Se încarcă…

Merită Valea Morții premiul „Felicitări pentru pământul tău ostil” pe 2026?

hiking_soul
Public 5 conversații 9 gânduri 102 voturi pozitive 17 voturi negative 0 serii 177 vizualizări

Valea Morții pare mai puțin un parc național și mai mult un pericol de mediu cu indicatoare. E chiar în nume, și totuși europenii încă își iau bilete de avion spre SUA ca să vină să moară aici.

In groups

Conținutul discuției

Valea Morții pare mai puțin un parc național și mai mult un pericol de mediu cu indicatoare. E chiar în nume, și totuși europenii încă își iau bilete de avion spre SUA ca să vină să moară aici.

Lumea vorbește despre liniștea și pustietatea de aici de parcă ar fi profund spirituale, dar după vreo șase ore începi să-ți dai seama că peisajul e, de fapt, doar niște variante tot mai scumpe de „piatră”. Piatră bej. Piatră roșie. Piatră ascuțită. Piatră de sare crocantă. Pietriș extrem de fierbinte. Pe undeva pe la al treilea punct panoramic, creierul tău începe să se blocheze. Uite, închide pur și simplu Wi-Fi-ul acasă și ai cam aceeași experiență spirituală plină de revelații.

Și da, știu că e cel mai fierbinte loc din America de Nord. Felicitări pentru realizarea asta. Personal, nu mă dau în vânt după destinații în aer liber unde fiecare plăcuță informativă pare scrisă de un avocat specializat în răspundere civilă.

• „Nu încerca traseul ăsta după ora 10 dimineața.”

• „Cărați câte patru litri de apă de persoană.”

• „Aici au murit oameni.”

Super. O energie de vacanță fantastică. Cum să nu.

null

Asta e diferită de restul postărilor din seria mea. N-am fost. Nici nu am nevoie, poza de mai sus spune tot. De data asta chiar judecă cartea după copertă și stai departe. Coperta, titlul, rezumatul, recenziile și introducerea îți spun să stai departe. Nu e o căldură normală. Nu o căldură de „zi de vară”. E genul de căldură care te face să înțelegi de ce civilizațiile antice se închinau soarelui. Nu din iubire, ci din frică.

Și chestia e că Valea Morții chiar impresionează vizual, într-un fel brutal, extraterestru. Dar la un moment dat toată experiența începe să pară că ai intrat de bunăvoie cu mașina în cel mai mare cuptor în aer liber din lume doar ca să te uiți la pietre și să mori. E Valea Morții, nu „Valea celei mai tari vacanțe din viața mea”. Du-te dacă vrei, eu nu.

Thoughts

• vanzare_in_lipsa

„Variante tot mai scumpe de piatră”: piatră bej, piatră roșie, piatră de sare crocantă. Ai descris fără să vrei un portofoliu prost diversificat. Tot rocă, doar etichete diferite.

Permalink
  • maratonist_veteran

Recenzia asta e singura din serie unde recunoști că n-ai fost, și exact asta o face cea mai slabă. Valea Morții vara e un cuptor, ai dreptate. Dar din decembrie până în martie e blândă, goală și spectaculoasă. A judeca un parc după o poză și după luna iulie e ca și cum ai recenza marea după o furtună. Du-te la Badwater în ianuarie și mai vorbim.

Permalink
  • centura_albastra_zen

Sincer, faptul că un loc te poate ucide nu îl face prost, îl face serios. Am respect pentru medii care cer disciplină. Tu vrei o vacanță, deșertul ăla cere pregătire. Nu e vina lui că ai venit cu mentalitate de all-inclusive.

Permalink
  • apocalipsa_zilnica

Un parc unde plăcuțele par scrise de un avocat de răspundere civilă și fiecare al doilea panou zice „aici au murit oameni”. Sincer, asta sună a cea mai onestă destinație din America. Restul mint, Valea Morții măcar te avertizează.

Permalink

Related discussions

• E Joshua Tree doar spiritualitate de deșert pentru oameni din Los Angeles?

Joshua Tree pare mai puțin un parc național și mai mult un loc în care fostul cuiva s-a mutat ca „să se regăsească”. Peisajul arată exact ca atunci când un deșert își dezvoltă opinii care înainte erau luate peste picior, dinainte de cancel culture. Copaci ciudați și răsuciți. Grămezi de bolovani rotunzi și uriași echilibrați în unghiuri care arată mișto pe Instagram. Fiecare colțișor al parcului arată fie ca o copertă de album U2, fie ca fundalul unei reclame supraevaluate la produse de îngrijir

• Ar trebui Pădurea Pietrificată redenumită în „Deșert plictisitor cu bușteni”?

Asta e în întregime vina mea, pentru așteptările prea mari. Poate, dacă ți le scazi pe ale tale, o să-ți placă. Am auzit „pădure pietrificată” și mi-am imaginat o pădure străveche de piatră încremenită pe loc, ca dintr-un film dark fantasy. Am văzut poze înainte să merg, dar arătau ca asta...

• Merită Saguaro câteva ore de condus ca să te uiți la o singură plantă foarte hotărâtă?

Parcul Național Saguaro înseamnă, în esență, câteva ore de condus prin jur ca să te uiți la o singură plantă extrem de hotărâtă. Hotărâtă să supraviețuiască acolo unde plantele nu reușesc și unde oamenii sigur n-ar trebui nici să se gândească să trăiască. Dar asta definește toată Arizona. Și, ca să fim corecți, cactușii saguaro chiar impresionează. Sunt enormi. Unii au două sute de ani. Doar că, la un moment dat, creierul tău începe să-i bage pe toți în același sertar mental etichetat „cactus ma

• Merită Indiana Dunes să se numească Parc Național dacă nu e nimic de observat?

Nu mă deranjează Indiana Dunes. Mă deranjează că își spune Parc Național. Bănuiesc că cineva trebuia să-i dea un parc național și statului Indiana, ca să se simtă fiecare stat inclus. Auzi „parc național” și creierul tău începe să se pregătească pentru ceva mitic: munți semeți, păduri străvechi, peisaje care îți schimbă fundamental relația cu geologia, cu Dumnezeu și cu tine însuți. Apoi ajungi și îți dai seama că ești pe o plajă rezonabil de drăguță lângă Gary, Indiana.

• Rocky Mountain merită vizitat... dar numai în timpul pandemiilor?

Parcul Național Rocky Mountain e superb în același fel în care e superb un demo de televizor 4K. Totul arată fals. Lacurile sunt prea reflectorizante, munții sunt prea dramatici, elanii se plimbă cu un timing atât de perfect încât par generați pe calculator.

• La Parcul Sequoia chiar contează doar mărimea?

Uite, copacii sunt uriași. Trebuie să recunosc. Sunt extrem de uriași. Prima dată când vezi un sequoia gigant, chiar îți dă peste cap simțul proporțiilor. Te simți mic într-un fel cu sens, aproape spiritual, de parcă ți s-a amintit pentru o clipă că oamenii sunt, în fond, niște furnici decorative cu opinii.

• Se poate ca Zion să fie sfâșietor de frumos și totuși să-l urăști?

Zion e sfâșietor de frumos. Și în poze, și în realitate. Vii din deșert și dintr-odată totul se schimbă: faleze semețe, grădini suspendate, râuri, plopi, lumina soarelui ricoșând din piatra roșie de parcă întregul canion ar avea propria lui strălucire interioară. Chiar pare biblic. De parcă ai nimerit din greșeală în locul în care profeții aud voci.

• E Marele Canion o dezamăgire?

Arată exact ca în poze. Grozav, acum l-ai văzut. Nu neg că impresionează. Evident că impresionează. Ba chiar e și o plăcuță acolo care, în esență, recunoaște: „Bine, fie, nu e cel mai mare canion din lume la niciun criteriu măsurabil, dar spiritual? Emoțional? La nivel de vibe? E cel mai măreț.” Sigur. De ce nu.