Όποιος έχει Omega Speedmaster είναι σωματικά ανίκανος να αφήσει μια κουβέντα να κυλήσει χωρίς κάποια στιγμή να ξεφουρνίσει τη NASA. Ρώτα τον τι ώρα είναι και θα σου απαντήσει σαν αναπληρωτής καθηγητής στη μέση ντοκιμαντέρ του Discovery Channel.
«Να, για την ιστορία, αυτό ήταν το πρώτο ρολόι που φορέθηκε στη Σελήνη…». Να το. Στην ώρα του. Την ώρα πες μου ρε φίλε.
Το Speedmaster είναι συναρπαστικό γιατί είναι το μόνο πολυτελές ρολόι που οι κάτοχοί του πιστεύουν στα σοβαρά ότι διαφυλάσσουν ένα ανθρώπινο επίτευγμα αγοράζοντάς το. Όποιος έχει Rolex θέλει στάτους. Όποιος έχει Cartier θέλει κομψότητα. Όποιος έχει Speedmaster θέλει να μάθεις ότι σέβεται τη μηχανική. Βαθιά. Πνευματικά. Θέλει εύσημα επειδή του αρέσει η «ιστορία».
Δυστυχώς, οι άνθρωποι που κολλάνε σ' αυτή τη μυθολογία φέρονται λες κι έβαλαν προσωπικά πλάτη να φύγει το Apollo 11 από τη Γη.
Ο μέσος κάτοχος Speedmaster δουλεύει στο tech, έχει τουλάχιστον μία πένα που δεν τη χρησιμοποιεί ποτέ, και λέει πράγματα του στιλ «το κούρδισμα στο χέρι είναι μέρος της τελετουργίας». Ε, και η αλλαγή μπαταρίας τελετουργία μπορεί να είναι. Απλώς κάθε 10 χρόνια. Αυτοί λατρεύουν τις τελετουργίες, λατρεύουν τις τελετουργίες με τον καφέ, με τη φωτογραφική μηχανή, με τα βινύλια. Κάθε χόμπι πρέπει να έχει μέσα κάποιον περιττό κόπο για να νιώθουν ανώτεροι από τα Bluetooth ηχεία και την άνεση. Άντε γεια. Η δική μου τελετουργία είναι να βάζω το iPhone να φορτίζει το βράδυ.
Και κανένας κάτοχος ρολογιού στον πλανήτη δεν εξιδανικεύει τη μικρή ταλαιπωρία περισσότερο από έναν τύπο με Speedmaster που κουρδίζει το ρολόι του κάθε πρωί λες και συντηρεί υποβρύχιο του Ψυχρού Πολέμου.
Το ίδιο το ρολόι είναι όμορφο μ' εκείνον τον λιτό, υπερευανάγνωστο, λειτουργικό τρόπο. Δείχνει σοβαρό χωρίς να φωνάζει για προσοχή. Ένα Speedmaster δεν λέει «είμαι πλούσιος». Λέει «είδα ένα ντοκιμαντέρ στο YouTube για το πρόγραμμα Gemini και τώρα έχω άποψη για τα χρονογράφα».
Το πιο αστείο με την κουλτούρα του Speedmaster είναι ότι οι κάτοχοι θέλουν απεγνωσμένα το ρολόι να δείχνει niche και διανοούμενο, παρόλο που είναι από τα πιο διάσημα ρολόγια στον κόσμο. Το συζητάνε λες και είναι κανένας κρυμμένος θησαυρός που ανακάλυψαν οι αληθινοί μερακλήδες. Φίλε, αυτό είναι το Honda Civic της συλλογής πολυτελών ρολογιών. Υπάρχουν δώδεκα χιλιάδες άρθρα, βίντεο και αναρτήσεις με τίτλο «Είναι το Speedmaster το Τέλειο Ρολόι;». Χαλάρωσε. Δεν είναι.
Το Speedmaster είναι αυτό που γίνεται όταν οι σπασίκλες αποκτήσουν λεφτά. Ναι, έχω κι εγώ ένα :).