Çoğu insanın bir hareket sorunu yok. Bir zayıf halka sorunu var. Elit sporculardan bahsetmiyorum, onlar bir azınlık ve zaten internette beni okumuyorlar. Aptalca bir şey önce pes etmeden zor işlerin üstesinden gelebilen bir vücut isteyen sıradan insanlardan bahsediyorum. Kolların, omuzların ya da tutuşun iş bitmeden çöküyorsa, squat ve deadlift rakamların nasıl olursa olsun umurumda değil. Vücut gerçeği hemen söyler.
Bunu mümkün olan en az erkeksi şekilde öğrendim; squat'ım ~350lbs, deadlift'im ~400lbs diye 2 yıl boyunca harika olduğumu sandıktan sonra. 170lbs ağırlığındayım. Rakamlar, ne yaptığımı bildiğimi sandıracak kadar iyiydi. Sonra gerçek işler yalanı ortaya çıkardı. Kız arkadaşımı kucağımda tutarken... özel bir ortamda. Biseps'lerim pes etti, ön deltlerim.... karın kaslarım!. Bacaklarımda da, sırtımda da hiçbir şey hissetmedim. Ama "ayna kaslarım" pes etti! Bütün o aktarım vaazları, fonksiyonel antrenman; meğer zayıf halkam ayna kaslarımmış!
Bu beni düşünmeye ve şunu söylemeye itti: "hareketleri çalıştır, kasları değil" lafının tamamı saçmalık. Kulağa akıllıca geliyor, atletik geliyor ve vücudun göstermese bile salonda harcadığın zamana dair kendini daha iyi hissetmen için bahane veriyor. Tabii, o diğer adamlar harika görünüyor, ama "ben fonksiyonelim bebeğim, onların yapamadığı şeyleri yapabiliyorum". Çoğunlukla vücut geliştirmenin üstünde durmaya çalışan bir adam gibi geliyor. Genelde gizlediği şey, önemli olan tek soruyu sormaktan kaçınmak: gerçekte ne için çalışıyorsun? O squat'larla (ki koşuya bile aktarımı yok) ya da deadlift'lerle (gerçekten ne zaman, elinle tutman için tam barbell gibi bir tutuşu olan bir şeyi bu kadar ağır kaldırmak zorunda kalıyorsun?) ne yapmayı planladığını biliyor musun ki?
Bir spor yapıyorsan, neye ihtiyacın olduğunu belirle ve bütün o kasları çeşitli egzersizlerle, her yerden vurarak çalıştır. İyi görünmek için çalışıyorsan, o zaman "bütün kasları çeşitli egzersizlerle, her yerden vurarak çalıştır". Ne yaptığını bilmiyorsan da "bütün kasları çeşitli egzersizlerle, her yerden vurarak çalıştır". Yüzlerce kilo squat ya da deadlift yapmanın bir şekilde faydalı olduğunu düşünerek kendini kandırmayı bırak. Bunu yıllarca yaptım, hiçbir şeyi squat'lamaya ihtiyacım olmadı. Bırakınca, biraz daha hafif tek bacak çalışmaları yapmaya başlayınca sprint'lerim patladı. Biseps curl yapmaya başlayınca da bir anda kız arkadaşımı kucağımda tutabildim... Tabii arada bir deadlift yap, çoğunlukla keyif için.
İşin tuhafı, vücut geliştirme gerçekten de... vücut geliştirmede işe yarıyor. İyi prensipleri, bir sürü egzersizi, çok sayıda kabile bilgisi var... Ve işe yarıyor. Tabii hepimiz growth hormonlu şişkin vücut geliştirmecilerin meme'lerini gördük, ama o ilaçların etkisi, sporun değil. Onları almana gerek yok, ama egzersiz için kullandıkları yöntemleri kullanabilirsin. Az gelişmiş olanı bul. Önce pes etmeyi bırakana kadar onu doğrudan çalıştır, sonra bir sonrakine geç. Bu, çoğu zaman fonksiyonel diye satılan şeyden daha fonksiyoneldir, çünkü en azından zayıflık konusunda dürüsttür; aynı 3 egzersize her 2 lbs eklediğinde dopamin tetiklemek yerine. Lateral raise'ler, curl'ler, triceps çalışması, arka deltler, ön kollar, baldır çalışması, leg curl, quad izolasyonu; evet sıkıcılar, ama zayıf noktalara vurmakta resmen harikalar.
Vücut geliştirme basit ve gerçekçi. Hangi antrenman kabilesine ait olduğunu sormayı bırak; sen vücudunu inşa ediyorsun ve hangi egzersiz işe yarıyorsa onu yapacaksın.