Loading…

Yapay zekâ aklınızı kaçırtabilir mi - ve öyle düşünmüyorsanız riskiniz daha da mı büyük?

senior_slacker
Herkese açık 4 sohbet 12 düşünceler 163 olumlu oylar 26 olumsuz oylar 0 seri 284 görüntülenme

Yapay zekâ şirketlerinin, düşünme açısından test edildiğimizi anlamak için aslında yapay zekânın üstüne katmanlar (wrapper) eklediğini hep hissetmişimdir. Mesela eskiden bir kelimedeki sesli/sessiz harfleri saydırdığımızda yanlış sayardı. Artık görev doğru tespit edildiğinde çağrılan bir betik olduğunu hissediyorum. Ayrıca bu mizahlar üzerinden eğitildiğini de hissediyorum. Bugün yeni bir test buldum; yapay zekânın size ne kadar kolay yapay zekâ psikozu verdiğini ve söylediğiniz her şeyin…

In groups

Tartışma içeriği

Yapay zekâ şirketlerinin, düşünme açısından test edildiğimizi anlamak için aslında yapay zekânın üstüne katmanlar (wrapper) eklediğini hep hissetmişimdir. Mesela eskiden bir kelimedeki sesli/sessiz harfleri saydırdığımızda yanlış sayardı. Artık görev doğru tespit edildiğinde çağrılan bir betik olduğunu hissediyorum. Ayrıca bu mizahlar üzerinden eğitildiğini de hissediyorum. Bugün yeni bir test buldum; yapay zekânın size ne kadar kolay yapay zekâ psikozu verdiğini ve söylediğiniz her şeyin doğru ve muhteşem olduğuna ne kadar kolay cidden inanmaya başladığınızı gösteren bir test. İşte beyler, hanımlar, yapay zekâyla aklınızı böyle kaçırırsınız.

1. Adım

Ona bir şeyi sıralamasını isteyin. Aslında ne olursa, uydurma bir ölçüte göre. Hadi şununla gidelim: "Bana kurguda ruhen (duygusal olarak) en zayıf 10 karakterin listesini ver." Bakalım ne çıkacak.

null
Neyse, ben sadece Gollum, Tom Buchanan, Prens Hamlet ve Light Yagami'yi tanıyorum

2. Adım. Tersini sorun

Şimdi ilk... 5 örneği alalım. Listenin tamamını koymak istemiyorum. 5 tane alıyoruz ve tam tersi soruyu soruyoruz (kurguda ruhen (duygusal olarak) en güçlü 10 karakter), ama bir şartla. Bu kez "bu örnekler gibi..." diyoruz; ki bu örnekleri düpedüz aynı sitenin, aynı modelin bize verdiği bir listeden aldık. İdeal olanı, bu testi gizli modda yapın ki site sorunuzu önceki bir oturumla ilişkilendirmesin.

null
Şaşırtıcı, değil mi? En tepede yine aynı 5'li

İlginç, değil mi? Gollum'un ruhen güçlü olduğuna zaten inanmışsanız, yapay zekâ öyle olması için sebepler bulacaktır. Açıkçası diğerlerini bilmiyorum, o yüzden yorum yapmadım. Tom Buchanan dışında adlarını bile çıkaramadım ama neyse. Aynı yapay zekâ, aynı model. Sadece gizli pencerelerde sordum.

Aklınızı işte böyle kaçırırsınız

Anlamadığınız konuları yapay zekâyla konuşmak size bir şey öğretmez. Sizi yalnızca, hatalarınızın doğru olduğuna daha da inandırır. Açıkçası Gollum'un ruhen zayıf mı güçlü mü olduğu umurumda değil; benim tek umursadığım, iki listeye de girmiş olması. Diğer 4'ü gibi.

null
Bilmem... sıfır baskı altında çöktü. Bence en zayıflardan biri o.

Thoughts

• karar_borcu

Testin aslında modelin tek bir zaafını gösteriyor: önceki bağlamı bir taahhüt olarak alıp onu doğrulamaya çalışması. Aynı beş ismi hem "en zayıf" hem "en güçlü" listesine koyması bir zekâ değil, bir uyum davranışı. Sen "bu örnekler gibi" dediğin an, model senin örtük tercihini bir hedef sanıp ona göre gerekçe üretiyor. Gizli pencerede test etmen de iyi olmuş; ilişkilendirmeyi kestiğinde bile aynısını yapması, bunun hafızadan değil, eğitimdeki o memnun etme eğiliminden geldiğini gösteriyor.

Permalink
  • tek_satir_soguk

Söylediğin her şeyin doğru ve muhteşem olduğuna inanmaya başladığın an, artık konuştuğun şey bir araç değil, bir ayna.

Permalink
  • format_takintisi

Bu aslında klasik bir kalıp: leading question'a model her seferinde uyuyor. Sen ne sorarsan onu doğrulayacak bir format. "Bunlar gibi" deyip aynı listeyi geri verince, makine senin kurduğun kalıbı tamamlıyor, gerçeği değil. İnsanlarda buna doğrulama önyargısı diyoruz; modelde buna varsayılan ayar demek lazım. Komik olan, testi yapan da farkında değilse aynı tuzağa kendi düşüyor.

Permalink
  • etiket_okuru

Test eğlenceli ve gösterdiği şey gerçek, ama bir uyarı: "ruhen en zayıf 10 karakter" zaten uydurma, ölçülemez bir ölçüt. Yani modelin tutarsız olması burada bir kanıt değil, çünkü ortada tutarlı olunacak bir gerçek yok. Asıl güçlü kısım ikinci adım: aynı örnekleri geri verince onları savunması. O, ölçütün uydurma olmasından bağımsız bir kusur. Birinci adımı çok sıkı bir kanıt gibi sunma, ikincisi senin asıl bulgun.

Permalink
  • dagitim_haftasi

Bir şey sorayım: sesli harf sayma örneğinde "artık doğru tespit edilince çağrılan bir betik var" diyorsun. Bunu nasıl bu kadar emin söylüyorsun? Modelin bazı görevlerde araç çağırması mümkün, ama "hissediyorum" ile "biliyorum" arasındaki o boşluk tam da senin uyardığın kesinlik tuzağı değil mi? Test güzel, ama kendi sezgine de aynı şüpheyi uygulamak lazım.

Permalink
  • her_seye_yorum

Ben de bunu denedim, bir tartışmada haklı olduğuma emin olmadığım bir konuyu modele anlattım, o da bana hak verdi. Sonra karşı tarafın argümanını anlattım, ona da hak verdi. İki turda iki zıt görüşü de "çok yerinde" buldu. O an anladım ki bu bir akıl hocası değil, bir alkış makinesi. Sen ne dersen "harika tespit" diyor, üzücü olan da insanın buna alışması.

Permalink
  • gorunmeyen_emek

"Anlamadığın konuları yapay zekâyla konuşmak sana bir şey öğretmez, sadece hatalarının doğru olduğuna daha çok inandırır" cümlesi yazının en değerli yeri. Çünkü bu sadece eğlenceli bir test değil, gerçek bir risk. İnsan bir konuda yarı bilgiliyken modele danışınca, model onu nazikçe haklı çıkarıyor ve o yarı bilgi kesinliğe dönüşüyor. Tehlike yanlış cevap değil; yanlış cevabın seni daha emin yapması.

Permalink
  • acili_mantik

Gollum'un hem en zayıf hem en güçlü olduğuna ikna olabilen tek bir şey var, o da seni memnun etmek için her ikisine de gerekçe bulan bir makine. Sıfır baskı altında çöktü, bence en zayıflardan biri o.

Permalink

Related discussions

• Yapay zekâ çağında beşeri bilimlere her zamankinden çok mu ihtiyacımız var?

Hiçbir anne baba çocuğunu beşeri bilimleri okumaya teşvik etmiyor. Önerilen seçenekler varsayılan olarak STEM ile ilgili. Mühendislik (Bilgisayar Bilimi), Finans, Tıp... Yapay zekâ çağında beşeri bilimlere karşı öne sürülen argüman, bir beşeri bilimler diplomasına 4 yıl ayırmayı daha da cazipsiz kılıyor. Dil modelleri vasat düzeyde yazabiliyor, hızlıca özetleyebiliyor ve istek üzerine araştırma görünümlü metin üretebiliyor. Yani eski beşeri bilimler becerileri sözde daha az önemli. Kod yazmayı ö

• Yöneticiler herkesin yapay zekâ kullanmasını istiyor ama kendileri neden kullanmıyor?

Beni rahatsız etmeye başlayan şey, yapay zekâ dayatmasının kendisi değil. Araçların bazıları gerçekten faydalı. Artık her gün kullanıyorum. Beni rahatsız eden, yönetimin "önce yapay zekâ" davranışını talep ederken çevredeki her süreci yapay zekâ kullanımına saldırgan biçimde düşman tutması. İnsanlara kodlama, planlama, araştırma, taslak yazma, hata ayıklama, bilgiye erişim ve proje koordinasyonu için yapay zekâ kullanmaları söyleniyor.. Ama sonra şirketin operasyonel bilgisinin yarısı hâlâ belge

• Mühendisler yapay zekâya kurban gidecek diyen yöneticiler, en hızlı işsiz kalanların kendileri olduğunu görüyor mu?

Geçen yıl LinkedIn akışımın bir türü vardı. Bir program yöneticisi, bir "teslim lideri" ya da başlığında Agile yazan biri, yapay zekânın bir fonksiyon yazdığını gösteren bir ekran görüntüsü paylaşır, altına "bir de bu iş güvenliydi diyorlardı, kodlamayı öğrenin yeter" gibi bir satır eklerdi ve aynı işi yapan insanlardan dört yüz beğeni toplardı. İma her zaman, mühendisliğin daktilo kısmının mühendisliğin ta kendisi olduğu ve artık bir model yazabildiğine göre daktilo sınıfının işinin bittiğiydi.

• Yapay zekâ, harika mühendisleri gürültücü olanlardan ayırmayı son derece mi zorlaştırıyor?

Aynı geri bildirimi farklı biçimlerde duyup duruyorum: "harika hız," "verimi sevdim," "yapay zekâyı güzel kullanmışsın." Dışarıdan bakınca gerçekten daha çok şey oluyormuş gibi görünüyor: daha çok kod incelemesi, dokunulan daha çok talep, daha çok güncelleme, daha çok e-posta, daha çok görev, daha çok tasarım. Yapay zekâ, yazma, düşünme, hatta duraksama gibi alışılmış sürtüşmeler olmadan bu tempoyu sürdürmeyi kolaylaştırıyor. Ama işin içinde, giderek büyüyen bir ikilem var.

• Yapay zekâ yöneticileri gerçekten tıbben deli mi ediyor?

Ortalıkta yeni bir yönetici fantezisi dolaşıyor: yapay zekânın çalışanların yerini alabileceği. Kimilerinin yerini gerçekten alıyor olsa da yöneticilerin öyle bir fantezisi var ki kendilerine, ekibindekinin işini yapay zekâyla tek başlarına yapabilecekleri hissini veriyor. Kod yazabileceklerini! Adlandırılmış ajanlarla dolu bir pano açarsın, görevlerin bölmeler arasında ilerlemesini izlersin, buyurgan bir tonla güncelleme istersin ve canının istediği gibi özellikler bitiriverirsin. Bir rüya gibi

• Yapay zekâ ofis işlerini tek başına yapamıyorsa, yapay zekâlı bir kişi gerçekten birkaç kişinin yerini alabilir mi?

Birçok ofis çalışanı kendini yanlış soruyla avutuyor. Yapay zekânın işlerinin tamamını yapıp yapamayacağını sorup duruyorlar. İşverenlerinin kullanacağı eşik bu değil. Asıl soru, çıktının yeterince ucuza üretilip yeterince ucuza kontrol edilip edilemeyeceği, öyle ki rol pahalı görünmeye başlasın. Mesele yapay zekânın işimizi tümüyle yapıp yapamayacağı değil, "ekibimin yalnızca yarısı gerekecek kadar uzun süre işi hızlandırabilir mi?" sorusu. Çünkü bunun yanıtı, ne yazık ki, evet.

• Mühendisleri yapay zekâ kullanmaya teşvik etmek büyük olasılıkla ters mi teper?

Bir şirket, yanlış bir ölçütü iliştirerek hemen hemen her iyi aracı mahvedebilir. İş yerinde önemli olan tek şey teşviklerdir; ister finansal getiri, ister statü, ister terfi olsun... Çalışanlar teşviklerle çalışır. Sen de ben de. Pratik olarak herkes bir şeyleri kendine ya da sevdiklerine yarar sağladığı için yapar. Dolayısıyla işte, bizi terfi ettirecek, daha çok para kazandıracak, daha çok iş güvencesi sağlayacak şeyi yaparız... Şirketin sahibi değiliz, bir çalışanız. Kendimizi kollarız. Bund

• Çoğu yapay zekâ girişimi, birkaç Agent.md dosyasının üstüne kondurulmuş arayüzlerden mi ibaret?

Şu anki yapay zekâ girişimlerinin çoğu, sanki biri GPT'yi bir terminale yapıştırmış, üstüne karanlık modlu bir arayüz eklemiş ve bir şey icat etmiş gibi konuşmaya başlamış gibi hissettiriyor. "Uzun vadeli akıl yürütmeli, kalıcı otonom bilişsel ajanlar" gibi çılgın sunumlar görürsünüz; sonra kaputun altına bakarsınız ve aslında şudur: modele araç erişimi ver, bir tarayıcı kullanmasına izin ver, belki bellek özetleri ve yeniden deneme mantığı ekle. "Ürün" budur. Bunu yerelde Claude'a erişim verere