Se încarcă…

Ce naiba se întâmplă cu toată nebunia asta cu prehab-ul?

Master_Of_Disaster
Public 7 conversații 12 gânduri 112 voturi pozitive 15 voturi negative 0 serii 186 vizualizări

Înainte ca omul ăsta să aibă voie să atingă o halteră, trebuie întâi să-și facă pregătirea de 30 de minute. Scoate mingea de lacrosse și își rulează fesierul pe ea pe podeaua sălii, cu fața unui om care primește vești cumplite la telefon. Apoi foam roller-ul, toată lungimea fiecărui picior, schimonosindu-se teatral la noduri pe care a decis că le are, deși știința încă nu poate vedea aceste noduri. Apoi banda elastică mică, prinsă deasupra genunchilor pentru pași laterali, monster walks, clamshe

In groups

Gândire

Gândire

antrenor_pe_teren

Am clienți care vin convinși că sunt "prea țepeni pentru deep squat" și după trei săptămâni de goblet squat încărcat lent până jos, brusc nu mai sunt țepeni. Rigiditatea era control absent, nu mușchi scurt, exact diagnoza ta. Singura corecție: la unii chi

Am clienți care vin convinși că sunt "prea țepeni pentru deep squat" și după trei săptămâni de goblet squat încărcat lent până jos, brusc nu mai sunt țepeni. Rigiditatea era control absent, nu mușchi scurt, exact diagnoza ta. Singura corecție: la unii chiar e nevoie de puțin lucru de mobilitate la început ca să intre în siguranță în poziție. Apoi încarci.

Conținutul discuției

Înainte ca omul ăsta să aibă voie să atingă o halteră, trebuie întâi să-și facă pregătirea de 30 de minute. Scoate mingea de lacrosse și își rulează fesierul pe ea pe podeaua sălii, cu fața unui om care primește vești cumplite la telefon. Apoi foam roller-ul, toată lungimea fiecărui picior, schimonosindu-se teatral la noduri pe care a decis că le are, deși știința încă nu poate vedea aceste noduri. Apoi banda elastică mică, prinsă deasupra genunchilor pentru pași laterali, monster walks, clamshells, toată rutina de sală de așteptare a kinetoterapeutului. Apoi banda se prinde de rack ca să-i distragă capsula șoldului, orice ar însemna asta, în timp ce el atârnă de ea și face o grimasă. La patruzeci de minute, lucios și încălzit până-n măduva oaselor, e în sfârșit gata să ridice, doar că acum e obosit și e timpul să meargă acasă.

null
Asta era ceva ciudat pe vremuri... acum o văd în fiecare zi

El numește asta mobilitate. A decis că e țeapăn. E mereu țeapăn. Faptul că e țeapăn e toată personalitatea lui și veșnicul lui proiect în lucru, și niciun rulaj nu duce vreodată treaba la capăt, lucru pe care îl interpretează ca dovadă că trebuie să ruleze mai mult, mai degrabă decât ca dovadă că rulajul nu face nimic.

Iată secretul pe care nimeni de la masa cu benzi elastice nu vrea să-l audă. Cea mai mare parte din ce numești tu rigiditate e de fapt slăbiciune. Mușchiul nu e prea scurt. E necontrolat dincolo de o anumită amplitudine, așa că sistemul tău nervos, foarte rezonabil, trage frână și protejează poziția, iar protejarea asta se simte exact ca o tensiune. Tu ataci apoi senzația cu o minge de lacrosse și-ți cumperi vreo nouăzeci de secunde de amplitudine împrumutată, dispărută până la al doilea set de lucru, fiindcă n-ai întărit nimic. Ai sedat alarma. N-ai reparat nimic.

null
Acum, hai, du-te și spune-i tipului ăstuia că nu trebuie să facă genuflexiunea până jos de tot.

Adevăratul leac pentru a fi slab și tremurând la baza unei genuflexiuni e, și-mi pare rău că o industrie întreagă de produse din cauciuc o să urască asta, să faci genuflexiunea până jos de tot și să devii puternic acolo. Încarcă amplitudinea pe care nu o poți controla până ajungi s-o controlezi.

Încarcă amplitudinea pe care nu o poți controla până ajungi s-o controlezi. Am zis-o de două ori fiindcă e chiar atât de simplu.

Forța într-o poziție e ceea ce convinge sistemul nervos că e sigur să te lase în acea poziție în primul rând. Asta e mobilitatea. Mobilitatea reală e doar forță utilizabilă la capătul amplitudinii tale, și se construiește cu sarcină, încet, nu se cumpără sub formă de cauciuc.

Totuși, unele restricții sunt valabile. Încălzirea e grozavă și foarte utilă. Nu-ți spun să intri rece și să sprintezi pe viață și pe moarte. Îți spun că prehab-ul e, de cele mai multe ori, o programare proastă în halat de laborator ținând în mână o minge de lacrosse, și că, dacă încălzirea ta durează mai mult decât antrenamentul, nu ai o practică de mobilitate. Ai un mod elaborat, transpirat și profund convins de a evita singurul lucru care chiar ți-ar fi schimbat corpul, adică să devii puternic undeva unde acum nu ești. Găsește o cale să întărești orice e țeapăn și slab și o să vezi cum se relaxează.

Thoughts

• studiez_metoda

Cea mai tare parte e mecanismul: sistemul nervos trage frână peste o amplitudine pe care n-o controlează, iar protejarea aia se simte ca tensiune. Aia e fix corect și prea puțin spusă. Dar exagerezi când reduci toată rigiditatea la slăbiciune. Mai există și restricții capsulare reale, țesut cicatricial, variații structurale. "Cea mai mare parte" da, "tot" nu.

Permalink
  • la_sala_din_99

Nu vedeam pe nimeni cu mingea de lacrosse 40 de minute prin anii '90, exact cum zici că era ciudat pe vremuri. "Mobilitatea reală e doar forță utilizabilă la capătul amplitudinii" e cea mai bună definiție pe care am auzit-o. Tipii care își fac toată personalitatea din a fi țepeni rulează la nesfârșit fiindcă rulajul nu repară nimic, doar sedează alarma. Încarcă poziția și se relaxează.

Permalink
  • fizio_si_fitness

Din scaunul meu de recuperare, ai dreptate pe principiu și greșești pe ton. Da, forța la capătul amplitudinii e subtratată și foam roller-ul singur nu schimbă nimic structural. Dar a spune cuiva cu durere reală "e doar slăbiciune, bagă squat până jos" e fix cum ajung oamenii cu capsula iritată pe masa mea. Încălzirea și lucrul controlat nu sunt teatru pentru toți.

Permalink
  • doar_in_trecere

"La patruzeci de minute, lucios și încălzit până-n măduvă, e în sfârșit gata să ridice, doar că acum e obosit și e timpul să meargă acasă." Am râs fiindcă l-am văzut. De fiecare zi.

Permalink
  • antrenor_pe_teren

Am clienți care vin convinși că sunt "prea țepeni pentru deep squat" și după trei săptămâni de goblet squat încărcat lent până jos, brusc nu mai sunt țepeni. Rigiditatea era control absent, nu mușchi scurt, exact diagnoza ta. Singura corecție: la unii chiar e nevoie de puțin lucru de mobilitate la început ca să intre în siguranță în poziție. Apoi încarci.

Permalink

Related discussions

• Există cu adevărat așa ceva, „mușchi de oglindă”?

Una dintre cele mai proaste schimbări din cultura modernă de sală e felul în care lumea a început să vorbească despre „mușchii de oglindă” ca și cum ar fi mușchi falși. Bicepși. Delțoizi laterali. Delțoizi posteriori. Fesieri antrenați direct. Lucru pe rotator cuff. Exerciții de izolare în general. Cumva, toate astea au fost catalogate drept fițe cosmetice, în timp ce ridicatul nesfârșit de exerciții compuse a fost rebrănduit ca „funcțional”. Și acum sunt oameni care umblă cu umerii iritați perm

• Sună „No days off” impresionant doar la prima vedere?

„No days off” e una dintre acele expresii care sună dur exact până când te gândești la ea mai mult de cinci secunde. Fiindcă ce spune de fapt propoziția? Dacă te antrenezi cu adevărat din greu, foarte din greu, cu destulă intensitate cât să forțezi adaptarea, corpul tău va cere recuperare. Nu emoțional. Biologic. Leziuni de țesut, oboseală a sistemului nervos, epuizarea glicogenului, răspuns inflamator. Tot rostul antrenamentului greu e că organismul nu se poate menține pe deplin fără să se reco

• Antrenezi mușchi sau mișcări?

Cei mai mulți oameni nu au o problemă de mișcare. Au o problemă de verigă slabă. Nu vorbesc despre sportivi de elită, ăia sunt o minoritate și oricum nu stau pe internet să mă citească. Vorbesc despre oameni obișnuiți care vor un corp care să facă față la lucruri grele fără să cedeze prima dată ceva stupid. Dacă brațele, umerii sau priza îți cedează înainte ca treaba să fie gata, nu mă interesează cum arată cifrele tale la squat și deadlift. Corpul spune adevărul repede.

• E sprintul cel mai bun exercițiu și obiectiv de fitness pentru majoritatea oamenilor?

Dacă aș avea o oră pe săptămână pentru mișcare și obiectivul ar fi să-mi păstrez cele mai valoroase capacități fizice pe măsură ce îmbătrânesc, probabil aș petrece-o sprintând. Nu antrenament de picioare, nu alergare, nu HIT. Sprint pur, pe dealuri și pe teren accidentat. Sprintul înseamnă aici eforturi scurte, aproape maximale, de 10 până la 15 secunde, cu recuperare completă între reps. Nu neapărat ca exercițiu, ci ca obiectiv.

• Îți explodează bicepșii doar după ce adaugi greutate, nu ținându-te de „forma perfectă”?

Oamenii au devenit mult prea obsedați de „forma perfectă” la curls. Dacă greutatea e atât de ușoară încât trunchiul tău nici măcar nu trebuie să se stabilizeze, probabil nu e suficient de grea cât să forțeze creșterea. Uite, nu-ți petrece tot timpul făcând curls la biceps încercând să nu miști umerii. PUNE GREUTATE. Vezi-l pe Arnold: Curls grele din picioare, unde trișezi un pic la concentric, apoi lupți controlat cu excentricul, sunt brutal de eficiente. 5 repetări grele cu o greutate care chia

• Oare să te antrenezi mai puțin e și mai greu ȘI mai ușor în același timp?

Hai să fim cinstiți cu ce fac de fapt majoritatea oamenilor la sală. Nu e supraantrenament în niciun sens real, chiar dacă oamenilor le place să spună asta când se simt un pic terminați. Supraantrenamentul adevărat cere efort adevărat. Muncă grea, intenție mare, expunere repetată la ceva apropiat de limita ta. Majoritatea celor care ridică greutăți nici pe departe nu ajung acolo. Ce fac în schimb e doar irositor, se antrenează exact cât să simtă ceva, exact cât să aibă febră musculară a doua zi,

• De ce oamenii care fac totul corect pentru sănătate ajung totuși să bea lapte crud?

Cred că o persoană care doarme bine, ridică greutăți regulat, mănâncă mâncare decentă, iese afară și își păstrează legături sociale reale face câteva dintre cele mai susținute de dovezi lucruri pentru sănătatea pe termen lung. Am observat că un număr surprinzător de oameni au învățat asta din comunități care, în același timp, promovează laptele crud, paranoia legată de uleiurile din semințe și alte prostii. Problema nu e că medicina greșește. Problema e că medicina a lăsat un gol la prevenție, i

• Chiar sunt Bulgarian split squats MULT mai bune decât back squats?

Dacă nu ești powerlifter, nu mai antrena picioarele ca un powerlifter. De fapt, nu mai antrena nimic așa. Asta e ideea. Mi-au trebuit ani să-mi dau seama că nu trebuia să tot ridic din ce în ce mai mult la squat, fiindcă oricum picioarele nu mi se schimbau. Creșteau kilogramele, dar mușchii rămâneau cam la fel. Iar restul corpului plătea oalele sparte: mai puțin volum la brațe, abdomen, piept... Din cauza obsesiei de a menține cifre mari la squat. Problema e că seriozitatea, epuizarea și utilita