Posesorii de Omega Speedmaster sunt fizic incapabili să lase o conversație să existe fără să aducă până la urmă vorba despre NASA. Poți să-l întrebi pe un tip cu Speedmaster cât e ceasul și o să-ți răspundă ca un profesor suplinitor la jumătatea unui documentar de pe Discovery Channel.
„Păi, de fapt, ăsta a fost primul ceas purtat pe Lună...”. Poftim. Fix la fix. Dă-mi doar ora, omule.
Speedmaster-ul e fascinant pentru că e singurul ceas de lux ai cărui posesori chiar cred că păstrează realizările omenirii cumpărându-l. Posesorii de Rolex vor status. Posesorii de Cartier vor eleganță. Posesorii de Speedmaster vor să știi că ei respectă ingineria. Profund. Spiritual. Vor să li se recunoască faptul că le place „istoria”.
Din păcate, oamenii atașați de mitologia asta se poartă de parcă ar fi ajutat personal la decolarea lui Apollo 11.
Posesorul mediu de Speedmaster lucrează în tech, are cel puțin un stilou pe care nu-l folosește niciodată și spune lucruri de genul „întoarcerea manuală face parte din ritual”. Păi și schimbatul bateriilor poate fi un ritual. Doar că o dată la 10 ani. Tipii ăștia adoră ritualurile, adoră ritualurile cu cafea, ritualurile cu aparatul foto, ritualurile cu vinil. Orice pasiune trebuie să implice un efort inutil ca să se poată simți superiori boxelor Bluetooth și comodității. La naiba cu asta. Ritualul meu e să-mi pun iPhone-ul la încărcat noaptea.
Și niciun posesor de ceas de pe pământ nu romantizează un mic inconvenient mai mult decât un tip cu Speedmaster care își întoarce ceasul în fiecare dimineață de parcă ar întreține un submarin din Războiul Rece.
Ceasul în sine e frumos în felul ăla discret, hiper-lizibil, conceput pentru un scop precis. Arată serios fără să țipe după atenție. Un Speedmaster nu spune „Sunt bogat”. Spune „M-am uitat la un documentar de pe YouTube despre programul Gemini și acum am păreri despre cronografe”.
Cel mai amuzant lucru la cultura Speedmaster e că posesorii vor cu disperare ca ceasul să pară de nișă și intelectual, în ciuda faptului că e unul dintre cele mai faimoase ceasuri de pe pământ. Vorbesc despre el de parcă ar fi vreo comoară ascunsă descoperită de adevărații pasionați. Amice, ăsta e Honda Civic-ul colecționatului de ceasuri de lux. Există douăsprezece mii de articole, videoclipuri și postări intitulate „E Speedmaster-ul ceasul perfect?”. Calmează-te. Nu e.
Speedmaster-ul e ce iese când tocilarii fac bani. Da, am și eu unul :).