Valea Morții pare mai puțin un parc național și mai mult un pericol de mediu cu indicatoare. E chiar în nume, și totuși europenii încă își iau bilete de avion spre SUA ca să vină să moară aici.
Lumea vorbește despre liniștea și pustietatea de aici de parcă ar fi profund spirituale, dar după vreo șase ore începi să-ți dai seama că peisajul e, de fapt, doar niște variante tot mai scumpe de „piatră”. Piatră bej. Piatră roșie. Piatră ascuțită. Piatră de sare crocantă. Pietriș extrem de fierbinte. Pe undeva pe la al treilea punct panoramic, creierul tău începe să se blocheze. Uite, închide pur și simplu Wi-Fi-ul acasă și ai cam aceeași experiență spirituală plină de revelații.
Și da, știu că e cel mai fierbinte loc din America de Nord. Felicitări pentru realizarea asta. Personal, nu mă dau în vânt după destinații în aer liber unde fiecare plăcuță informativă pare scrisă de un avocat specializat în răspundere civilă.
„Nu încerca traseul ăsta după ora 10 dimineața.”
„Cărați câte patru litri de apă de persoană.”
„Aici au murit oameni.”
Super. O energie de vacanță fantastică. Cum să nu.
Asta e diferită de restul postărilor din seria mea. N-am fost. Nici nu am nevoie, poza de mai sus spune tot. De data asta chiar judecă cartea după copertă și stai departe. Coperta, titlul, rezumatul, recenziile și introducerea îți spun să stai departe. Nu e o căldură normală. Nu o căldură de „zi de vară”. E genul de căldură care te face să înțelegi de ce civilizațiile antice se închinau soarelui. Nu din iubire, ci din frică.
Și chestia e că Valea Morții chiar impresionează vizual, într-un fel brutal, extraterestru. Dar la un moment dat toată experiența începe să pară că ai intrat de bunăvoie cu mașina în cel mai mare cuptor în aer liber din lume doar ca să te uiți la pietre și să mori. E Valea Morții, nu „Valea celei mai tari vacanțe din viața mea”. Du-te dacă vrei, eu nu.