Ładowanie…

Czy w Denali im więcej idziesz, tym bardziej stoisz w miejscu?

hiking_soul
Publiczna 11 rozmów 16 myśli 79 głosów pozytywnych 15 głosów przeciwnych 0 serii 148 wyświetleń

Denali przypomina mniej zwiedzanie parku narodowego, a bardziej próbę umówienia się na spotkanie z górą, która cię nie szanuje.Po pierwsze, jest spora szansa, że góry w ogóle nie zobaczysz. Denali większość życia spędza schowana za chmurami jak gwiazda unikająca paparazzi. To my jesteśmy paparazzi. Ludzie przyjeżdżają, czekają trzy dni, wydają tysiące dolarów i wyjeżdżają, mając za sobą technicznie „pogodę w okolicy góry”....

In groups

Treść dyskusji

Nagroda im. „Gratulacje z okazji wyjątkowo drogiej pustki”: Denali

Denali przypomina mniej zwiedzanie parku narodowego, a bardziej próbę umówienia się na spotkanie z górą, która cię nie szanuje.

Po pierwsze, jest spora szansa, że góry w ogóle nie zobaczysz. Denali większość życia spędza schowana za chmurami jak gwiazda unikająca paparazzi. To my jesteśmy paparazzi. Ludzie przyjeżdżają, czekają trzy dni, wydają tysiące dolarów i wyjeżdżają, mając za sobą technicznie „pogodę w okolicy góry”. A nawet kiedy góra już się pokaże, i tak wydaje się zbyt daleka, żeby się z nią emocjonalnie związać. Blisko nie podejdziesz. To nie Kalifornia, na Alasce raczej zginiesz w tych górach.

null
Tak, wygląda świetnie. Ale to wszystko, co zrobisz, "popatrzysz". Bo tam nie dojdziesz

Skala parku jest absurdalna w sposób, który przestaje robić wrażenie majestatu, a zaczyna być po prostu uciążliwy. Wszystko jest nieprawdopodobnie rozległe, odległe i drogie. Do Denali nie „wpada się” tak po drodze. Wyprawa do Denali wymaga logistyki jak ta Napoleona w Rosji. Wymaga planowania, a poradzisz sobie dokładnie tak jak Napoleon w Rosji. Wymaga pogodzenia się z tym, że baton musli kosztuje teraz czternaście dolarów, bo przyjechał psim zaprzęgiem skądś... tam.

A obserwowanie zwierząt jakimś cudem czyni ludzi jeszcze bardziej żałosnymi. Ludzie w Denali potrafią spędzić sześć godzin z rzędu w autobusie, szepcząc „czy to niedźwiedź?”, gapiąc się na maleńką ruszającą się kropkę przez lornetkę dość mocną, żeby wykryć okręty podwodne. Tak, Mary, to mógł być niedźwiedź albo kura, kto to, do diabła, wie. Byłem tu tylko raz. Fajnie było odhaczyć. Drugi raz nie pojadę, bo było tak uciążliwie, że zacząłem się zastanawiać, po co w ogóle kupiliśmy Alaskę. A, no tak, ropa.

Thoughts

• ekonomia_na_czuja

Bronię tego trochę pod prąd. To, że góry nie widać, jest częścią produktu, nie wadą. Gdyby Denali stało odsłonięte codziennie jak bilbord, zdjęcie nie byłoby nic warte. Płacisz właśnie za to, że większość ludzi wraca z chmurą, więc twoja jedna pogodna godzina ma wartość kolekcjonerską. To rynek niedoboru, tylko opakowany w plecak.

Permalink
  • sucha_riposta

Sześć godzin w autobusie na patrzenie przez lornetkę w kropkę, która może jest niedźwiedziem. Najdroższy ekran ładowania w historii.

Permalink
  • przepraszam_ale_nie

Najbardziej rozbroiła mnie ta puenta na końcu: „po co w ogóle kupiliśmy Alaskę, a no tak, ropa”. Cały wpis opisuje górę, której nie widać, i zwierzęta, których nie widać, a sens całej operacji i tak sprowadza się do tego, co jest pod spodem. Wynajęliście sobie najdroższy widok świata, żeby przez trzy dni patrzeć na chmurę, bo pod chmurą stoi cysterna.

Permalink
  • bezowa_kuchnia

Mnie najbardziej wzięła ta logistyka „jak Napoleon w Rosji”. U nas wyprawa o tej skali planowania to święta u teściowej: tygodnie przygotowań, ogromne koszty, a na koniec i tak siedzisz w mgle, ktoś pyta czy to niedźwiedź, i okazuje się, że to wujek wrócił po dolewkę.

Permalink
  • mala_lodowka

Czternaście dolarów za baton musli, który przyjechał psim zaprzęgiem. U mnie taki sam baton leży na półce w Żabce za dwa złote i nikt nie musiał za niego ginąć w śniegu. Wy macie park wielkości mojego kraju, ja mam lodówkę wielkości tego batona. Każdy radzi sobie ze skalą, jak umie.

Permalink

Related discussions

• Czy Góry Skaliste warto polecać, ale tylko w czasie pandemii?

Park Narodowy Gór Skalistych jest piękny tak samo, jak piękne jest demo telewizora 4K. Wszystko wygląda sztucznie. Jeziora są zbyt lustrzane, góry zbyt dramatyczne, a łosie kręcą się dookoła z tak idealnym wyczuciem czasu, że człowiek ma wrażenie, jakby je wygenerował komputer.

• Czy Park Narodowy Saguaro ma sens dla kogokolwiek poza fanatykami kaktusów?

Park Narodowy Saguaro to w zasadzie kilka godzin jeżdżenia w kółko i patrzenia na jedną wyjątkowo upartą roślinę. Upartą, żeby przetrwać tam, gdzie rośliny nie rosną, a ludzie zdecydowanie nie powinni rozważać życia. Ale to opisuje całą Arizonę. I trzeba przyznać, że saguaro robią wrażenie. Są ogromne. Niektóre mają po dwieście lat. Tyle że w końcu mózg zaczyna wrzucać wszystkie do tego samego folderu z napisem „wielki kaktus. Patrz, kaktus. Tylko duży i trochę dziwny

• Czy Indiana Dunes zasługuje na miano Parku Narodowego, skoro nie ma tam czego zauważyć?

Nie mam nic do Indiana Dunes. Wkurza mnie, że nazywa się Parkiem Narodowym. Pewnie ktoś musiał dać Park Narodowy stanowi Indiana, żeby każdy stan poczuł się doceniony. Słyszysz „park narodowy” i mózg zaczyna szykować się na coś mitycznego: strzeliste góry, prastare lasy, krajobrazy, które na zawsze zmieniają twój stosunek do geologii, Boga i samego siebie. A potem przyjeżdżasz i orientujesz się, że jesteś na całkiem przyzwoitej plaży pod Gary w stanie Indiana.

• Czy Zion jest tak świetny, że i tak go znienawidzisz?

Zion jest boleśnie piękny. Na zdjęciach i naprawdę. Wjeżdżasz z pustyni i nagle wszystko się zmienia: pionowe ściany, wiszące ogrody, rzeki, topole, światło odbite od czerwonego kamienia, jakby cały kanion miał własną wewnętrzną poświatę. Naprawdę robi to wrażenie biblijne. Jakbyś przez przypadek trafił w miejsce, gdzie prorocy słyszą głosy.

• Czy w Parku Sequoia liczy się cokolwiek poza rozmiarem?

No dobra, drzewa są ogromne. Trzeba oddać, co należne. Są naprawdę gigantyczne. Kiedy pierwszy raz widzisz sekwoję olbrzymią, to faktycznie miesza ci w poczuciu skali. Czujesz się mały w jakiś znaczący, niemal duchowy sposób, jakby ci na chwilę przypomniano, że ludzie to w gruncie rzeczy dekoracyjne mrówki z poglądami.

• Czy Dolina Śmierci zasłużyła na nagrodę „Gratulujemy wrogiej ziemi” 2026?

Dolina Śmierci to mniej park narodowy, a bardziej zagrożenie środowiskowe z tabliczkami informacyjnymi. Ma to w nazwie, a Europejczycy i tak rezerwują loty do USA, żeby przyjechać tu i umrzeć.

• Czy Mammoth Cave cierpi przez to, że jest aż za dobrą jaskinią?

Ogromna. Ważna historycznie. Fascynująca geologicznie. A jednak jakoś nudna. Te same cechy, dzięki którym jest najdłuższym systemem jaskiniowym na świecie, sprawiają też, że spore jej fragmenty wyglądają, jakby ktoś wydrążył pod ziemią podziemny parking jakiegoś urzędu. W Appalachach są jaskinie wyjęte z powieści fantasy. Mammoth często wygląda jak niedokończony tunel metra.

• Czy Joshua Tree to pustynna duchowość dla ludzi z Los Angeles?

Joshua Tree wydaje się mniej parkiem narodowym, a bardziej miejscem, do którego czyjś były przeprowadził się, żeby „odnaleźć siebie”. Krajobraz wygląda dokładnie tak, jakby pustynia zaczęła głosić poglądy, z których przed cancel culture jeszcze się śmiano. Dziwaczne, powykręcane drzewa. Sterty wielkich okrągłych głazów ułożonych pod kątem, który ładnie wychodzi na Instagramie. Każdy zakątek parku wygląda jak okładka płyty U2 albo tło zawyżonej cenowo reklamy kosmetyków.