Tudor to Rolex dla tych, którzy chcą uznania za to, że nie kupili Rolexa. Na tym opiera się cała marka. Sprzedaje je nawet ta sama firma, ale jakimś cudem są bardziej stonowane. No tak, nigdy nie spotkałem nikogo poza forami zegarkowymi, kto by w ogóle wiedział, że Tudor to marka.
Każdy właściciel Tudora nosi się jak człowiek, który odrzucił sławę, żeby skupić się na rzemiośle. O swoim Black Bayu mówią tak, jak reżyserzy kina niezależnego mówią o kręceniu na taśmie 16 mm. Wszystko musi sprawiać wrażenie przemyślanego. Z namysłem. Stonowane. A zegarek tymczasem leży sobie i wygląda... normalnie.
Te zegarki istnieją dla facetów, którzy uważają, że samoświadomość liczy się jako pokora. To ludzie, którzy mówią rzeczy w stylu: „Po prostu nie chciałem zwracać na siebie uwagi jak z Submarinerem”. Tyle że kupiłeś praktycznie identycznego Black Baya, zaprojektowanego, wyprodukowanego i sprzedanego przez tę samą firmę. Stary, kupiłeś Submarinera z Biedronki. Nie czujmy się aż tak wyjątkowo.
Najzabawniejsi w tym wszystkim są ci goście od Tudora, którzy zachowują się, jakby odkryli jakiś ukryty sekret, o którym szwajcarski przemysł zegarkowy nie chce, żebyś wiedział. Mówią o tej marce z energią profesora odkrywającego zakazane pisma polityczne. „W zasadzie dostajesz jakość Rolexa bez całego balastu Rolexa”. Jeśli przez balast rozumiesz „reputację, jaką ma Rolex”, to owszem — właśnie wydałeś tysiące na zegarek, którego i tak nikt by nie rozpoznał. Nie mogłeś po prostu kupić Citizena i mieć to z głowy?
No jasne. Bo nic nie mówi „wolność od balastu” tak, jak wygłaszanie dwunastominutowego wywodu o tym, że twój zegarek jest tak samo dobry jak Rolex i robi go ta sama firma... podczas gdy twoi słuchacze za chwilę wyciągną leginsy Lululemon w wersji marki własnej.
A ich właściciele ZAWSZE chcą, żebyś wiedział, że są pasjonatami. Właściciele Rolexów chcą po prostu być bogaci. Właściciele Tudorów chcą mieć rację. To jest gorsze. Wszystko w tej marce jest starannie zaprojektowane tak, żeby trafić w bardzo konkretny typ faceta. Sztucznie postarzany lume. Wojskowy rodowód. Wskazówki snowflake. Materiałowe paski. Każdy detal szepcze: „Doceniasz autentyczność”, ale z jakiegoś powodu nie chcesz po prostu kupić Rolexa i mieć to z głowy.
Marketing Tudora jest też niesamowity, bo nieustannie sugeruje, że właściciel szykuje się na jakąś nordycką wyprawę przetrwania, podczas gdy najsurowsze warunki, z jakimi zmaga się przeciętny posiadacz, to „brak cold brew na lotnisku”.
A mimo to środowisko zegarkowe traktuje Tudora jak jakiś szlachetny ruch oporu przeciwko luksusowemu przepychowi. To wciąż szwajcarski zegarek luksusowy. Wciąż kosztuje 5000 dolarów i więcej. Jakimś cudem dałeś się nabrać na marketing jednej z najlepszych firm marketingowych na świecie i jeszcze jesteś z tego dumny. Nawet tego nie zauważyłeś, ale i ja w tym swoim narzekaniu na Tudora wspomniałem o Rolexie o wiele częściej niż o Tudorze.