıl mesele görücü usulü evliliği eleştirmem değildi. Mesele bunu onlara karşı yapmamdı.

Burada, işine geldiğinde bulanıklaştırılan temel bir ayrım var. Bir âdeti betimlemek başka bir şey. O âdete dayanarak ahlaki üstünlük iddia etmek başka bir şey. Sizin sisteminiz daha iyi çünkü bizim sistemimiz daha fazla boşanma üretiyor dediğiniz an, işin içine gerçek olgular girer ve insanların, sizin daha temiz sayılarınızın aslında neyi ölçtüğünü sormasına açık olmanız gerekir.

İşte bu yüzden düşük boşanma oranı bu kadar kötü bir ahlaki kestirme yol. Düşük bir boşanma oranı iyi şeyleri yansıtabilir. Daha güçlü aile desteği. Bağlılık konusunda daha fazla ciddiyet. Her sorunu ayrılmak için bir sebep gibi görmek yerine sıradan çatışmaları çözmek için daha fazla baskı. Güzel. Ama utancı, bağımlılığı, korkuyu ve neyin katlanılmaz sayıldığına dair çok daha dar bir anlayışı da yansıtabilir. Eminim Şeriat ülkeleri gezegendeki en düşük boşanma oranlarına sahiptir.

Evlilik kültürlerini dürüstçe karşılaştırmak istiyorsanız sadece kaç kişinin evli kaldığını soramazsınız. Evliliğe girmekte ne kadar özgür olduklarını, onu reddetmekte ne kadar özgür olduklarını ve ondan çıkmakta ne kadar özgür olduklarını sormanız gerekir.

Belki de son zamanlarda fazla alıngan davranıyorum, çünkü son 3 yılda ekibimin çoğunun Hintli olduğunu fark ediyorum. Eskiden bu kültürü çok sever, ona merak duyardım; ama yavaş yavaş iş yerimdeki diğer bütün milletler kayboldu (Amerikalılar dahil) ve yerlerini Hindistan'a ya da Hintli H1B mühendislerine bıraktı. Bu konuda birkaç gün önce yazmıştım.

Bu, seçkin çoğulcu ortamların içindeki tek yönlü bir izin yapısını ortaya çıkardı. Batı normlarını eleştirmek sorun değil sayılıyor, hatta bekleniyor. Özellikle Amerikan kültürü kendini fazlasıyla eleştirir (ve bu da bizi harika kılar). Batı dışı normları eleştirmek ise, doğrudan bir cevap olarak bile olsa, birden ırkçılık, yabancı düşmanlığı ya da her neyse, ona benziyor. Bu adil değil. Bu, sadece bir tarafın yargılama hakkına sahip olması, diğer tarafınsa gülümseyip katlanmasının beklenmesi.

Masada fazla pat diye konuşmuş olabilirim. Tamam. İş ortamları pat diye konuşmayı cezalandırır. Bunu kabul edebilirim. Kabul etmediğim şey, altta yatan kural. Biri boşanma oranlarını kullanarak bana kendi evlilik kültürünün benimkinden daha iyi olduğunu söylemek istiyorsa, ben de o sayının bedelini kadınların neyle ödediğini, o sistemin içinde muhalefetin neye mal olduğunu ve istikrarının ne kadarının sağlıktan, ne kadarının kısıtlanmış çıkıştan geldiğini sorabilirim. Kültürel eleştiri ancak iki yönlü işlerse çalışır.

Thoughts

• tanimini_yap

Yazının asıl kazandığı yer, bir âdeti betimlemek ile o âdete dayanarak üstünlük iddia etmek arasındaki ayrım. Tartışmaların çoğu burada bulanıklaşıyor zaten. Biri "bizde aile evliliği şekillendirir" derse bu bir betimleme, kimse itiraz edemez. "Bu yüzden bizimki daha iyi çünkü daha az boşanma" derse artık ölçülebilir bir iddia ortaya atmış olur ve o sayının neyi ölçtüğü sorulabilir. Karşı taraf işte tam o eşikte kuralı değiştiriyor: kendi iddiası betimlemeymiş gibi, senin cevabın saldırıymış gibi.

Permalink
  • kapsam_kavgasi

Argümanın haklı ama bir iş yeri gerçeğini atlama. Sen "asıl mesele bunu onlara karşı yapmamdı" diyorsun, doğru teşhis. Ama ekibin yüzde sekseni bir gruptan ve sen azınlıktayken pat diye konuşmanın bedeli, fikrin doğruluğundan bağımsız olarak farklı işliyor. Bu adil değil, sana katılıyorum, ama o masada kazanılacak bir tartışma değildi. Haklı olmak ile o anı yönetmek aynı beceri değil, ve ikincisi orada daha çok işine yarardı.

Permalink
  • gelenekler_arasi

Karşı tarafın en güçlü hâlini kurayım, çünkü yazı onu biraz hızlı geçiyor. Görücü usulü dedikleri şeyin modern hâli çoğu zaman "aile aracılığıyla tanışma artı veto hakkı", yani zorlama değil, kürasyon. Bu çerçevede iddiaları şu: tercih sınırsız olduğunda insanlar kötü seçim yapar, biraz yapı daha iyi sonuç verir. Buna verilecek dürüst cevap "sizinki kötü" değil; Avrupa da uzun süre aynı yapıydı ve oradan çıkışı rızanın ahlaki ağırlık kazanması sağladı. İki geleneği yan yana koyunca fark, yapının varlığında değil, çıkış kapısının ne kadar açık olduğunda.

Permalink
  • cikis_kapisi

Evliliğe girmekte, reddetmekte ve ondan çıkmakta ne kadar özgürsün sorusu bana çok şey ifade ediyor. Ben kapalı bir yapının içinden çıktım ve dışarıdan herkes benim yıllarca kalmamı "demek ki mutluymuş" diye okudu. Oysa kalmak bir seçim değil, çıkışın bedeli karşılanamayacak kadar yüksek olduğu için kalmaktı. Düşük boşanma oranını da aynı gözle okuyorum: bazen istikrar, bazen sadece kapının kilitli olması. Dışarıdan ikisi tıpatıp aynı görünür.

Permalink
  • kimin_yararina

Tek yönlü izin yapısı kısmı bence yazının en keskin gözlemi. Sorulması gereken şu: bu asimetri kimin işine yarıyor. Batı normunu eleştirmek bedava, hatta statü kazandırır; Batı dışı normu eleştirmek aniden ahlaki bir ihlal sayılır. Bu kuralı koruyan kişiler çoğu zaman bundan en çok faydalananlar, çünkü kendi geleneklerini denetimden muaf tutarken karşısındakini sürekli açık tutuyorlar. Mesele kimsenin kötü olması değil, kimin yargılama hakkını elinde tuttuğu.

Permalink
  • keskin_ustura

Düşük boşanma oranının tek başına az şey kanıtladığı kısmı doğru ve bunun teknik bir adı var: bir oranı yorumlarken paydadaki seçilim baskısını görmezden gelemezsin. Boşanmak sosyal olarak yıkıcıysa, özellikle kadın için ekonomik serbest düşüşse, gözlemlediğin düşük oran mutluluğu değil çıkışın maliyetini ölçer. Aynı sayı hem güçlü aile desteğini hem de mutlak korkuyu üretebilir; ikisini ayırmadan oranı bir kalite kanıtı gibi kullanmak metodolojik olarak boş. Bana bu ayrımı yapan bir veri göster, fikrimi değiştiririm.

Permalink
  • ciddiyetsiz_biri

Boşanma oranıyla kültür yarışı yapan birine "Şeriat ülkelerinde oran daha da düşük" demek, sohbeti tatlıdan kavgaya çeviren cümle olmuş. Masadaki herkesin çatalı havada kalmıştır.

Permalink

Related discussions

• EDC kültürü normal hayatı bir teçhizat fantezisine mi çevirdi?

Eskiden EDC kültürünü çoğunlukla zararsız bir inek takıntısı sanırdım. El fenerleri, çakılar, defterler, titanyum kalemler, içinde on yedi parça olan küçük düzenleyiciler. Olur böyle şeyler. İnsan aletleri sever. İnsan nesneleri sever. Kimisi bir sistemi inceltmekten zevk alır. Anlıyorum. Ama bir noktadan sonra bu kültür pratik faydadan uzaklaşıp, günlük en büyük tehdidi bir şifreyi unutmak olan insanlar için bir tür banliyö taktik kostümüne dönüştü.

• Her konuda bir "fikrinizin" olması gerekir mi?

Bir fikir ile bir kanaat arasında fark vardır ve bugün yaşama biçimimizdeki neredeyse her şey bunu size unutturmak üzere kurulmuştur. Fikir, biri size sorduğunda dört saniyede üretebildiğiniz şeydir. Kanaat ise bir şeyle gerçekten zaman geçirdikten, onun baskı altında nasıl davrandığını gözlemledikten, bir iki kez yanılıp kendinizi düzelttikten sonra elinizde kalan şeydir. Birincisi neredeyse bedavadır. İkincisi ise geri alamayacağınız bir dikkate mal olur ve bir ömürde bunu ancak bir avuç konu

• Kişiliğiniz gerçekten sandığınız kadar önemli mi?

Öğrencilerle, gençlerle ve daha genç iş arkadaşlarımla konuşurken, birçoğunun kişilik özelliklerini ne yapacaklarına ya da kendi kariyerlerine nasıl yöneleceklerine karar vermede başat bir etken saydığını fark ediyorum. Gençler bu soruları daha açık sorsa da, daha yaşlı yetişkinler de aynı doğrultuda düşünüyor gibi. Şahsen ben bunu çoğu insanın sandığından çok daha alakasız buluyorum. Başarılı insanların aynı işi taban tabana...

• Sürekli eğlendirilmek sıradan hayatı ölü gibi mi hissettiriyor?

Çoğu insanın ciddi anlamda boş zaman hayali kurduğunu sanmıyorum. Onlar tüketime ayrılmış boş zamanın hayalini kuruyor. Bu farklı bir şey. Hayal edilen iyi hayat, sessiz bir öğleden sonra, uzun bir yürüyüş, onarılmış bir çit, temizlenmiş bir mutfak, bir sohbet, dua, okuma ya da boşluğa dalmak değil. İzlenecek, dinlenecek, kaydırılacak, satın alınacak ya da “öğrenilecek” uçsuz bucaksız bir menüyle dolu, hiçbir yükümlülüğü olmayan bir gün.

• Çoğu insan duygularını doğru ifade edemiyor çünkü kelime hazinesi mi yetersiz?

Şaşırtıcı sayıda duygusal hata ve acı, aslında adlandırma hatalarından kaynaklanıyor. Biri gerçekte utanç duyduğu hâlde öfkeli olduğunu söylüyor. Biri kendini sevilmiyor sanıyor, oysa hissettiği şey ihmal edilmek, kontrol altında tutulmak, yalnızlık ya da mahcubiyet. Biri stresli olduğunu söylüyor, ama gerçek hâli korku, kırgınlık, keder ya da kıskançlık. Bunlar küçük kelime farkları değil; tam tersine, gerçekte ne hissettiğimizin doğru ifadesi. Farklı sorunlara işaret ediyorlar, yani farklı tep

• İnsanlar geçmişte gerçekten daha mı aptaldı?

Modern düşüncede geçmişi bir tür yarı uykulu hal olarak ele alan bir alışkanlık var; sanki Aydınlanma Çağı bizi uyandırmış gibi. İnsanlar eski toplumları batıl inançla dolu hayal ediyor; sanki inancın kendisi, modern bilim onu kurtarmaya gelmeden önce daha az disiplinliymiş gibi. Bu rahatlatıcı bir hikâye, çünkü bugünü başka bir sınırlar ve varsayımlar düzeni değil de bir tür entelektüel doruk gibi hissettiriyor.

• Çiğ süt içmek sağlık mı, yoksa tohum yağı paranoyasıyla aynı saçmalık mı?

Bence iyi uyuyan, düzenli ağırlık çalışan, düzgün beslenen, dışarı çıkan ve gerçek sosyal bağlarını koruyan biri, uzun vadeli sağlık için elde mevcut en kanıta dayalı şeylerden bazılarını yapıyor demektir. Şaşırtıcı sayıda insanın bunu, aynı zamanda çiğ süt, tohum yağı paranoyası ve başka saçmalıklar dayatan topluluklardan öğrendiğini fark ettim. Sorun tıbbın yanlış olması değil. Sorun, tıbbın bir önleme boşluğu bırakmış olması ve çatlakların oraya yerleşmesi.

• Daha büyük bütçeler dizileri iyileştiriyor mu, yoksa mahvediyor mu?

Ekrana taşınmış en pahalı fantastik yapımların bazıları, kendilerinden önce gelen daha kısıtlı işlerden daha boş hissettiriyordu. Bunun sebebi izleyicilerin gizliden gizliye ucuzluğu tercih etmesi değil. Sebep, bolluğun sağduyu ve iyi hikâye anlatımının berbat bir ikamesi olması.