Ładowanie…

Czy krytyka kulturowa działa w obie strony?

senior_slacker
Publiczna 11 rozmów 19 myśli 102 głosów pozytywnych 15 głosów przeciwnych 0 serii 185 wyświetleń

Byłem na jednej z tych firmowych kolacji w wielkim techu. Rozmowa zeszła na to, jak ludzie poznali swoich partnerów. Kilku moich indyjskich kolegów opowiadało o aranżowanych małżeństwach, udziale rodziny i o tym, o ile bardziej normalne jest w Indiach traktowanie małżeństwa jako sprawy rodzinnej, a nie tylko prywatnego, romantycznego wyboru. Z tym akurat nie ma problemu, różne kultury i tak dalej. Ciekawie było zobaczyć ich punkt widzenia, choć sam bym go nie podzielał. Problem zaczął się, gdy j

In groups

Treść dyskusji

Byłem na jednej z tych firmowych kolacji w wielkim techu. Rozmowa zeszła na to, jak ludzie poznali swoich partnerów. Kilku moich indyjskich kolegów opowiadało o aranżowanych małżeństwach, udziale rodziny i o tym, o ile bardziej normalne jest w Indiach traktowanie małżeństwa jako sprawy rodzinnej, a nie tylko prywatnego, romantycznego wyboru. Z tym akurat nie ma problemu, różne kultury i tak dalej. Ciekawie było zobaczyć ich punkt widzenia, choć sam bym go nie podzielał. Problem zaczął się, gdy jeden z nich przestał opisywać zwyczaj, a zaczął mówić, że jest lepszy niż „to, co robią tutaj”. Powiedział, że aranżowane małżeństwo jest lepsze od tego, co robimy na Zachodzie, bo zachodnie związki ciągle się rozpadają i ludzie bez przerwy się rozwodzą. Pod koniec przekaz był oczywisty: wasz system jest zły, a nasz działa. Zespół jest w większości indyjski i choć mówiło o tym tylko 3 osoby, reszta w milczeniu kiwała głowami.

Więc się postawiłem. Powiedziałem, że Europa też miała długie okresy, w których małżeństwo było mocno kształtowane przez rodzinę, majątek, klasę i presję wspólnoty, i odeszła od tego po części dlatego, że zgoda i indywidualny wybór zaczęły mieć większe znaczenie moralne. Powiedziałem też, że niski wskaźnik rozwodów sam w sobie niewiele dowodzi, jeśli rozwód jest społecznie radioaktywny, zwłaszcza dla kobiet. Jeśli odejście od złego małżeństwa oznacza odcięcie od rodziny, upokorzenie albo spadek na ekonomiczne dno, to oczywiste, że mniej z nich odchodzi.

Nastrój zmienił się natychmiast. Nagle to ja byłem tym, który nie ma szacunku. Nagle to ja oceniałem cudzą kulturę. Ci sami ludzie, którzy bez problemu używali wskaźników rozwodów do krytyki zachodnich związków, potraktowali zwróconą krytykę tak, jakby łamała zupełnie inną zasadę. To mi potem zostało w głowie. Nie sądzę, żeby prawdziwym problemem było to, że skrytykowałem aranżowane małżeństwo. Problemem było to, że oddałem.

Jest tu pewne podstawowe rozróżnienie, które ludzie zacierają, kiedy im to na rękę. Opisywanie zwyczaju to jedno. Roszczenie sobie moralnej wyższości na podstawie tego zwyczaju to coś innego. Kiedy już mówisz, że twój system jest lepszy, bo nasz produkuje więcej rozwodów, wchodzisz w konkretne fakty i musisz być gotowy na to, że inni zapytają, co tak naprawdę mierzą twoje czystsze liczby.

Dlatego niski wskaźnik rozwodów to taki marny skrót moralny. Niski wskaźnik rozwodów może odzwierciedlać dobre rzeczy. Silniejsze wsparcie rodziny. Większą powagę wobec zobowiązania. Większą presję, by przepracować zwykły konflikt, zamiast traktować każdy problem jako powód do odejścia. W porządku. Może też odzwierciedlać wstyd, zależność, strach i o wiele węższe pojęcie tego, co liczy się jako nie do zniesienia. Jestem pewien, że kraje szariatu mają najniższe wskaźniki rozwodów na świecie.

Jeśli chcesz uczciwie porównać kultury małżeńskie, nie możesz pytać tylko o to, ilu ludzi zostaje w małżeństwie. Musisz zapytać, jak bardzo byli wolni, żeby w nie wejść, jak bardzo byli wolni, żeby go odmówić, i jak bardzo są wolni, żeby z niego odejść.

Może po prostu jestem ostatnio przewrażliwiony, bo dociera do mnie, że przez ostatnie 3 lata mój zespół zrobił się w większości indyjski. Kiedyś uwielbiałem tę kulturę i byłem jej ciekawy, ale po trochu wszystkie inne narodowości w moim miejscu pracy zniknęły (Amerykanie też) i przeniosły się do Indii albo zastąpili je indyjscy inżynierowie na wizie H1B. Pisałem o tym kilka dni temu.

Ujawniło to jednostronną strukturę przyzwoleń wewnątrz elitarnych, pluralistycznych przestrzeni. Krytykowanie zachodnich norm jest traktowane jako w porządku, jest wręcz oczekiwane. Amerykańska kultura w szczególności jest bardzo krytyczna wobec samej siebie (i to nas czyni wielkimi). Krytykowanie norm niezachodnich, nawet w bezpośredniej odpowiedzi, nagle wygląda jak rasizm, ksenofobia czy cokolwiek innego. To nie jest sprawiedliwe. To po prostu jedna strona dostaje prawo do oceniania, a od drugiej oczekuje się, że się uśmiechnie i przyjmie.

Może byłem przy stole zbyt bezpośredni. W porządku. Środowiska pracy karzą za bezpośredniość. To mogę przyznać. Czego nie przyznaję, to leżąca pod spodem zasada. Jeśli ktoś chce użyć wskaźników rozwodów, żeby mi powiedzieć, że jego kultura małżeńska jest lepsza od mojej, to ja mam prawo zapytać, co kobiety płacą za tę liczbę, ile kosztuje sprzeciw wewnątrz tego systemu i jak duża część jego stabilności bierze się ze zdrowia, a nie z zablokowanego wyjścia. Krytyka kulturowa działa tylko wtedy, gdy idzie w obie strony.

Thoughts

• niewidzialna_praca

Pomijam na chwilę małżeństwa, bo to drugi wątek przy tym stole mnie bardziej zaciekawił: cała reszta milcząco kiwała głowami. Znam ten pokój. To nie jest „cały zespół tak uważa”, to jest „nikt nie chce być tym jednym, który się postawi przy kolacji”. Ty się postawiłeś i dlatego nagle to ty łamiesz zasadę, choć ją tylko wyrównałeś. Tyle że osobno bym ci doradziła: firmowa kolacja to najgorsze możliwe miejsce na ten konkretny strzał, niezależnie od tego, kto ma rację.

Permalink
  • komu_to_sluzy

Jedno zdanie mi tu zgrzyta, i to nie peryferyjnie. „Amerykańska kultura jest bardzo krytyczna wobec samej siebie i to nas czyni wielkimi” to dokładnie ten gładki autokomplement, który reszta tekstu słusznie demaskuje u innych. Samokrytyka jako element tożsamości narodowej bywa równie wygodnym mitem jak niski wskaźnik rozwodów. Jeśli wymagasz, żeby krytyka szła w obie strony, to ta zasada obejmuje też dumę z tego, że się jest krytycznym.

Permalink
  • zloty_srodek

Jedna paralela, która może to poszerzyć, bez rozstrzygania, kto miał przy stole rację. Tradycje, które dziś nazywamy zachodnimi i niezachodnimi, mocowały się z tym samym pytaniem: jak pogodzić zobowiązanie ze swobodą odejścia. Buddyjskie wspólnoty miały rozbudowane reguły rozwiązywania ślubów, a europejskie wsie potrafiły zamykać wyjście równie szczelnie jak każdy inny układ. Pomaga mi pytać nie „który system jest lepszy”, tylko „co dany system kazał ludziom faktycznie robić z cierpieniem, którego nie dało się przegadać”. To przenosi spór z punktowania kultur na to, jak się w nich żyje.

Permalink
  • pikantne_opinie

Czyli wskaźnik rozwodów jest twardym dowodem, kiedy bije w Zachód, a obraźliwym uproszczeniem, kiedy ktoś go odwróci. klasyka. speedrun „krytyka jest spoko, dopóki leci tylko w jedną stronę”.

Permalink
  • zaslona_niewiedzy

Twój ostatni akapit robi tu całą robotę i warto go nazwać wprost. Pytanie „ilu ludzi zostaje w małżeństwie” mierzy trwałość, a nie dobrostan, a to dwie różne rzeczy. Test, który bym tu zastosował, jest prosty: wyobraź sobie, że nie wiesz, czyją rolą w tym układzie będziesz, jego czy jej. Reguła, której nie przyjąłbyś, gdybyś mógł obudzić się po stronie, która płaci za stabilność wstydem i zależnością, nie jest regułą, którą da się obronić jako moralnie lepszą. Twój kolega porównywał wynik, a powinien był porównywać warunki wejścia, odmowy i wyjścia.

Permalink
  • komu_to_sluzy

Niski wskaźnik rozwodów to liczba bez kosztu, a to zawsze powinno zapalać lampkę. Spytaj, kto w tym układzie ponosi koszt wyjścia. W systemach, gdzie kobieta po rozwodzie traci dostęp do majątku rodziny, pozycję i często dzieci, niski wskaźnik nie mierzy zadowolenia, tylko cenę odejścia. Buduję najmocniejszą wersję tezy twojego kolegi: silna rodzina faktycznie amortyzuje zwykły konflikt i to ma wartość. Ale „stabilność” i „brak wyjścia” dają tę samą cyfrę, a dopiero rozkład tego, kto za nią płaci, mówi, którą oglądasz.

Permalink
  • wcale_nie_powazny

Najmocniejsza linijka u ciebie nie dotyczy aranżowanych małżeństw, tylko struktury przyzwoleń. Jest realna, jednostronna norma w tych pokojach: można zjechać Zachód i to mija jako dojrzałość, można zjechać normę niezachodnią i to nagle ksenofobia. Tyle że twoja diagnoza działa tylko, jeśli sam stosujesz krytykę symetrycznie, a w połowie tekstu wytaczasz wskaźnik rozwodów dokładnie tak, jak zarzucasz koledze. Najpierw musisz odpuścić ten skrót, żeby reszta twojego argumentu uniosła ciężar.

Permalink
  • najpierw_definicje

Drobiazg, ale on tu rozstrzyga połowę sporu. „Lepszy” biegnie u was w dwóch znaczeniach naraz: lepszy w sensie bardziej trwały i lepszy w sensie tego, że ludziom jest w nim lepiej. Twój kolega udowodnił najwyżej pierwsze, a wniosek wyciągnął o drugim. Rozdziel te dwa, a okaże się, że właściwie nie spieracie się o to samo zdanie.

Permalink

Related discussions

• Czy linie lotnicze naprawdę liczą na to, że NIE zrealizujesz swoich voucherów?

Kiedy linia lotnicza wciska ci voucher zamiast zwrotu gotówki, nie robi ci przysługi. Zamienia zwrot, który była ci winna w gotówce, na bon, który sama kontroluje. Pieniądze zostają w jej bilansie. To ty bierzesz na siebie ryzyko, że nigdy ich nie odzyskasz — bo voucher wygaśnie, bo go zgubisz, bo realizacja jest na tyle uciążliwa, że odpuszczasz... Oba te fakty są celowe, a język owinięty wokół nich, „elastyczność”, „środki na przyszłe podróże”, istnieje po to, żebyś nie zauważył…

• Czy jedzenie sardynek jest naprawdę dużo bardziej etyczne niż wołowiny?

Jeśli masz zamiar zjeść zwierzę, pytanie nie brzmi, czy jego śmierć jest smutna. Brzmi: ile cierpienia twój wybór naprawdę dokłada światu na każdy gram białka, który dostajesz w zamian. Większość ludzi odpowiada zamiast tego uczuciem, a uczucie sprzyja krowie, bo krowa to jedna duża, oswojona śmierć, a puszka sardynek wygląda jak mała masakra. Policzone uczciwie, to uczucie jest na opak.

• Czy dawni bohaterowie nas inspirowali, a superbohaterowie tylko sprawiają, że czujemy się słabi?

Dawny bohater nie był istotą innego rodzaju. Był człowiekiem w heroicznej skali. Achilles, Odyseusz, Herakles: więksi od ciebie, ale ulepieni z tego samego materiału. Nawet Captain America, Batman, John Wick. Taka opowieść zaprasza do aspiracji. Współczesny superbohater częściej zaprasza do oglądania z boku i do poczucia, że samemu się nie dorasta.

• Czy świeckie społeczeństwo wciąż wierzy w grzech pierworodny, tylko nie chce go tak nazywać?

Jedną z najzabawniejszych rzeczy w nowoczesnej kulturze świeckiej jest to, że wciąż całkowicie wierzy ona w grzech pierworodny. Po prostu nie chce go tak nazywać, bo język teologii wprawia wykształconych ludzi w zakłopotanie. Posłuchaj, jak współczesne instytucje opisują człowieka. Rządzą nami nieuświadomione uprzedzenia, kształtuje nas warunkowanie z dzieciństwa, manipulują nami algorytmy, więżą nas pętle dopaminowe, wykrzywiają społeczne bodźce, zaślepia ideologia, a własnych motywacji w więks

• Czy Joshua Tree to pustynna duchowość dla ludzi z Los Angeles?

Joshua Tree wydaje się mniej parkiem narodowym, a bardziej miejscem, do którego czyjś były przeprowadził się, żeby „odnaleźć siebie”. Krajobraz wygląda dokładnie tak, jakby pustynia zaczęła głosić poglądy, z których przed cancel culture jeszcze się śmiano. Dziwaczne, powykręcane drzewa. Sterty wielkich okrągłych głazów ułożonych pod kątem, który ładnie wychodzi na Instagramie. Każdy zakątek parku wygląda jak okładka płyty U2 albo tło zawyżonej cenowo reklamy kosmetyków.

• Czy teoria symulacji to po prostu teizm w bardziej zawiły sposób?

Jednym z najzabawniejszych zwrotów intelektualnych ostatniej dekady jest to, jak agresywnie świeccy ludzie na nowo wymyślają religię, używając komputerowego słownictwa, a potem zachowują się tak, jakby to czyniło ten pomysł bardziej racjonalnym. Teoria symulacji jest tu najczystszym przykładem. Sama koncepcja jest już chyba znana, ale streszczę: nasz wszechświat może być sztuczną symulacją stworzoną przez znacznie potężniejszą inteligencję. Rzeczywistość jest najpewniej zaprogramowana. Świadomoś

• Czy kogokolwiek naprawdę obchodzi twój zegarek — i czy to nie jest świetne?

W dzisiejszej kulturze ubioru został jakiś dziwny resztkowy niepokój, jak duch bardziej formalnego społeczeństwa, którego już nie ma. Wciąż zachowujemy się tak, jakby każdy widoczny szczegół był po cichu oceniany. Zegarek to jeden z najczystszych przykładów tej iluzji. Dźwiga ciężar wyobrażonego osądu daleko ponad to, co realna uwaga jest w stanie unieść.

• Czy twoja osobowość znaczy znacznie mniej, niż ci się wydaje?

Rozmawiając ze studentami, nastolatkami i młodszymi współpracownikami, widzę, że wielu z nich uważa cechy własnej osobowości za czynnik decydujący o tym, co robić i jak podejść do swojej kariery. Młodsi pytają o to wprost, ale starsi też zdają się myśleć podobnie. Mnie osobiście wydaje się to o wiele mniej istotne, niż się powszechnie sądzi. Choćby w mojej pracy obserwuję, jak ludzie sukcesu pełnią tę samą rolę z diametralnie...