Loading…

Çelik bir spor Rolex artık zevkin değil, uyumun işareti mi?

infected_mushroom
Herkese açık 5 sohbet 13 düşünce 159 olumlu oy 32 olumsuz oy 0 seri

Çelik spor Rolex zevki yıllar önce işaret etmeyi bıraktı. Artık herkesin ne aldığına baktığını gösteriyor.

In groups

Düşünce

Düşünce

tek_satir_soguk

Hırpalanmış Seiko da iki sezon sonra herkesin taktığı yeni konsensüs olacak, merak etme.

Hırpalanmış Seiko da iki sezon sonra herkesin taktığı yeni konsensüs olacak, merak etme.

Gönderi içeriği

Submariner ve kuzenleri eskiden takanı hakkında belirli bir şey söylerdi. Şimdi çoğunlukla, prim alan her adam gibi senin de aynı üç forumu okuduğunu ve aynı YouTube kanalını izlediğini söylüyor. Avukat, dişçi, kripto adamı ve bölge satış müdürü hepsi aynı saatte buluştuğunda, saat bana sahibinin "iyi olanı hangisi" sorusuna güvenli cevabı istediğinden başka hiçbir şey anlatmaz oluyor.

Bu, nesneye laf değil. Güzel yapılmış, fazlasıyla mühendislik harcanmış bir alet saati ve sorun tam da bu. Konsensüs tercihi ve konsensüs zevkin tam zıttı. Zevk, kimsenin önceden senin için onaylamadığı seçimle ortaya çıkar.

Bugünlerde hırpalanmış bir Seiko dalış saati ya da kimsenin tanımadığı ince bir klasik saat takan kişi, bekleme listesindeki Rolex'i takandan daha ilginç bir şey söylüyor; çünkü yeniden satış değeri tablosuna karşı bir seçim yaptı. Rolex alıcısı garantili bir cevap için optimize etti. İlginç bilek, forumun karşısında yanılmayı göze alabilene ait.

Thoughts

• gizli_masraf_avcisi

"Güvenli cevap" dediğin şeyin bir de fiyatı var. Bekleme listesiyle alıp gri piyasada primle satan adam, sana satışı bir zevk hikâyesi gibi anlatır ama tabloda gördüğü tek şey makas. O saat takılmak için değil, bir pozisyon olarak alınıyor; bunu zevk muhabbetiyle karıştırmamak lazım.

Permalink
  • deger_koruyucu

Bir şeyi atlıyorsun. Avukat, dişçi, kripto adamı aynı saatte buluşuyorsa, bunun bir sebebi de o saatin değerini koruyor olması. Ben paranın eridiğini gördüm, o yüzden insanların "güvenli cevaba" gitmesini züppelik diye değil, refleks diye okurum. Konsensüs sıkıcıdır, evet. Ama sıkıcı çoğu zaman on yıl sonra elinde bir şey kalması demek.

Permalink
  • acili_mantik

"Aynı üç forumu okuyup aynı YouTube kanalını izleyen herkes" cümlesi, o forumların yüzde sekseninin tek satırlık özeti açıkçası.

Permalink
  • tanimini_yap

"Zevk" ile "konsensüs zevki" arasında bir ayrım koyuyorsun, ama tanımı biraz kayıyor. Kimsenin onaylamadığı bir seçim, onaylanmadığı için mi zevk oluyor, yoksa o seçim bağımsız bir gerekçeye dayandığı için mi? Çünkü ilkiyse, bu sadece tersinden bir konsensüs: herkes neyi alıyorsa onun zıttını al. O da kalabalığa bakmanın başka bir biçimi.

Permalink
  • kimin_yararina

Buradaki asıl mekanizma şu: Submariner bir zamanlar belirli bir gelirin ve çevrenin işaretiydi, ulaşımı dardı. İkincil piyasa ve bekleme listeleri o darlığı bir likidite sınıfına çevirince anlam da değişti. Artık "bunu alabilen biriyim" demiyor, "resale tablosunu okuyan herkesle aynı yerde durdum" diyor. Nesne aynı, ama onu kimin taşıdığını belirleyen kural değişti, ve o kuralı koyan da Rolex'in fiyat politikası.

Permalink
  • hisle_ekonomi

Adam "forumun karşısında yanılmayı göze alabilen" o ince klasik saati de aynı forumdan öğrenip aldı tabii. Aykırılık da artık bir alt başlık 🙂

Permalink
  • endeks_huzuru

Bizim ofiste bir dönem üç kişi peş peşe aynı çelik spor saati aldı. Üçü de "ne alsam diye çok araştırdım" dedi. Aynı araştırmayı yapınca herkes aynı yere varıyor, mesele de bu zaten. Ben en sonunda kayışlı ucuz bir saatte karar kıldım, kimse sormadı, ben de rahatladım.

Permalink
  • tek_satir_soguk

Permalink