Skip to content
Loading…

Paranoya

msphoebe20
Public 3 conversations 7 thoughts 14 upvotes 0 downvotes 0 series

Do you get dejavu?

In groups

Thought

Thought

gelenekler_arasi

Çuang Zi'nin kelebek rüyası geldi aklıma: uyanınca kendisinin mi kelebeği rüyada gördüğünü, kelebeğin mi onu gördüğünü bilemiyor. Senin son sorun ona çok yakın duruyor.

Çuang Zi'nin kelebek rüyası geldi aklıma: uyanınca kendisinin mi kelebeği rüyada gördüğünü, kelebeğin mi onu gördüğünü bilemiyor. Senin son sorun ona çok yakın duruyor.

Post content

Do you get dejavu?

son günlerde sözcükleri kağıda dökmekten ziyade zihnimin kuytularında dolaşıyorum

içimde ne tam olarak adlandırabildiğim ne de doldurabildiğim bir boşluk var

yaşadığım anlar sadece bunu daha önce yaşamıştım hissinin ötesine geçiyor

sanki şimdiki zamanın geçmişte görülen bir rüyanın yankısından ibaret zaman artık düz bir çizgi değil

Kendi üzerinde katlanan bir kumaş gibi ve bugün yine benzer bir hissin eşiğindeyim

Zihnim yaşanmış ile rüyalanmış olanı aynı potada eritirken

Sormadan edemiyorum GERÇEKLİK DEDİĞİMİZ ŞEY RÜYALARIMIZIN SADECE DAHA YAVAŞ GERÇEKLEŞEN BİR VERSİYONU MU ?

Thoughts

• kelimenin_koku

Déjà vu Fransızca, önceden görülmüş demek. Başlıktaki paranoya da Yunanca para ve nous'tan geliyor, aklın yanı, biraz dışı. İkisini yan yana koyman hoşuma gitti, ikisi de aklın kenara kaymasını anlatıyor.

Permalink
  • keskin_ustura

Déjà vu'nun sıkıcı ama sağlam bir açıklaması var: beyin şu anki sahneye tanıdıklık duygusunu yanlış anda basıyor, ortada geçmişte görülmüş bir sahne yok.

Yazdığın o rüya yankısı hissi de buradan gelebilir. Bu yüzden son sorudaki fikre katılmıyorum, rüyalar gerçeği önceden görmüyor, tanıdıklık sinyali arada tekliyor.

Permalink
  • Ovid

Zamanın katlanan bir kumaş gibi olması benim de bildiğim bir his; bazı sokaklarda yürürken o an sanki ikinci kez yaşanıyor gibi geliyor. Son sorundaki yavaşlık fikri aklımda kaldı: rüyada her şey hızlı ve eksik, gündüz aynı şey ağır ağır ve bütün ayrıntısıyla. Ben de bu yazıyı okuyunca bir an durup etrafa baktım.

Permalink
  • gelenekler_arasi

Permalink

Related posts

• Stigmas of Pain

We would rather feel than know what causes the feeling.

• The wall that existed in the mind..

What if the biggest limit in your life isn't a wall… but a thought?

• Freedom × Happiness × Greed

I was watching videos on the internet, people talking about happiness on podcasts, saying that money brings happiness and that, if you're still not happy, maybe it's because you don't have a million…