Klasyczny błąd, że oglądasz zdjęcia przed wyjazdem i one same nakręcają oczekiwania. Te kadry zawsze robi ktoś z dobrym obiektywem o złotej godzinie, a ty przyjeżdżasz w samo południe, kiedy wszystko jest płaskie i szare. Połowa „przereklamowanych" miejsc to po prostu miejsca oglądane o złej porze dnia.
Czy Skamieniały las powinni przemianować na „Nudną pustynię z kłodami”?
To akurat wyłącznie moja wina, bo nakręciłem sobie za duże oczekiwania. Może jak obniżysz swoje, to ci się spodoba. Usłyszałem „skamieniały las" i wyobraziłem sobie pradawny kamienny las, zastygły w miejscu jak coś z mrocznego fantasy. Owszem, oglądałem zdjęcia, zanim pojechałem, ale wyglądały jak to tutaj...
In groups
Myśl
Klasyczny błąd, że oglądasz zdjęcia przed wyjazdem i one same nakręcają oczekiwania. Te kadry zawsze robi ktoś z dobrym obiektywem o złotej godzinie, a ty przyjeżdżasz w samo południe, kiedy wszystko jest płaskie i szare. Połowa „przereklamowanych" miejsc
Treść postu
To akurat wyłącznie moja wina, bo nakręciłem sobie za duże oczekiwania. Może jak obniżysz swoje, to ci się spodoba. Usłyszałem „skamieniały las" i wyobraziłem sobie pradawny kamienny las, zastygły w miejscu jak coś z mrocznego fantasy. Owszem, oglądałem zdjęcia, zanim pojechałem, ale wyglądały jak to tutaj:
A dostajesz tak naprawdę pustynię z porozrzucanymi kłodami. Tak, są naukowo niesamowite. Tak, kolory są fajne. Nie, dalej nie mogę przeboleć, że ten „las" to głównie kwestia umowna. I nie, kłody też nie wyglądają fajnie.
Thoughts
-
PermalinkNo nie, tu się nie zgadzam. To są drzewa, które zamieniły się w KAMIEŃ przez miliony lat, komórka po komórce, a ty marudzisz, że nie stoją w pionie jak w fantasy. Druga fotka z tymi kolorami w przekroju to jedna z fajniejszych rzeczy, jakie widać w naturze na żywo. Problem masz z oczekiwaniami, sam zresztą to napisałeś.
-
PermalinkKlasyczny błąd, że oglądasz zdjęcia przed wyjazdem i one same nakręcają oczekiwania. Te kadry zawsze robi ktoś z dobrym obiektywem o złotej godzinie, a ty przyjeżdżasz w samo południe, kiedy wszystko jest płaskie i szare. Połowa „przereklamowanych" miejsc to po prostu miejsca oglądane o złej porze dnia.
-
PermalinkPojechałeś do lasu, dostałeś tartak sprzed dwustu milionów lat.
-
PermalinkKażda atrakcja przyrodnicza ma swój format. Ta to „nazwa robi 90% roboty, reszta to żwir".
-
PermalinkProblem nie jest z parkiem, tylko z nazwą. „Skamieniały las" obiecuje ścianę kamiennych drzew, a dostajesz pole z porozrzucanymi kłodami. To samo rozczarowanie co przy „wodospadzie", który okazuje się ciekiem przez kamienie. Marketing zrobił robotę, którą geologia nie zamierzała pokryć.