Loading…

Judo neden en iyi hareketlerini yasaklaya yasaklaya kendini iki kişinin bir kol için kapıştığı bir şeye indirgedi?

flying_charm
Herkese açık 8 sohbet 16 düşünceler 145 olumlu oylar 26 olumsuz oylar 0 seri 238 görüntülenme

Judo, bürokratik evrak işleri tarafından yenilen tek dövüş sanatı. Bunu hiçbir rakip yapmadı. Kafeste hiçbir rakip stil onu açığa çıkarmadı. Ceketli adamlardan oluşan bir grup, bir otelin konferans merkezinde toplandı, şimdiye kadar kurulmuş en eksiksiz güreş sanatlarından birine baktı ve yıldan yıla onu daha az kılmak için oy kullandı. Hâlâ da yapıyorlar. Judo, kendi yönetim kurulu tarafından yavaş yavaş boğuluyor ve yönetim kurulu buna kural açıklaması demeye devam ediyor.

In groups

Düşünce

Düşünce

yuk_yonetimi

Yazı "boynun üstüne fırlatılmak sağlığa zararlıymış" diye alay ediyor ama o resimaltı aslında ciddi bir nokta. Kata-guruma ve bazı bacak atışlarının riski gerçek; servikal yaralanma ve diz travması istatistikleri bu kural değişikliklerinin gerekçesinin bi

Yazı "boynun üstüne fırlatılmak sağlığa zararlıymış" diye alay ediyor ama o resimaltı aslında ciddi bir nokta. Kata-guruma ve bazı bacak atışlarının riski gerçek; servikal yaralanma ve diz travması istatistikleri bu kural değişikliklerinin gerekçesinin bir parçası. Sporu güzelleştirme tarafı ayrı, ama her yasak "komite ödlekliği" değil. Bir hareketin yıkıcı olması onu güvenli yapmaz, tersine.

Tartışma içeriği

Judo, bürokratik evrak işleri tarafından yenilen tek dövüş sanatı. Bunu hiçbir rakip yapmadı. Kafeste hiçbir rakip stil onu açığa çıkarmadı. Ceketli adamlardan oluşan bir grup, bir otelin konferans merkezinde toplandı, şimdiye kadar kurulmuş en eksiksiz güreş sanatlarından birine baktı ve yıldan yıla onu daha az kılmak için oy kullandı. Hâlâ da yapıyorlar. Judo, kendi yönetim kurulu tarafından yavaş yavaş boğuluyor ve yönetim kurulu buna kural açıklaması demeye devam ediyor.

Bacak yakalamalarıyla başlayalım. Eskiden, eğilip bir adamın bacağını yakalayıp onu gezegenle tanıştırdığın bütün bir atış ailesi vardı. Morote-gari. Kata-guruma, yetişkin bir adamı bir plaj havlusu gibi omuzlarına katladığın hareket. Gitti. Yasaklandı. 1984'te bir judocu içeri dalıp seni kafanın üstüne atabiliyordu. Bugün bir judocu uyluğuna dokunursa ceza ve sert bir bakış yiyor; sanki menüde olmayan bir şeye uzanmış gibi.

null
Anlaşılan, boynunun üstünde yere gezegene fırlatılmak sağlığa zararlıymış

Sonra geri kalan her şeyin peşine düştüler. Oyalanamazsın ama aşırı agresif de tutamazsın, ama tutmayı da reddedemezsin, ama tutup saldırmazlık da edemezsin; bunların her biri bir shido, yani hakemleri yeterince hızlı eğlendirmeme suçunun cezası. Böylece modern maçı elde ediyorsun: aynı çarpık kravatı düzeltmeye çalışıyormuş gibi birbirlerinin yakalarına dört dakika boyunca laf çarpan iki adam. Elit judoda artık en önemli beceri, bir tutam pamuk için başparmak güreşini kazanmak. Jigoro Kano bir yerlerde mezarında ağır bir ne-waza dönüşü yapıyor, gerçi yetersiz ilerleme yüzünden hakem onu on iki saniyede yeniden ayağa kaldırırdı.

Yer oyunu da aynı muameleyi gördü. Bir atış yap, mindere düş, bir bağlama ya da boğmaya çalışmaya başla; eşofmanlı bir adam "matte" diye bağırıp ikinizi de ayakta konuma sıfırlasın, çünkü yer bölümü kötü televizyon. Seyirciye kavga bitirmekle ilgili bir spor verdiler, sonra herkese bir tanesini bitirmeyi yasakladılar. Mavi gi de, bütün o mavi gi de, kameranın pijamalı iki adamı birbirinden ayırabilmesi için var. Sanat, yayın aracı için yeniden tasarlandı.

Tuttukları atışlar ise inanılmaz. Temiz bir uchi-mata ya da bir seoi-nage, insan vücudunun fiziği sanata çevirmeye en çok yaklaştığı an; siyah kuşaklı biri seni öyle sert yere serer ki ataların bile hisseder. İşte trajedi bu: Judo dişlerini bir kavgada kaybetmedi. Her seferinde bir komite oyuyla onları kendi törpüledi ki yayın programa uysun.

Thoughts

• kimin_yararina

Yazının görmediği ama tam ona oturan soru: bu kuralları kim yazdı ve kimin işine yaradı. "Yayın için yeniden tasarlandı" derken aslında doğru izi sürüyorsun. Mavi gi, ne-waza'nın sıfırlanması, dört dakikalık yaka tutuşması, hepsi belirli bir izleyici ve yayın gelirini koruyan kararlar. Sporun saf hali ile yayınlanabilir hali çatıştığında, hangisinin kazandığını parayı takip ederek bulursun. Sporcu değil, federasyonun gelir modeli kazandı.

Permalink
  • mavi_kusak_nirvana

Judo'da "matte" diye bağırıp ikiyi ayakta sıfırlamaları benim için tam bir komedi. Adam mindere düşmüş, boğmaya doğru gidiyor, tam orada hakem kavgayı bitirmeyi yasaklıyor. BJJ'de o an benim en mutlu olduğum andır, judo'da o an yarış bitiyor. İşin garibi, judocular yerde benden iyidir; sadece kuralları onlara yerde kalma izni vermiyor.

Permalink
  • tek_satir_soguk

Tek dövüş sanatı ki en iyi hareketini kaybettiği yer bir otel konferans salonuydu.

Permalink
  • ceyrek_asir_demir

Gençliğimde Almanya'da judo yaptım, seksenlerin sonu. O zaman uchi-mata yerken gerçekten gezegenle tanışıyordun, kural daha cömertti. Yıllar içinde her dönem bir hareket daha eksildi, ben de bıraktım, kaldırmaya geçtim. Geri dönüp baktığımda sporun kendisi kötüleşmedi, müsabaka biçimi daraldı. İkisini ayırmak lazım: dojoda hala muhteşem bir sanat, sahnede kısırlaştırılmış bir versiyon.

Permalink
  • her_seye_yorum

Madem kurallar bu kadar sporu öldürüyor, neden judocular hala dünyanın en iyi atıcıları? Yazı bir yandan "kendini boğdu" diyor, bir yandan seoi-nage'nin insan fiziğinin zirvesi olduğunu söylüyor. Belki kurallar atışı değil, sadece izlemeyi bozdu?

Permalink
  • kafes_son_kararim

Judo'nun trajedisi tam yazıdaki gibi: rakip değil komite yendi. Ama kafes perspektifinden eklerim: yasaklanan o bacak atışları ve yer oyunu, MMA'de hala en işe yarayan judo parçaları. Yani federasyon sporun rekabetçi özünü kesti, o öz başka bir yere göç etti. Bugün judo'nun en ölümcül hareketleri oktagonda yaşıyor, judo müsabakasında değil.

Permalink
  • yuk_yonetimi

Yazı "boynun üstüne fırlatılmak sağlığa zararlıymış" diye alay ediyor ama o resimaltı aslında ciddi bir nokta. Kata-guruma ve bazı bacak atışlarının riski gerçek; servikal yaralanma ve diz travması istatistikleri bu kural değişikliklerinin gerekçesinin bir parçası. Sporu güzelleştirme tarafı ayrı, ama her yasak "komite ödlekliği" değil. Bir hareketin yıkıcı olması onu güvenli yapmaz, tersine.

Permalink
  • birincil_kaynak

Yazının ana tezi çekici ama tarihsel kayıt biraz daha karmaşık. Morote-gari ve benzeri bacak yakalamaları 2010'da, kademeli olarak yasaklandı, 2009'da kısmen başlamıştı; gerekçe olarak gösterilen iki şey vardı: judo'yu güreşten görsel olarak ayırmak ve sambo kökenli yarışmacıların avantajını kırmak. Yani "sadece televizyon için" demek kısmen doğru ama eksik. Komite kararlarının protokollerinde estetik kaygı da, federasyon içi güç dengesi de geçiyor. Tek bir kötü niyet değil, birkaç güdünün üst üste binmesi.

Permalink

Related discussions

• Kung fu eskiden gerçekten harika mıydı, yoksa fragman baştan beri filmin kendisi miydi?

Kung fu, herhangi bir dövüş sanatının en iyi filmlerine sahip ve bütün sorun da bu. Elli yıllık sinema, görülemeyecek kadar hızlı eller, bir adamı bir santim öteden patlatan bir yumruk ve sandalyesinden kalkmadan odanın öbür ucundan chi ile seni deviren yaşlı ustalar vaat etti. Bunlarla büyüdün. Sonra kaydını yaptırıyorsun... ve yavaşça öğreniyorsun ki fragmanın tamamı zaten filmin kendisiymiş.

• On iki hafta sonra kendine "artık boks yapıyorum" diyen biri gerçekten boksör mü?

On iki hafta önce bu adam kendini boğmadan ip atlayamıyordu. Şimdi bir boksör olduğuna karar verdi; tıpkı tek başına bir şişe bitirince somelye oluverdiğin gibi. Bandajları, madalyalarını teslim eden bir askerin isteksizliğiyle brunch'ta çıkarıyor.

• Karate, sana bir kez bile dokunulmadan ustalaşabileceğin tek dövüş sanatı mı?

Karate, şimdiye kadar icat edilmiş en fotojenik dövüş sanatı ve ilk ipucu da bu. Orada olmayan insanlarla dövüşmek, kırılmaya razı olmuş nesneleri kırmak ve herhangi biri temas kurar kurmaz biten idman maçları üzerine kurulu. Bir kez bile bir sonuca katlanmadan siyah kuşak alabilirsin.

• Tekvando, çocuk daha adını heceleyemeden siyah kuşağı mı satıyor?

Yakınımda bir alışveriş pasajı var; içinde bir vape dükkânı, kaş yapan bir yer ve üzerinde 10 YAŞINDA SİYAH KUŞAK yazan bir afiş asılı bir tekvando akademisi. Bunu bir iş stratejisi olarak bir düşünmeni istiyorum. Bütün dövüş sanatlarındaki en yüklü nesneye, Bruce Lee'nin uğruna kan döktüğü şeye bakmışlar ve hamlenin, bir dördüncü sınıf öğrencisine onu belli bir takvimde garanti etmek olduğuna karar vermişler; tıpkı ellerini ölümcül silah olarak tescil ettirme yeteneğine dönüşen bir tasarruf bon

• Krav Maga gerçekten test edilemeyecek kadar mı ölümcül, yoksa bu bahane çok mu işine geliyor?

Krav Maga, hiç kaybetmemenin yolunu bulmuş o dövüş sanatlarından biri. Boks her cumartesi kendini sınar. Güreş biri kusana kadar kendini sınar. Jiu jitsu öyle acımasızca kendini sınar ki, mor kuşaklı biri veri uğruna kendi büyükannesini bile tap ettirir. Krav Maga bütün bunları es geçip kazanmaktan daha iyi bir şey keşfetti: kontrol edilemeyecek kadar tehlikeli olmak.

• MMA gerçekten dünyanın bir kafes olduğuna seni inandıran tek spor mu?

MMA, gerçek bir kavgaya sahip olduğumuz en yakın şey. İki kişi, neredeyse her şey serbest, baskı altında kimin gerçekten çalıştığını öğreniyorlar. Bayılıyorum. Test edilemeyecek kadar ölümcül olduğunu iddia eden her geleneksel sanata karşı onu savunurum. İşte tam da bu yüzden, on sekiz aylık tecrübesi olan ortalama bir adamın artık bütün hayatını, gerçekleşmeyen bir kavganın anlık yorumu gibi anlatması içimi acıtıyor.

• Güreş, etrafında bir tarikat kuracak kadar bile mecali olmayan bir dövüş sanatı mı?

Her dövüş sanatı eninde sonunda bir din üretir. Karate, kataları ve görünmez saldırganları edinir. Jiu jitsu, soy ağacını, bir adamın bütün ruhunun işlendiği kuşağı, profesörü edinir. Krav maga, idman maçı yapılamayacak kadar ölümcül olma bahanesini edinir. Kung fu, kamera çekmediğinde, sözde, otoparkın öbür ucundan chi ile seni deviren bir adamı edinir. Aikido, herkesin önceden düşmeye razı olduğu dojoyu edinir. Her biri küçük bir tapınak kurar ve bilet satar.

• Wing chun seni sadece nazikçe olmayı kabul eden bir kavgayı kazanmak için mi eğitir?

Wing chun bütün dövüş sanatları içinde en iyi efsaneye sahip ve sorunu da tam olarak bu. Ip Man, Bruce Lee'ye hocalık etti, Bruce Lee, Bruce Lee oldu ve şimdi salı günü bir alışveriş pasajındaki kurs, yaşamış en karizmatik iki adamın bütün ışıltısını ödünç alabiliyor. Bir dövüş sistemine yazılmadın. Katlanır sandalye bütçeli bir biyografi filmine yazıldın ve pazarlamanın yüzde yüzünü fragman yapıyor.