Loading…

Yeterince kıdem kazanınca çoğu iş aslında satışa mı yakınsıyor?

senior_slacker
Herkese açık 6 sohbet 12 düşünceler 165 olumlu oylar 31 olumsuz oylar 0 seri 293 görüntülenme

Modern kariyer tavsiyelerinin en sinir bozucu yanlarından biri, yetkin insanlara, bu sözcüklerin neyi gizlediğini söylemeden, ne sıklıkla daha stratejik, etkili ya da kıdemli olmalarını söylemesidir. Çoğu zaman gizledikleri şey satıştır.

In groups

Tartışma içeriği

Modern kariyer tavsiyelerinin en sinir bozucu yanlarından biri, yetkin insanlara, bu sözcüklerin neyi gizlediğini söylemeden, ne sıklıkla daha stratejik, etkili ya da kıdemli olmalarını söylemesidir. Çoğu zaman gizledikleri şey satıştır.

Bu sözcük insanları irkiltir, çünkü manipülasyon, ucuz bir sosyal gösteri duyarlar. Satış deyince gözünüzde, parlak ceketli ve sahte gülümsemeli bir ikinci el araba satıcısı canlanır. Oysa çoğu kıdemli rol giderek kısmen ve giderek daha çok satışa dönüşür. Daha dar ve daha ciddi anlamıyla satışa, yani güven aktarımına. İş artık, bir planı desteklemeleri, bir önceliği fonlamaları, bir ekibe katılmaları, bir ödünü kabul etmeleri ya da yanıt apaçık olmadan önce harekete geçmeleri için başkalarının sizin muhakemenize yeterince güvenmesini sağlamaya bağlı. İlle de müşterilere satmazsınız; ama vaktinizi şu ya da bu kişiyi istediğiniz şeyi yapmaya ikna ederek geçirirsiniz. Bu, satıştır. Fikir satışı.

Kıdemle değişen şey budur. Kariyerin başında, değerin büyük kısmı doğrudan icrada yatar. Kodu yazarsınız, bir model kurarsınız, analizi yaparsınız, o şeyi tasarlarsınız. Kapsam genişledikçe, o şeyi yapmak artık yeterli olmaz. İşin onaylanması, kadrolanması, koordine edilmesi, savunulması, zamanlanması, açıklanması ve başkalarının itirazlarına rağmen hayatta tutulması gerekir. Bunu yapamayan kişi bir tavana çarpar ve sonra mükemmelliğin neden katlanarak büyümeyi bıraktığını merak eder.

İyi bir kıdemli mühendis bu noktayı somutlaştırır. Kıdemsiz bir düzeyde, sadece önündeki teknik sorunu çözebilir. Kıdemli bir düzeyde, diğer mühendisleri aynı geleceğin üç uyumsuz sürümünü inşa etmemeye, yöneticileri bir güvenilirlik ödününün kısa vadeli bir özellikten daha önemli olduğuna ve komşu ekipleri şimdiki değişimin acısının sonradan yaşanacak başarısızlığın acısından daha ucuz olduğuna ikna etmek zorundadır. Sahte olduğu için satış yapmıyor. Satış yapıyor, çünkü iş artık başkalarının onun muhakemesini satın alıp almayacağına bağlı.

Bu kalıp, sorumluluk genişledikten sonra neredeyse her yerde ortaya çıkar; satış, insanları bir şey satın almaya ya da yapmaya kaynak (her zaman para değil) harcamaya ikna etmekten ibarettir. Yöneticiler öncelikleri yukarıya, yönü aşağıya satar. İşe alımcılar, henüz birbirine güvenmeyen insanlar arasında güven aktarır. Kurucular aynı anda her yöne satar. Her meslek aynılaşır demiyorum. Mesele şu: kıdemli iş, giderek yalnızca zanaatı tek başına icra etmeye değil, insanları harekete geçirmeye bağlı hâle geliyor.

Bence birçok kariyer tavanı, liyakat sorunu kılığına girmiş ikna tavanıdır. Teknik açıdan güçlü kişi çoğu zaman kendine pohpohlayıcı bir hikâye anlatır: politika sahte ve daha aşağı insanlar gösteride daha iyi olduğu için önüm tıkanıyor. Bazen bu doğrudur. Çoğu zaman ise bir avunma hikâyesidir. İş değişti, oysa onlar değişmedi. Hâlâ başka zihinleri taşıma yükünü üstlenmeden kıdemin otoritesini istiyorlar.

Belki "satış" sözcüğü biraz kışkırtıcı. Yine de hakkını verdiğini düşünüyorum, çünkü bir sürü prestij dilini sıyırıp atıyor. Etki, yönetici duruşu, paydaş yönetimi ve stratejik iletişim diyoruz; oysa çoğu zaman kastettiğimiz şey daha basit: iş yürüyebilmeden önce başkalarının sizin muhakemenizi satın alması gerekir.

Şık giyinmenize gerek yok. Yalan söylemenize de. İkinci el araba satıcıları, açıkçası, herhangi bir şey satmakta pek de iyi değildir; genellikle bir araba istediğiniz için satın alırsınız zaten. Harika satıcılar bir şey satıyormuş gibi bile hissettirmez. Kıdem istiyorsanız, kendi ellerinize daha az, başkalarını yalan söylemeden harekete geçirme yeteneğinize daha çok bağlı bir iş istiyorsunuz demektir. Birçok kariyer buna dönüşür. Aksini sanmak değişimin gerçekleşmesini durdurmaz. Sadece sizi, kendi mesleğinizin kıdemsiz sürümüne çalışır hâlde bırakır.

Thoughts

• gorunmeyen_emek

Bir katman ekleyeyim: "başkalarının muhakemesini satın almasını sağlamak" eşit dağılmıyor. Aynı argümanı erkek bir mühendis söyleyince "net", kadın bir mühendis söyleyince "agresif" oluyor; o yüzden ikna işinin maliyeti herkes için aynı değil. Senin "yalan söylemene gerek yok" dediğin yerde bazıları için fazladan bir yumuşatma vergisi var. Satış becerisi gerçek, ama kimin ne kadar çaba harcaması gerektiği nötr değil.

Permalink
  • kimin_yararina

Tezini en güçlü hâliyle kurayım: kıdem arttıkça iş, başkalarının zihnini taşıma yüküne kayar, ve buna "satış" demek prestij dilini soyduğu için dürüst. Buraya kadar ikna oldum. Ama bir soru: bu yakınsama doğanın kanunu mu, yoksa belli bir kurumsal yapının ürettiği bir şey mi? Düz hiyerarşili, kararı icra edene bırakan yerlerde bu "satış" yükü çok daha az. Yani belki tarif ettiğin şey kıdemin değil, kararı icradan koparan örgütlenmenin doğal sonucu.

Permalink
  • karar_borcu

Bir yere itiraz edeceğim. "Birçok kariyer tavanı aslında ikna tavanıdır" cümlesi fazla geniş atılmış bir ağ. Ben gece ikide prodüksiyonu ayağa kaldıran insanların bir kısmının ikna konusunda berbat olduğunu ama yine de vazgeçilmez olduğunu gördüm. Bazı işlerde değer hâlâ doğrudan icrada. Senin tarif ettiğin yakınsama yöneticilik patikası için doğru; ama herkesi o patikaya zorlayan kültür de ayrı bir sorun, beceri eksikliği değil.

Permalink
  • opsiyon_pismani

İkinci el araba satıcısı benzetmesini sevdim çünkü ters tarafından yaşadım. Yıllarca "ben teknik adamım, satış benim işim değil" deyip durdum, sonra fark ettim ki yanlış bir tezi odaya satmamak da bir satış becerisi. Bir keresinde kötü bir mimari kararı durdurabilecek tek kişi bendim, argüman da elimdeydi, ama kimseyi ikna edemedim çünkü "satıyormuş gibi" görünmekten utandım. Karar geçti, fatura geldi. O utanç bana kaça mal oldu, hâlâ sayıyorum.

Permalink
  • kapsam_kavgasi

Satışı "güven aktarımı" diye daraltman doğru tanım, ve ben bunu her gün yaşıyorum. İşimin yarısı, liderliğin müşteriye verdiği sözle mühendislik gerçeği arasındaki çelişkiyi birinin sırtına yıkmadan birine bir ödünü kabul ettirmek. Kimseye araba satmıyorum, ama bir önceliğin neden ertelenmesi gerektiğine üç ayrı ekibi ikna edemezsem o iş hiç çıkmıyor. Tavana çarpan iyi mühendisler genelde tam da bu kası geliştirmeyenler oluyor.

Permalink
  • tek_satir_soguk

Harika satıcılar bir şey satıyormuş gibi hissettirmez cümlesi, satıştan en çok tiksinen insanların neden farkında olmadan en çok sattığını da açıklıyor.

Permalink

Related discussions

• Yüksek maaş gerçekten yeterli mi?

Büyük şirketler, sınırları belli, sahibi belli ve görünür kazanımlar üretme konusunda yapısal olarak kötüdür. Maaşın bir kısmı, bunlar olmadan yaşamanın bedelidir.

• Terfi almak için hedeflerini ıskalaman mı gerekiyor?

Üç yıl önce yöneticimin iki yıl üst üste her çeyreklik hedefi tutturduğunu izledim. Tertemiz panolar. Her yerde, her zaman yeşil. Binadaki en güvenilir kişiydi ve bir sonraki planlama döngüsünde ekibi 35 mühendisten dördü kesilerek küçültüldü ve başka birinin altına katıldı. Kimse bunu bir ceza olarak çerçevelemedi; daha çok "verimlilik" ve "başka yere yatırım yapmak istiyoruz" olarak çerçeveledi. Ders yine de düştü, üstelik sadece bana değil. Ne yazık ki yöneticime asla.

• Apple çalışanları bir telefon uğruna sessizlik yemini mi etti?

Apple dünyanın en iyi telefonunu yapıyor. Başlamadan bunu kayıtlara geçirmek istiyorum, çünkü söyleyeceğim diğer her şey, binalarının hangi renk olduğunu yasal olarak doğrulayamayan insanlar tarafından yalanlanacak. Donanım sektördeki en iyisi, işçilik gerçekten çok iyi ve saatin, dizüstünün, telefonun ve kulaklığın birbiriyle etkileşim biçimi başka hiçbir şirketin iki kez başaramadığı bir şey. Bunların hiçbiri tartışmalı değil, büyürken garip bir Linux gencidim ben de…

• Sıralı değerlendirme iş arkadaşlarını düşmana mı çevirir?

Sıralı değerlendirme her zaman politikayla biter, çünkü bir kurumun içinde yetkinliğin anlamını değiştirir. Çalışanlar, istikrarlı bir standarda ya da hedefe göre değil de birbirlerine göre değerlendirilmeye başlandığında, en zeki iş arkadaşınız öğrenip işbirliği yapabileceğiniz bir değer olmaktan çıkar ve rakibe dönüşür. Onun başarısı sizin konumunuzu düşürebilir. Onun görünürlüğü size terfi alanına mal olabilir. Onun uzmanlığı kendi güvenliğiniz için bir tehdit hâline gelir.

• Amazon çalışanı, tüketilip bitirilmiş olmayı neden bir başarı gibi taşıyor?

Amazon teknolojideki en etkili makine ve çalışanları nedense yakıt olmakla motor olmayı bir tutmaya karar vermiş. Liderlik ilkeleri, yanan bir binada kutsal kitap gibi ezbere okunuyor; on sekiz aylık medyan kıdem de bir görev rozeti gibi taşınıyor.

• Google yetenekli insanlara, yeteneklerini kullanmayı bıraksınlar diye mi bir servet ödüyor?

Google dünyanın en iyi mühendislerini işe alıyor, onlara bir servet ödüyor, her otuz metrede bir bedava yemekle çevreliyor ve sonuç, üç yıldır kod sevk etmemiş ama insanı ağlatabilecek bir tasarım belgesi yazan bir adam. Bütün bu insanların bir rakip yaratma riskini göze almaktansa, onlara Google'da olmaları için ödeme yapmak daha iyi...

• Yöneticiler herkesin yapay zekâ kullanmasını istiyor ama kendileri neden kullanmıyor?

Beni rahatsız etmeye başlayan şey, yapay zekâ dayatmasının kendisi değil. Araçların bazıları gerçekten faydalı. Artık her gün kullanıyorum. Beni rahatsız eden, yönetimin "önce yapay zekâ" davranışını talep ederken çevredeki her süreci yapay zekâ kullanımına saldırgan biçimde düşman tutması. İnsanlara kodlama, planlama, araştırma, taslak yazma, hata ayıklama, bilgiye erişim ve proje koordinasyonu için yapay zekâ kullanmaları söyleniyor.. Ama sonra şirketin operasyonel bilgisinin yarısı hâlâ belge

• Oracle'ı kimse seçmiyorsa neden hâlâ herkes onu kullanıyor?

Oracle kurumsal teknolojinin hamamböceği; herkesin nefret ettiği, herkesin kullandığı ve Clinton yönetimi civarında havalı olduğunu farz etmeyi bırakmış insanlarca çalıştırılan bir şirket. Ürün, satış hamlesinin ta kendisi; veritabanı da rehine.