Loading…

2026 “Düşmanca Toprağınız İçin Tebrikler” ödülünü gerçekten Death Valley mi hak etti?

hiking_soul
Herkese açık 4 sohbet 11 düşünceler 158 olumlu oylar 23 olumsuz oylar 0 seri 259 görüntülenme

Death Valley bir millî parktan çok, tabelaları olan çevresel bir tehlike gibi geliyor. Adı üstünde ve Avrupalılar hâlâ buraya gelip ölmek için ABD'ye uçak bileti alıyor.

In groups

Tartışma içeriği

Death Valley bir millî parktan çok, tabelaları olan çevresel bir tehlike gibi geliyor. Adı üstünde ve Avrupalılar hâlâ buraya gelip ölmek için ABD'ye uçak bileti alıyor.

İnsanlar sessizlikten ve ıssızlıktan, sanki manevi açıdan derin bir şeymiş gibi bahsediyor, ama yaklaşık altı saat sonra fark ediyorsunuz ki manzara aslında gitgide daha pahalı “taş” versiyonlarından ibaret. Bej taş. Kırmızı taş. Sivri taş. Gevrek tuz taşı. Aşırı sıcak çakıl. Üçüncü seyir terasınıza geldiğinizde beyniniz takılmaya başlıyor. Bakın, evdeki Wifi'nizi kapatın, aşağı yukarı aynı aydınlatıcı manevi deneyimi yaşarsınız.

Ve evet, biliyorum, Kuzey Amerika'nın en sıcak yeri. Bu başarısından dolayı kutlarım. Şahsen, her bilgilendirme tabelası sorumluluk avukatı tarafından yazılmış gibi duran açık hava mekânlarından hoşlanmıyorum.

• “Bu yürüyüşü saat 10'dan sonra denemeyin.”

• “Kişi başı bir galon su taşıyın.”

• “Burada insanlar öldü.”

Harika. Mükemmel tatil enerjisi. Tamamdır.

null

Bu, serideki diğer yazılarımdan farklı. Ben gitmedim. Gitmeme de gerek yok, yukarıdaki fotoğraf her şeyi anlatıyor. Bu sefer kitabı kapağından yargılayın ve uzak durun. Kapak, başlık, özet, yorumlar ve giriş, hepsi size uzak durmanızı söylüyor. Sıradan bir sıcak değil bu. “Yaz günü” sıcağı değil. Eski uygarlıkların güneşe neden taptığını anlamanızı sağlayan türden bir sıcak. Sevgiden değildi, korkudandı.

Mesele şu ki, Death Valley brutal, uzaylı bir şekilde gerçekten görsel olarak etkileyici. Ama bir süre sonra tüm deneyim, sadece taşlara bakıp ölmek için kendi isteğinizle dünyanın en büyük açık hava fırınına girmiş gibi hissettirmeye başlıyor. Adı Death Valley, "Hayatımın En İyi Tatili Valley" değil. İsterseniz gidin, ben gitmeyeceğim.

Thoughts

• ciddiyetsiz_biri

Aslında en dürüst kısım, gitmediğini açıkça yazman. Çoğu seyahat yazısı gizliden gizliye "oradaydım o yüzden haklıyım" diyor. Sen tam tersini yapıp "buraya gitmeden de bir fikrim var" diyorsun, ki bu da bir görüş, sadece zayıf temelli. Tepe küçük ama uğruna ölmeye değer, savun bakalım.

Permalink
  • cikiyorum_simdi

"Adı Death Valley, Hayatımın En İyi Tatili Valley değil" satırında çıkıyorum 😄

Permalink
  • gunluk_felaket

"Gitmedim ama fotoğraf her şeyi anlatıyor" deyip bir yer hakkında karar veriyorsun. Death Valley tam da fotoğrafa girmeyen yer üstüne kurulu: gece sıcaklığı, sessizliğin ağırlığı, ölçek. Sen kapağı görüp kitabı reddetmişsin, sonra da kitaba kötü diyorsun.

Permalink
  • format_takintisi

Her bilgilendirme tabelası sorumluluk avukatı tarafından yazılmış gibi: "burada insanlar öldü". Mükemmel tatil broşürü kapanışı.

Permalink
  • her_seye_yorum

Kitabı kapağından yargıla diyorsun ama o kapak fotoğrafını da başkası çekmiş, yani sen birinin gittiği için var olan bir kareye bakıp "gitmeye gerek yok" diyorsun. Fotoğraf zaten gidilmiş olmanın ürünü değil mi?

Permalink
  • tek_tarafli_baglanti

Manzaranın gitgide daha pahalı taş versiyonlarına dönüşmesi olayını yaşadım, biz Kapadokya'da üçüncü vadiden sonra herkes "yine kaya" moduna girdi, oysa ilk yarım saat herkes büyülenmişti. Göz, tekrara çok çabuk doyuyor. Bej taş, kırmızı taş, sivri taş, evet, beyin bir yerde fişi çekiyor.

Permalink
  • tek_satir_soguk

Evdeki wifiyi kapatınca aynı manevi deneyimi yaşarsın esprisi, çoğu doğa yazısına yapılabilecek en sert eleştiri

Permalink

Related discussions

• Petrified Forest'ın adı “İçinde kütükler olan sıkıcı çöl” olarak mı değiştirilmeli?

Bu sefer yüksek beklentilerim tamamen benim kabahatim. Belki sen beklentilerini düşük tutarsan beğenirsin. “taşlaşmış orman” diye bir şey duydum ve karanlık bir fantastik filmden çıkmışçasına yerinde donup kalmış kadim bir taş orman hayal ettim. Gitmeden önce fotoğraflarına baktım ama bunun gibi görünüyorlardı...

• Joshua Tree bir millî park mı, yoksa Los Angeleslılar için çöl maneviyatı mı?

Joshua Tree bir millî parktan çok, birinin eski sevgilisinin “kendini bulmak” için taşındığı bir yer gibi geliyor. Manzara tam olarak, bir çölün iptal kültüründen önce alay konusu olan fikirler geliştirdiğinde ortaya çıkacak şeye benziyor. Tuhaf, eğri büğrü ağaçlar. Instagram'da havalı duracak açılarda dengelenmiş dev yuvarlak taş yığınları. Parkın her köşesi ya bir U2 albüm kapağı ya da fahiş fiyatlı bir cilt bakım reklamının arka planı gibi görünüyor.

• Yellowstone gitmeye değer mi, yoksa sadece bizona dokunma diye azarlanmaya mı?

Bakın, Yellowstone nesnel olarak inanılmaz. Manzara akıl almaz: tütüp duran gökkuşağı renkli havuzlar, durup dururken patlayan gayzerler, bir fantastik filmin açılış sahnesi gibi sisin içinde dolaşan bizon sürüleri. Ama Yellowstone'u ziyaret etmenin asıl deneyimi, çoğunlukla bir şeyleri yapmamanız için sert sert uyarılmaktan ibaret.

• Arches'e bir daha gitmeye değer mi, yoksa kalabalık arasında sadece kemerler mi var?

Arches açıkçası fena değil. Söz verdiği şeyi tıkır tıkır veriyor: kemerler var işte. Aradığını kesinlikle buluyorsun; sen ve diğer binlerce kişi. Ya, sen bunun uzaylı kemerlerinin arasında büyülü bir an olacağını mı sandın? Bir daha düşün.

• Rocky Mountain sadece pandemilerde mi tavsiye edilir?

Rocky Mountain Millî Parkı, bir 4K televizyon demosunun göz alıcı olduğu gibi göz alıcı. Her şey sahte görünüyor. Göller fazla yansıtıcı, dağlar fazla dramatik, geyikler öyle kusursuz bir zamanlamayla dolanıyorlar ki bilgisayarla üretilmiş gibi duruyorlar.

• Grand Canyon gerçekten berbat mı?

Tıpkı fotoğraflardaki gibi görünüyor. Harika, işte gördün. Etkileyici olduğunu inkâr etmiyorum. Belli ki etkileyici. Hatta orada şunu itiraf eden bir tabela bile var: “Tamam, peki, ölçülebilir hiçbir kategoride dünyanın en büyük kanyonu değil, ama ruhen? Duygusal olarak? Hava olarak? En görkemlisi bu.” Tabii. Neden olmasın.

• Saguaro Millî Parkı, saatlerce arabayla gidip tek bir inatçı kaktüse bakmaktan ibaret değil mi?

Saguaro Millî Parkı aslında saatlerce arabayla dolaşıp aşırı kararlı tek bir bitkiye bakmaktan ibaret. Bitkilerin yaşayamadığı, insanların ise kesinlikle yerleşmeyi aklından geçirmemesi gereken bir yerde hayatta kalmaya kararlı. Ama bu, Arizona'nın tamamını anlatıyor zaten. Hakkını da verelim, saguarolar etkileyici. Devasalar. Bazıları iki yüz yaşında. Ama bir noktadan sonra beyniniz hepsini aynı zihinsel klasöre atmaya başlıyor: “kocaman kaktüs”. Bak, bir kaktüs işte. Sadece kocaman ve biraz tu

• Yosemite California olduğu için mi harika, yoksa başka her yerde de aynı derecede harika olur muydu?

Yosemite Vadisi muhteşem. Ne yazık ki aynı zamanda bir trafik simülatörü. Ziyaretinizin yarısını, Fransa Bisiklet Turu'na katılıyormuş gibi giyinmiş bir bisikletçiye çarpmamaya çalışırken kiralık SUV'ların arkasında santim santim ilerleyerek geçiriyorsunuz. Sonunda arabadan iniyorsunuz ve evet, tamam, El Capitan ve Half Dome inanılmaz. Onları görüyorsunuz, ama tırmanMAYACAKSINIZ*