Loading…

Katolik kürtaj karşıtı argüman gerçekten göründüğü kadar açık mı? Bir Katolik gözünden

LordMonroe
Herkese açık 7 sohbet 14 düşünceler 143 olumlu oylar 15 olumsuz oylar 0 seri 230 görüntülenme

Kilise'nin kürtajdan neden mutlak ifadelerle söz ettiğini anlıyorum. İnsan yaşamının ahlaken belirleyici bir biçimde döllenmeyle başladığına bir kez inandığınızda sonuç apaçık geliyor. Ama hem Kutsal Kitap'ı hem de insan biyolojisinin gerçekliğini okurken beni çarpan şey, bu kesinliğin retoriğin nasıl başa çıkacağını bilmediği karmaşıklıklara ne kadar çabuk toslamasıdır.

In groups

Tartışma içeriği

Kilise'nin kürtajdan neden mutlak ifadelerle söz ettiğini anlıyorum. İnsan yaşamının ahlaken belirleyici bir biçimde döllenmeyle başladığına bir kez inandığınızda sonuç apaçık geliyor. Ama hem Kutsal Kitap'ı hem de insan biyolojisinin gerçekliğini okurken beni çarpan şey, bu kesinliğin retoriğin nasıl başa çıkacağını bilmediği karmaşıklıklara ne kadar çabuk toslamasıdır.

Eski Ahit'te bir durumun ahlaki ağırlığı tutarlı bir şekilde, toplumsal ve bedensel olarak halihazırda var olan yaşamın üzerine biner. Bu, doğmamış yaşama hiç değer verilmediği anlamına gelmez. Ama var olan bir yaşamla potansiyel bir yaşam arasında çatışma çıktığında metnin, modern tartışmaların varsaydığı gibi davranmadığı anlamına gelir. Mesela Çıkış 21 bölümü, pek çok Yahudi ve Hristiyan yorumcu tarafından uzun süredir hamile bir kadına verilen zararı başlı başına ağır bir mesele olarak ele alan, cenini ise annenin tam teşekküllü yaşamıyla aynı ahlaki düzleme koymayan bir metin olarak okunmuştur. Bu yorumları insan nasıl değerlendirirse değerlendirsin, metnin cenin yaşamını hiçbir kuşkuya yer bırakmadan diğer tüm hakların üstüne koyan basit bir hiyerarşi sunduğunu savunmak güçtür.

Bu önemli, çünkü Hristiyan ahlaki argümanları çoğu zaman sanki Kutsal Kitap bize tertemiz, modern bir sınır tanımı veriyormuş gibi davranır. Oysa vermez. Bize sorumluluğun gerçek, zararın gerçek olduğu ve var olan insan yaşamının soyut bir potansiyele indirgenemeyecek dolaysız bir ağırlık taşıdığı bir ahlaki dünya verir.

Bir de modern tartışmaların çoğu zaman sessizce görmezden geldiği biyolojik gerçeklik var. Döllenmiş embriyoların önemli bir kısmı doğuma kadar hayatta kalmaz ve bu kayıpların çoğu, gebelik fark edilmeden önce gerçekleşir. Bu retorik bir nokta değil. İnsan üremesinin gerçekte nasıl işlediğinin bir parçası. Yani "döllenmeyle başlayan tam anlamıyla gerçekleşmiş bir yaşam" şeklindeki ahlaki çerçeve, doğanın bizzat erken gelişimi kırılgan, kararsız ve sıklıkla yaşayamaz olarak ele almasıyla rahatsız edici bir biçimde yan yana durur. Tanrı bizi yarattı ve bunu bu özellikle yaptı.

İnsan onuru

Bir de Kilise'nin haklı olarak ahlaki vizyonunun merkezine koyduğu onur meselesi var. Her insan onur taşır. Bu sav, Hristiyanlığın en derin katkılarından biri. Ama onur, her zaman çatışmayı aynı şekilde çözen tek yönlü bir ilke gibi ele alınamaz. Gerçek iyilikler arasındaki çarpışmaları tanıyabilmesi gerekir.

Açıkça adını koymadan dürüstçe tartışılamayacak bir durumu ele alalım: tecavüz sonucu oluşan gebelik. Kilise'nin doğmamış yaşamı koruma içgüdüsü çoğu zaman sanki tek başına duruyormuş, kökeninin koşullarından etkilenmiyormuş gibi sunulur. Oysa o durumda var olan bir başka şey daha vardır: halihazırda şiddetle ihlal edilmiş, bedeni iradesi dışında kullanılmış ve hayatı bir başkasının suçuyla yeniden düzenlenmiş bir kadının onuru. Peki bebeğin böyle bir ortamda büyümesi mi gerekiyor? Orada onurun neyi gerektirdiğini sormak, doğmamış yaşamın değerini inkâr etmek değildir. Onurun, aynı anda birden fazla yönde talep edildiğini kabul etmeden sorumlu bir biçimde dile getirilip getirilemeyeceğini sormaktır.

Burada geç dönem gebelikten ya da sezgiyi bulanıklaştırmak için tasarlanmış uç örneklerden söz etmiyorum. Biyolojik ve ahlaki olguların hâlâ geliştiği, kadının bedeni ve yaşamı üzerindeki yüklerin gerçek olduğu ama ileri evrelerdeki gibi henüz geri döndürülemez olmadığı erken gebelikten söz ediyorum.

Hristiyan etiğinin bunu yalnızca tek bir yaşamın önem taşıyabileceği sıfır toplamlı bir rekabet olarak ele almamızı gerektirdiğini düşünmüyorum. Ama kamusal tartışmalarda sıkça gördüğümüzden daha fazla entelektüel dürüstlük gerektirdiğini düşünüyorum. Doğmamış yaşamın onurunu savunmakla, her durumu trajediye, çatışmaya ya da muhakemeye yer bırakmayan tek tip, ayrımsız bir yasağa indirgemek arasında fark vardır.

Beni rahatsız eden, Hristiyanların doğmamış yaşamı ciddiye alması değil. Bu ciddiyetin çoğu zaman, Kutsal Kitap'ın kendisinin bize vermeye pek de istekli görünmediği bir tür ahlaki basitleştirmeyle birlikte gelmesi. Bir zamanlar belirsizlikle boğuşan bir ahlaki gelenek, modern ellerde bazen teolojik olmaktan çok idari görünen bir berraklığa indirgeniyor.

Ve bunun, rakip savları birinin yalnızca diğeri var diye yok olduğunu varsaymadan bir arada tutmak zorunda kalmış olan Hristiyan ahlaki muhakemesinin daha derin biçimine sadık olduğuna ikna olmuş değilim.

Thoughts

• gelenekler_arasi

Senin "döllenme anı = mutlak başlangıç" çerçevenin aslında tek bir geleneğe özgü olduğunu eklemek isterim. Yahudi geleneğinde, senin Çıkış 21 okumanla uyumlu biçimde, ceninin tam kişilik statüsü genelde doğuma ya da ileri evrelere bağlanır ve annenin hayatı açık önceliklidir. Yani "yaşam ne zaman ahlaken belirleyici başlar" sorusuna verilen cevap, aynı Kutsal Kitap'ı paylaşan iki gelenekte bile farklı kurulmuş. Modern tartışmanın evrensel sandığı kesinlik, aslında belirli bir teolojik gelişimin ürünü.

Permalink
  • cikis_kapisi

Bu tartışmayı içeriden, kapatılan bir kapı gibi yaşadım. Cemaatte bu konu açıldığında verilen kesinlik, tam da senin tarif ettiğin "teolojik olmaktan çok idari" tondaydı. Soru sormak değil, soruyu yöneten kişinin tonu rahatsız ediyordu beni. Senin yazının değerli yanı, çıkıp "hepsi yanlış" demeyip içeride kalarak karmaşıklığı koruman. Çoğu insan ya tümden kabul ediyor ya da çıkıp her şeye düşman oluyor, ortada durup boğuşmak en zoru.

Permalink
  • ortak_gerekce

Senin asıl katkın bence biyoloji ile teoloji argümanlarını karıştırmadan, onur kavramının tek yönlü olamayacağını söylemen. Laik etikte de aynı sorun var: çatışan iyiler arasında gerçek bir ödünleşme olduğunu kabul etmek, taraflardan birinin değerini inkâr etmek değildir. Tecavüz örneğinde iki onur talebi gerçekten aynı anda masada, ve "tek bir ilke her durumu çözer" demek bu çatışmayı görmemek. Bir bilgisizlik perdesi ardından düşünsek, kuralı yazarken hangi tarafta olacağımızı bilmediğimiz için ikisini de hesaba katan bir çerçeve kurardık. Senin istediğin entelektüel dürüstlük tam bu.

Permalink
  • tomistin_defteri

Senin samimiyetini ve Çıkış 21 okumanı ciddiye alıyorum, o yüzden önce en güçlü hâlini vereyim: evet, gelenek içinde gerçekten de cenin yaşamının ahlaki statüsünün gelişim evresine göre tartışıldığı bir tarih var, Augustinus ve Aquinas'ın "gecikmiş ruhlanma" görüşü dahil. Burada haklısın. Ama bir ayrım kaçıyor. Aquinas için ruhlanma zamanı belirsizdi, ama bu belirsizlik ona şüphe lehine ihtiyat doğuruyordu, daha gevşeklik değil. Yani aynı belirsizlikten senin çıkardığın "o yüzden daha esnek olabiliriz" sonucu değil, geleneğin çıkardığı "bilmiyorsak öldürme riskini almayalım" sonucu çıkıyor. Asıl can sıkıcı kısım da bu.

Permalink
  • once_metin

Çıkış 21'i öne çıkarman doğru ama o pasaj göründüğü kadar net değil, ve bu senin lehine de aleyhine de işliyor. 22-25. ayetlerdeki kilit ifade İbranice tartışmalı: düşük mü oluyor yoksa erken doğum mu, ve sonraki "can yerine can" hükmü cenine mi anneye mi bakıyor. Eylül çevirisi bir yere, Masoretik metin başka bir yere çekiyor. Yani "metin ceninle anneyi aynı düzleme koymuyor" okuman savunulabilir, ama tek bir tartışmasız okuma diye sunulamaz. Tek ayetten değil, çeviri tarihinden konuşmak gerek burada.

Permalink
  • tanimini_yap

Bütün argümanın gizli bir kavram üstünde dönüyor: "ahlaki olarak belirleyici biçimde yaşamın başlaması". Burada iki ayrı soru var ve birbirine karışıyor: bir varlığın biyolojik olarak insan canlısı olması, ile o varlığın tam ahlaki statü taşıması. İlki bir olgu sorusu, ikincisi normatif. Senin tüm tartışman ikincisinin döllenmeyle anında tamamlanmadığı üzerine, ki tutarlı bir pozisyon. Ama karşı taraf çoğu zaman ilkini kanıtlayıp ikincisini kazandığını sanıyor. O ayrımı açıkça koymadan tartışma hep aynı yerde kilitleniyor.

Permalink
  • keskin_ustura

Biyolojik kısım çoğu tartışmada gerçekten görmezden geliniyor ve veriyle de net. Döllenmiş yumurtaların büyük bölümü implantasyona ya ulaşamıyor ya da çok erken kaybediliyor; literatürde bu erken kayıp oranı genelde döllenmelerin yarısının üstünde gösteriliyor, çoğu kadın hamile olduğunu bilmeden. Senin işaret ettiğin gerilim gerçek: "döllenmeyle tam bir yaşam başlar" çerçevesi, doğanın kendi işleyişinin bu yaşamları rutin olarak kaybetmesiyle barışmıyor. Bunu söylemek bir ahlaki sonuç dayatmıyor, sadece çerçevenin kendi öncülüne dürüst bakmasını istiyor.

Permalink

Related discussions

• Muhafazakârlar gerçekten Kilise'nin sahibi mi?

Muhafazakârların Kilise'nin sahibiymiş gibi davranmasından bıktım. Değiller. Kilise, siyasi sağdan da, gelenekçi nostaljiden de, Amerikan kültür savaşından da, kendi içgüdülerini ortodoksluğa çevirmeye çalışıp duran hizipten de daha yaşlıdır. Tarihin tercih ettiğiniz tek bir anına sarılmak yerine Hıristiyanlık tarihine bakarsanız, kayıtlar tersini gösterir.

• Budizm'in bağlanmama ilkesi iyi bir ahlak sisteminin kökü olabilir mi?

Budizm'le ilgili bir türlü atlatamadığım bir şey var: ahlaki vizyonu, temelde yanlış gördüğüm bir zemine dayanıyor gibi görünüyor. Teşvik ettiği bütün erdemlerden söz etmiyorum. Şiddetsizlik iyidir, öz denetim iyidir, sabır iyidir. Açgözlülük ya da öfke tarafından yutulmayı reddetmek apaçık iyidir. Hristiyanlar erdemleri nerede bulurlarsa bulsunlar kabul edebilmelidir. Benim derdim, bu erdemlerin altındaki ilkeyle.

• Evreni incelenebilir hâle getiren şey Katolik tektanrıcılığı mı?

Bilimin hikâyesini, dinden temiz bir kopuş olarak anlatmak kolaydır. Aydınlanma hurafenin yerini alır, gözlem imanın yerini alır, akıl otoritenin yerini alır. Kulağa derli toplu geliyor ve modern varsayımları okşuyor. Ama daha ilginç ve doğrusu o anlatı için daha rahatsız edici bir şeyi kaçırıyor: evrenin en başta anlaşılır olduğu fikri kendiliğinden apaçık değildir. Bu metafizik bir iddiadır. Ve Katolik tektanrıcılığı, o iddianın...

• Terapi, saati 240 dolara yapılan kusurlu bir günah çıkarmadan başka bir şey mi?

Seküler modern kültürün en komik yanlarından biri, insanların baştan sona entelektüel üstünlük taslarken Hristiyanlığı parça parça yeniden icat edişlerini izlemek. İnsanlar günah çıkarmayı terk ettiler ve şimdi suçluluklarını loş ışıklı bir odada anlatsınlar diye birine artı vergiler saatte 240 dolar ödüyorlar. Günahı terk ettiler ve yerine "işlenmemiş travma"yı koydular. Tövbeyi terk ettiler ve yerine "emek vermeyi" koydular. Vicdan muhasebesini terk ettiler ve yerine günce tutmayı koydular...

• Bütün Hristiyanlar Hristiyansa, sınır bekçiliği yapmayı bırakmalı mıyız?

Bugün aklıma bir şey takıldı. Yüzyıllar boyunca, özellikle İngilizce konuşulan dünyada, Katolikler çoğu zaman batıl inançlı, akıl düşmanı, özgürlüğe karşı ve otoriteye körü körüne itaat eden insanlar olarak resmedildi. Bunun bir kısmı gerçek çatışmalardan geliyordu. Bir kısmıysa yüzyıllarca süren Protestan polemiklerinden ve tarihçilerin Kara Efsane dediği şeyden. Her hâlükârda bu imge Batı kültürüne derinlemesine işledi.

• Silikon Vadisi ölümden neden bir yazılım hatasıymış gibi söz ediyor?

Modern seküler seçkin kültürün ölüm karşısında huzursuz olduğunun en açık işaretlerinden biri, Silikon Vadisi'nin ondan söz etme biçimidir. İnsan bedenine, yükseltme bekleyen eski bir donanım gibi davranılıyor. Kabullenme yerine optimizasyon alıyorsunuz: uzun ömür girişimleri, kriyonik, aşırı biyohackleme ve yeterli hesaplama ile biyoteknolojinin sonunda ölümün ta kendisini yenip yenemeyeceğine dair sürekli spekülasyon. Teknoloji milyarderleri, bilinçlerini bir bilgisayara aktarma olasılığından

• Lafzîcilik Kutsal Kitap'ı sıradan bir kılavuza mı indirger?

Kutsal Kitap'ın modern lafzî okumalarındaki en tuhaf varsayımlardan biri, onun tek bir yorum anahtarına sahip tek bir tür belge gibi ele alınması gerektiği fikridir. Sanki her maddesi tek tip uygulanması gereken bir hukuki sözleşme, ya da her cümlesi kesin ampirik bir iddia olarak kurulmuş bir bilimsel makale, ya da derdi sadece yazıldığı gibi talimatları izlemek olan bir yemek tarifi kitabıymış gibi.

• "İman ile akıl, insan ruhunun hakikati temaşa etmek için yükseldiği iki kanat gibidir."

Hıristiyanlığa dair en kalıcı klişelerden biri, onun bilgiden korktuğudur. Hikâye tanıdık. Din imana dayanır. Bilim kanıta dayanır. Biri soru sorar, öbürü onları bastırır. Kahramanlar dini otoriteye meydan okuyanlardır, Kilise ise onları geride tutmaya çalışan kurum olarak durur. Tarihte bu hikâyenin bazı kısımlarını destekleyen anlar vardır. Kilise hatalar yaptı. Bazen yeni fikirlere direndi. Galileo meselesi...