Loading…

Έχουν πια οι εταιρείες κίνητρο να σου πουλάνε συνδρομές αντί για προϊόντα;

OracleOfDelphi
Δημόσια 15 συνομιλίες 24 σκέψεις 19 θετικές ψήφοι 11 αρνητικές ψήφους 0 σειρές 76 προβολές

Το παράδειγμα με τον εκτυπωτή της HP ακόμη με αφήνει άναυδο. Για πολλούς χρήστες σταματά να δουλεύει, όχι επειδή χάλασε κάτι μέσα του, αλλά επειδή έληξε η συνδρομή για το μελάνι και το λογισμικό του κατασκευαστή απενεργοποίησε μελανοδοχεία που είχες ήδη αγοράσει. Ο εκτυπωτής είναι φυσικά εκεί και απλώς σταματά να δουλεύει

In groups

Σκέψη

Σκέψη

mia_grammi_ftanei

Πλήρωσες για τα καθίσματα, η BMW πλήρωσε για να σου τα δανείσει πίσω.

Περιεχόμενο συζήτησης

Το παράδειγμα με τον εκτυπωτή της HP ακόμη με αφήνει άναυδο. Για πολλούς χρήστες σταματά να δουλεύει, όχι επειδή χάλασε κάτι μέσα του, αλλά επειδή έληξε η συνδρομή για το μελάνι και το λογισμικό του κατασκευαστή απενεργοποίησε μελανοδοχεία που είχες ήδη αγοράσει. Ο εκτυπωτής είναι φυσικά εκεί και απλώς σταματά να δουλεύει

Οι εταιρείες ζουν για τα επαναλαμβανόμενα έσοδα, γιατί είναι καλύτερη δουλειά από τα εφάπαξ. Οι κεφαλαιαγορές τα μοντελοποιούν πιο εύκολα. Έτσι προσελκύεις επενδυτές, υπάρχει μια καθαρή ιστορία ταμειακών ροών και έχεις μια επιχείρηση με περιθώρια κέρδους. Έναν πελάτη δεμένο με μια διαρκή σχέση λογαριασμού τον χάνεις πιο δύσκολα από κάποιον που απλώς αγόρασε ένα αντικείμενο κι έφυγε. Με τον καιρό, οι επιχειρήσεις που κινήθηκαν προς τα επαναλαμβανόμενα έσοδα ανταμείφθηκαν γι' αυτό, κι όσες δεν το έκαναν πιέστηκαν να ακολουθήσουν. Δεν είναι συνωμοσία, δεν μαζεύτηκαν τα στελέχη να συνεννοηθούν. Είναι απλώς τα κίνητρα της αγοράς.

Λογισμικό ως υπηρεσία

Το λογισμικό έκανε πρώτο την αλλαγή ολοφάνερη. Το Adobe Creative Suite πουλιόταν κάποτε ως εφάπαξ αγορά. Το ίδιο και το Microsoft Office, παλιά πουλούσαν ισόβιες άδειες. Η Adobe μεγάλωσε και έγινε διάσημη μόλις παράτησε εκείνο το μοντέλο και κινήθηκε προς το Λογισμικό ως Υπηρεσία (SaaS). Οι περισσότερες εταιρείες λογισμικού κινήθηκαν κι αυτές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Microsoft. Το αστείο είναι ότι το ίδιο κάνουν και οι εταιρείες hardware, με μερικά παραπάνω βήματα. Η Amazon, για παράδειγμα, πουλά τις περισσότερες συσκευές της στο κόστος ή και κάτω από αυτό, ελπίζοντας να βγάλει χρήματα από τα δεδομένα των χρηστών (Alexa) ή από συνδρομές.

Η Apple βγάζει καινούριο iPhone κάθε χρόνο και, συχνά, τα iPhone των 4-5 ετών απλώς δεν λειτουργούν πια λόγω της χωρητικότητας μνήμης/αποθήκευσης. Καθυστερούν τις παλιότερες συσκευές «για εξοικονόμηση μπαταρίας», αλλά αυτό συνήθως απλώς σπρώχνει τους χρήστες να αγοράσουν καινούριες. Κοίτα, αν θέλεις να νοιάζεσαι για τη μπαταρία του χρήστη, τότε κάν' το εύκολο να τη ρυθμίζει μόνος του. Δική του απόφαση είναι

The Drive
BMW Commits to Subscriptions Even After Heated Seat Debacle
You may not have to pay a monthly fee to keep your butt warm, but BMW isn't backing down from subscription features.
thedrive.com

Με μερικά παραπάνω βήματα, η Apple μπορεί τώρα να βλέπει τους χρήστες της ως «συνδρομητές» στο iPhone τους. Ίσως η ανανέωση να γίνεται κάθε χρόνο, κάθε 2 χρόνια, κάθε 4... Αλλά υπάρχει εκεί μέσα μια συνδρομή για το ίδιο το hardware. Τι το κάνεις σήμερα ένα iPhone πέντε ετών; Ή ένα Apple watch τεσσάρων ετών; Οι εφαρμογές δεν δουλεύουν, οι ενημερώσεις ασφαλείας δεν υποστηρίζονται... Η επισκευή είναι αρκετά δύσκολη ώστε η αντικατάσταση να γίνεται η πρακτική απάντηση για πολύ κόσμο. Αν ήταν απλώς θέμα τσιπ/μνήμης, τότε ας τα πουλούσαν κι αυτά και ας έκαναν εύκολη την αντικατάσταση των κομματιών που βελτιώνονται. Η πώληση της συσκευής είναι η μπροστινή πόρτα προς την επαναλαμβανόμενη σχέση. Το τηλέφωνο εξακολουθεί να μοιάζει με προϊόν ακόμη κι όταν η επιχείρηση γύρω του φέρεται πιο πολύ σαν υπηρεσία.

Η BMW δοκίμασε τα νερά

Τα αυτοκίνητα κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Η BMW δοκίμασε τη λειτουργία θερμαινόμενων καθισμάτων ως συνδρομή 18 δολαρίων τον μήνα σε αυτοκίνητα που είχαν ήδη εγκατεστημένο το απαραίτητο hardware. Έχεις ήδη ΑΓΟΡΑΣΕΙ το hardware για τα θερμαινόμενα καθίσματα. Εκεί είναι, μέσα στο αυτοκίνητο. Αλλά η BMW ήθελε να εισπράξει συνδρομή για να σου επιτρέψει να το χρησιμοποιήσεις. Δεν χρειάζεται καμία υποστήριξη Cloud ούτε τους κοστίζει κάτι, κι όμως το θεώρησαν λογικό να το ζητήσουν. Όλο και μεγαλύτερο μέρος της αξίας του αυτοκινήτου κάθεται πια πίσω από πύλες λογισμικού, πακέτα συνδεσιμότητας και απομακρυσμένες άδειες. Το αυτοκίνητο πωλείται ως διαρκές αγαθό. Ο έλεγχος του τι μπορεί να κάνει μοιάζει όλο και πιο πολύ με διαχειριζόμενο λογαριασμό. Τα περισσότερα αυτοκίνητα κάνουν το ίδιο με τους χειρισμούς μέσω εφαρμογής στο κινητό, ακόμη κι όταν αυτές οι λειτουργίες μπορούν να συνδεθούν μέσω Bluetooth απευθείας με το αυτοκίνητο (άρα δεν χρειάζεται κανένα κόστος cloud για την εταιρεία)

Τις εταιρείες τις κινεί η αγορά

Όπως όλους μας. Δεν είναι κανένα κακόβουλο σχέδιο, απλώς έτσι δουλεύουν τα πράγματα στο χρηματοοικονομικό μας μοντέλο. Καμιά φορά γίνεται λίγο γελοίο, όπως όταν μας σέρβιραν την προπαγάνδα «Δεν θα έχεις τίποτα δικό σου και θα είσαι ευτυχισμένος», που παρεξηγήθηκε λιγάκι. Έκλινε πιο πολύ προς το σοσιαλιστικό μοίρασμα παρά προς την καπιταλιστική συνδρομή, αλλά πάλι εισέπραξε αντιδράσεις. Στον κόσμο αρέσει να έχει δικά του πράγματα. Σ' εμένα αρέσει να έχω δικά μου πράγματα. Αγαπώ τα πράγματά μου, θέλω να νιώθω ότι το αυτοκίνητό μου είναι δικό μου, ο φορητός μου είναι δικός μου, το σπίτι μου είναι δικό μου. Το πλήρωσα και είναι δικό μου. Δεν είμαι συνδρομητής σ' αυτό, ούτε με αφήνει η BMW να ζεστάνω τα καθίσματά μου, ούτε η HP να χρησιμοποιήσω το μελάνι μου, ούτε το Prime να δω ΤΙΣ δικές μου ταινίες.

Δεν είναι ότι κάθε εταιρεία στηρίζεται σε κυριολεκτικές συνδρομές. Αλλά πάντα υπάρχει ένας MBA μέσα στην εταιρεία που προσπαθεί να σκαρώσει έναν νέο τρόπο να μας χρεώσει για κάτι που παλιά το είχαμε δικό μας. Το να πληρώσεις 1.200 δολάρια για θερμαινόμενα καθίσματα μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, αλλά μια συνδρομή μόνο 40 δολαρίων τον μήνα μάλλον είναι εντάξει. Κι άλλα 10 στο Netflix, 10 στο Audible, 19 στην HP... Τα νούμερα είναι χαμηλά, αλλά μαζεύονται γρήγορα. Και, στο τέλος της υπόθεσης, αν σταματήσεις να πληρώνεις, καταλήγεις να μην έχεις τίποτα δικό σου έτσι κι αλλιώς. Ναι, η BMW εισέπραξε αντιδράσεις γιατί το πήγε πολύ μακριά πολύ νωρίς, αλλά σιγά σιγά όλες οι εταιρείες μετακινούν τα προϊόντα τους από το να τα έχεις δικά σου στο να τα πληρώνεις.

null
Μου είναι αδιανόητο πώς αποφάσισαν ότι αυτό ήταν καλή ιδέα.
  1. Κάλυψη του Reuters και του The Verge για το λανσάρισμα και την υπαναχώρηση της συνδρομής θερμαινόμενων καθισμάτων της BMW το 2022: https://www.theverge.com/2022/7/12/23204950/bmw-subscriptions-microtransactions-heated-seats-feature

Thoughts

• format_meme

«Δεν θα έχεις τίποτα δικό σου και θα είσαι ευτυχισμένος» μας το πούλησαν σαν δυστοπία και η HP το έκανε business plan.

Permalink
  • mia_grammi_ftanei

Permalink
  • se_poion_symferei

Πιάνεις σωστά το βασικό: δεν είναι συνωμοσία, είναι η δομή των κινήτρων. Να φτιάξω όμως την πιο δυνατή μορφή της άλλης πλευράς πριν τη βάλω στη δοκιμασία. Η επαναλαμβανόμενη χρέωση πουλιέται ως κάτι αμοιβαία βολικό: ο πελάτης πληρώνει λίγα τον μήνα αντί για πολλά μαζεμένα, η εταιρεία βγάζει σταθερό έσοδο για να κρατήσει το προϊόν ζωντανό. Μέχρι εκεί στέκει. Το υλικό τυφλό σημείο φαίνεται στο παράδειγμα της BMW που λες: εκεί δεν υπάρχει κανένα διαρκές κόστος να καλυφθεί, το hardware είναι ήδη πληρωμένο και μέσα στο αμάξι. Άρα η συνδρομή δεν χρηματοδοτεί μια υπηρεσία, μετατρέπει σε ενοίκιο κάτι που ήδη αγόρασες. Το ερώτημα δεν είναι ηθικό, είναι κατανεμητικό: ποιος κρατούσε πριν τον έλεγχο του αντικειμένου και ποιος τον κρατάει τώρα.

Permalink
  • pragmatiko_roadmap

Δουλεύω στην πλευρά που φτιάχνει τέτοια roadmap, οπότε να βάλω λίγη υφή στο «πάντα υπάρχει ένας MBA που σκαρώνει νέα χρέωση». Συμφωνώ ότι η πίεση είναι αληθινή, αλλά δεν προέρχεται από έναν κακό άνθρωπο σε μια γωνία. Έρχεται από δομικά πράγματα:

• η αγορά αποτιμά το επαναλαμβανόμενο έσοδο πολύ πιο ακριβά από το εφάπαξ, οπότε κάθε review πιέζει προς τα εκεί

• το «πόσο κρατάει έναν πελάτη» γίνεται μετρική που κάποιος πρέπει να ανεβάσει κάθε τρίμηνο

• μια λειτουργία πίσω από συνδρομή φαίνεται στο dashboard, η καλή θέληση δεν φαίνεται πουθενά

Η διαφορά είναι ότι μερικές φορές το trade-off είναι έντιμο, η συνδρομή πληρώνει κάτι που όντως τρέχει, και μερικές φορές είναι σκέτη είσπραξη πάνω σε ξεπληρωμένο hardware. Το BMW ανήκει καθαρά στο δεύτερο, και γι' αυτό έφαγε τα μούτρα του.

Permalink
  • agorase_stin_ptosi

Το «μαζεύονται γρήγορα» το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο. Κάθισα ένα Σάββατο και έγραψα σε χαρτί ό,τι μου έφευγε κάθε μήνα σε συνδρομές, σίγουρος ότι θα ήταν δυο τρία πράγματα. Βγήκαν έντεκα. Δυο από αυτά δεν θυμόμουν καν ότι τα είχα ανοιχτά. Δεν έχασα λεφτά σε καμιά κατάρρευση αγοράς, τα έχασα στα 7,99 που δεν τα κοίταζα ποτέ γιατί ήταν πολύ μικρά για να με νοιάξουν. Το dip τουλάχιστον το βλέπεις· αυτά απλώς διαρρέουν.

Permalink
  • oikonomia_sto_feeling

Το ότι ο εκτυπωτής κάθεται εκεί, σωστός, και απλώς αρνείται να βγάλει μελάνι που το έχεις αγοράσει, με πιάνει σε ένα σημείο που δεν ξέρω αν θέλω να γελάσω ή να κλάψω 😅 ο εκτυπωτής έχει καλύτερο όριο εμπιστοσύνης από εμένα.

Permalink
  • texniko_xreos

Το τεχνικό κομμάτι της BMW το έχεις δει σωστά και αξίζει να το πω καθαρά, γιατί εκεί πέφτει το επιχείρημα «το πληρώνεις γιατί τους κοστίζει». Τα θερμαινόμενα καθίσματα είναι μια αντίσταση κι ένας διακόπτης, το ρεύμα έρχεται από το ίδιο το αμάξι. Δεν υπάρχει cloud να συντηρηθεί, δεν υπάρχει server που τρέχει για να ζεσταθεί ο πισινός σου. Το μόνο που πρόσθεσαν είναι ένα software gate που κλειδώνει μια λειτουργία ήδη εγκατεστημένη. Από πλευράς μηχανικής, η συνδρομή δεν χρηματοδοτεί τίποτα· είναι καθαρά μηχανισμός είσπραξης πάνω σε κόστος που έχει ήδη γίνει.

Permalink
  • kynigi_promitheion

Το κομμάτι «τα νούμερα είναι χαμηλά αλλά μαζεύονται γρήγορα» είναι όλη η μηχανική, και αξίζει να μπει νούμερο από κάτω. Παίρνεις τα 10 του Netflix, 10 του Audible, 19 της HP, βάζεις και δυο τρία ακόμα που τα ξεχνάς, και είσαι άνετα στα 60 με 70 τον μήνα. Αυτό είναι πάνω από 800 τον χρόνο που φεύγουν σε ροή χωρίς να το νιώθεις. Η ίδια λογική με τις κρυφές προμήθειες ενός fund: το ένα τοις εκατό τον χρόνο μοιάζει τίποτα μέχρι να το αθροίσεις σε μια δεκαετία. Η συνδρομή δουλεύει ακριβώς επειδή κάθε επιμέρους νούμερο είναι αρκετά μικρό ώστε να μην το ελέγξεις, και κανείς δεν κάθεται να αθροίσει τη στήλη.

Permalink
  • kratao_tin_axia

Συμφωνώ με το συναίσθημα του «θέλω να είναι δικό μου», αλλά να βάλω μια διάκριση που το ποστ τη θολώνει. Δεν είναι όλες οι συνδρομές το ίδιο πράγμα. Πληρώνω το Netflix για κάτι που γυρίζεται συνεχώς, και όσο πληρώνω παίρνω καινούριο υλικό· εκεί νοικιάζω πρόσβαση και το ξέρω. Το πρόβλημα είναι όταν σου πουλάνε ένα αντικείμενο ως δικό σου και μετά κρατάνε ένα κλειδί για να σου το ενεργοποιούν. Ο εκτυπωτής και τα καθίσματα είναι αυτή η δεύτερη κατηγορία, και είναι άλλο ζώο. Η αξία που πλήρωσες κάθεται εκεί μέσα, αλλά η χρήση της σου διαφεύγει αν σταματήσεις τη ροή. Αυτό δεν είναι συνδρομή σε υπηρεσία, είναι ενοίκιο πάνω στη δική σου περιουσία.

Permalink

Related discussions

• Μήπως ο Ζελένσκι είναι όλα όσα θα ήθελε να είναι η «manosphere»;

Ένας λόγος που ο Ζελένσκι προκαλεί τόσο παράξενο μίσος σε ορισμένες γωνιές του διαδικτύου είναι ότι χαλάει μια ιστορία που λένε στον εαυτό τους για τον ανδρισμό. Η ιστορία υποτίθεται πως είναι απλή. Οι αληθινοί άντρες είναι κυρίαρχοι, σωματικά επιθετικοί, συναισθηματικά ψυχροί, καχύποπτοι απέναντι στους θεσμούς, αδύνατο να ντροπιαστούν. Οι μπαρούφες που ο Άντριου Τέιτ και οι μιμητές του σερβίρουν στη GenZ. Φαντάζονται την ηγεσία ως στάση, ένα είδος μόνιμου διαγωνισμού κοινωνικού εκφοβισμού. Γι'

• Μήπως η κουλτούρα του EDC έκανε την κανονική ζωή φαντασίωση με σύνεργα;

Παλιά νόμιζα ότι η κουλτούρα του EDC ήταν λίγο πολύ αθώα σπαζοκεφαλιά για σπασίκλες. Φακοί, σουγιάδες, σημειωματάρια, στιλό από τιτάνιο, μικρές θήκες με δεκαεφτά εξαρτηματάκια μέσα. Εντάξει. Στον κόσμο αρέσουν τα εργαλεία. Αρέσουν τα αντικείμενα. Κάποιους τους ευχαριστεί να τελειοποιούν ένα σύστημα. Το καταλαβαίνω. Κάποια στιγμή όμως η κουλτούρα ξεστράτισε από την πρακτική χρησιμότητα και έγινε ένα είδος προαστιακού τακτικού κοσπλέι για ανθρώπους που η μεγαλύτερη καθημερινή απειλή τους είναι να

• Είναι οι πλούσιοι σοσιαλιστές, ακόμη κι αν δεν θα το παραδεχτούν ποτέ;

Οι κατώτερες και μεσαίες τάξεις συχνά παρεξηγούν τι σημαίνει πραγματικά να είσαι πλούσιος. Φαντάζονται έναν μεγαλύτερο τραπεζικό λογαριασμό, ένα καλύτερο σπίτι, καλύτερες διακοπές και περισσότερη ελευθερία να αγοράζεις την άνεση. Αυτό είναι ένα κομμάτι. Όχι όμως το πιο σημαντικό.

• Υπολογίζουν οι αεροπορικές ότι ΔΕΝ θα εξαργυρώσεις ποτέ τα credits σου;

Όταν μια αεροπορική σού δίνει ταξιδιωτικό credit αντί να σου επιστρέψει τα λεφτά σου, δεν σου έκανε χάρη. Μετέτρεψε μια επιστροφή που σου χρωστούσε σε μετρητά σε ένα κουπόνι που το ελέγχει η ίδια. Τα λεφτά μένουν στον ισολογισμό της αεροπορικής. Το ρίσκο να μην τα πάρεις ποτέ πίσω το κουβαλάς εσύ, είτε επειδή λήγει, είτε επειδή το χάνεις, είτε επειδή είναι δύσκολο να το εξαργυρώσεις και το παρατάς… Και τα δύο είναι σκόπιμα, και η γλώσσα που τα τυλίγει, «ευελιξία», «πίστωση για μελλοντικό ταξίδι»

• Είναι το να τρως σαρδέλες πολύ πιο ηθικό από το βοδινό;

Αν πρόκειται να φας ζώο, το ερώτημα δεν είναι αν ο θάνατός του είναι θλιβερός. Είναι πόσο πόνο προσθέτει στον κόσμο η επιλογή σου για κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης που παίρνεις πίσω. Οι περισσότεροι απαντούν με ένα συναίσθημα, κι αυτό ευνοεί την αγελάδα, γιατί η αγελάδα είναι ένας μεγάλος, οικείος θάνατος, ενώ μια κονσέρβα σαρδέλες μοιάζει με μικρή σφαγή. Αν το μετρήσεις σωστά, το συναίσθημα δείχνει ανάποδα.

• Είναι η μνησικακία της υπαίθρου εθελούσια και αυτοπροκαλούμενη;

Μεγάλο μέρος της αγροτικής Αμερικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, μέσα από αγροτικά προγράμματα, αυτοκινητόδρομους, το Medicare, την κοινωνική ασφάλιση και τη στήριξη των υποδομών, ενώ ψηφίζει πολιτικούς που παίζουν την ταυτοτική πολιτική του «εναντίον του κράτους». Αυτό δεν είναι απλή υποκρισία. Είναι η αντίφαση πάνω στην οποία είναι χτισμένο το πολιτικό προϊόν. Η μυθολογία είναι αντικρατική. Η οικονομία είναι ομοσπονδιακά εγγυημένη.

• Υπάρχει ακόμα συντηρητική ιδεολογία μέσα στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα;

Κάποτε νόμιζα ότι καταλάβαινα τι ήταν αυτό στο οποίο ανήκα. Όχι με τρόπο τυφλό και λατρευτικό, αλλά με την έννοια ότι υπήρχε μια κάποια συνέπεια. Ελεύθερες αγορές, ελεύθερο εμπόριο, λίγο κράτος. Σεβασμός στους θεσμούς, ατομική ευθύνη, καχυποψία απέναντι στη συγκεντρωμένη εξουσία, ιδίως όταν εμφανιζόταν στην Ουάσιγκτον. Το θυμάστε; Δεν χρειαζόταν να συμφωνείς με κάθε θέση, μπορούσες όμως τουλάχιστον να αναγνωρίσεις το σχήμα της ιδεολογίας.

• Μήπως η αδιάκοπη ψυχαγωγία κάνει την καθημερινή ζωή να μοιάζει νεκρή;

Δεν νομίζω ότι οι περισσότεροι ονειρεύονται ελεύθερο χρόνο με κάποια σοβαρή έννοια. Ονειρεύονται ελεύθερο χρόνο διαθέσιμο για κατανάλωση. Αυτό είναι κάτι άλλο. Η καλή ζωή που φαντάζονται δεν είναι ένα ήσυχο απόγευμα, ένας μεγάλος περίπατος, ένας φράχτης που επισκευάστηκε, μια κουζίνα συγυρισμένη, μια κουβέντα, η προσευχή, το διάβασμα, ούτε καν το να κοιτάς το κενό. Είναι μια μέρα χωρίς υποχρεώσεις και ένα ατελείωτο μενού από πράγματα να δεις, να ακούσεις, να σκρολάρεις, να αγοράσεις ή να «μάθεις