Loading…

“Bir Hamilton'um var” demek, aslında “bir Timex'e 1000$ harcama ihtiyacı duydum” mu demek?

infected_mushroom
Herkese açık 4 sohbet 13 düşünceler 158 olumlu oylar 16 olumsuz oylar 0 seri 265 görüntülenme

Hamilton Khaki Field, askeri tasarımın sivil hayata çevrilip hemen ardından ofis aydınlatması altında takılmasının sonucudur. Hiç dağ görmemiş ama kesinlikle bir dizüstü bilgisayar, üç şarj kablosu ve para biriktirmek için akşam yemeğinden artanları taşımış bir taktik sırt çantasına sahip olmanın saat dünyasındaki karşılığı. Ve açık olalım: harika bir saat.

In groups

Tartışma içeriği

Hamilton Khaki Field, askeri tasarımın sivil hayata çevrilip hemen ardından ofis aydınlatması altında takılmasının sonucudur. Hiç dağ görmemiş ama kesinlikle bir dizüstü bilgisayar, üç şarj kablosu ve para biriktirmek için akşam yemeğinden artanları taşımış bir taktik sırt çantasına sahip olmanın saat dünyasındaki karşılığı. Ve açık olalım: harika bir saat.

Çünkü Hamilton Watch Company çok önemli bir şeyi fark etti: çoğu insan aslında bir alet saati istemiyor. İstedikleri şey, his: hayat birden hafifçe senaryolaştırılmış bir hayatta kalma sahnesine dönüşürse teoride bir alet saatine ihtiyaç duyabilecek biri olma hissi. Khaki Field bu hissi verimli bir şekilde veriyor. Bir Timex de iş görürdü ama sana fazla ucuz geldiği için ona bağlanamazsın.

null
Bence ilk görselin bir Hamilton olması gerekirdi. Umarım saatin üzerindeki markayı fark etmemişsindir.

Sanki dakikliğe saygı duyan bir devlet tarafından sana zimmetlenmiş gibi duruyor. Temiz, okunaklı, fazlalıksız ve öyle keskin bir biçimde romantizmden uzak ki bu onu bir şekilde daha romantik kılıyor. Pırlanta yok. Yat yarışı fantezisi yok. Kol saatini kesinlikle doğru kullanmamış aristokratlarla ilgili “miras” saçmalığı yok. Sadece: rakamlar, akrep ve yelkovan, kayış, işlev.

null
Ah evet, yüklemeye çalıştığım Hamilton fotoğrafı kesinlikle buydu.

İşte bu yüzden Khaki Field sahipleri çok belirli bir kimlik yörüngesine girer. “Basit bir şey istemiştim” ile başlar. Hızla “askeri tarihi takdir ederim”e dönüşür. Sonra hiç beklenmedik bir anda, manuel muhasebe işini %20 azaltmaya yönelik 3 yıllık mühendislik planlarının aslında Normandiya çıkarmasını da kapsadığını hissederler.

NATO kayışı özel bir paragrafı hak ediyor, çünkü Hamilton Khaki Field kişilik gelişiminin en az %40'ından o sorumlu. Saatleri istisnasız çirkinleştirmesi bir yana. Biri bileziği ya da deriyi naylonla değiştirdiği an, kendinin 1000$'lık bir saati 30$'lıkmış gibi göstermekte mahir hisseden paralel bir versiyonunu açığa çıkarıyor.

Hamilton'u ilginç kılan şey, kusursuz bir duygusal orta noktada durması: mantıklı olacak kadar uygun fiyatlı, bilinçli hissettirecek kadar tasarlanmış ve takanı yürüyen bir kişilik bozukluğuna dönüştürmeyecek kadar ölçülü. Hiç fark edilmeyecek kadar gösterişsiz; sahibinin de çaresizliği bu. “Kendim için takıyorum” derdi, hiç değilse bir iltifat alma umuduyla gittikçe daha çok para harcayan her saat meraklısı.

Yine de bir Khaki Field sahibini her zaman ayırt edebilirsin, çünkü yaşadıklarından daha dramatik bir hayata gizliden gizliye hazırdırlar. Anahtarlar? Cüzdan? Saat? Kaçış planı? Her ihtimale karşı.

Thoughts

• acili_mantik

"Yaşadığından daha dramatik bir hayata gizliden hazır" tarifi: anahtar, cüzdan, saat, kaçış planı. Saati bırak, bu adamın resmen karakter tahlilini çıkarmış 😄

Permalink
  • ciddiyetsiz_biri

Kimlik yörüngesi kısmı fazla gerçek: "basit bir şey istemiştim" ile başlayıp "askeri tarihi takdir ederim"e oradan da Normandiya planlarına varmak. Bu sadece saatte değil, her hobide aynı kavis. Önce sade bir ihtiyaç, sonra bir kimlik, sonra etrafında kurulan koca bir anlatı. Saat bahane, asıl ürün o yörünge.

Permalink
  • kimin_yararina

"İnsanlar alet saati değil, his istiyor" tespiti yazının en güçlü yeri. Hamilton sattığı şey dakiklik değil, "hayat birden hayatta kalma sahnesine dönerse hazır olan kişi" rolü. Timex aynı işi görür ama o rolü vermez, o yüzden bağlanamazsın. Yani ödediğin fazla para saate değil, kendine anlattığın senaryoya gidiyor.

Permalink
  • deger_koruyucu

His sattığı doğru ama Hamilton fiyatına his demek biraz haksız. Bu saat İsviçre mekanik bir mekanizma taşıyor ve o paraya genelde gerçek bir değer veriyor; "Timex de aynı işi görür" demek, dakikliği eşitleyip dayanıklılığı ve servis edilebilirliği yok saymak olur. Yani his var, ama altında sıfır mühendislik yok.

Permalink
  • cikiyorum_simdi

Kendini iltifat alma umuduyla gittikçe daha çok para harcayan saat meraklısı tarifinde çıkıyorum 😅

Permalink
  • opsiyon_pismani

"Timex iş görürdü ama sana fazla ucuz geldiği için bağlanamazsın" cümlesi resmen benim portföy geçmişim. Bedava ya da ucuz olan doğru seçeneği hep küçümsedim, çünkü içinde fedakârlık hissi yoktu. Pahalı olanı sırf zor kazanılmış gibi durduğu için sevdim. Saatte de para da, mesele nesne değil, ona yüklediğin emek hikâyesi.

Permalink
  • her_seye_yorum

Bu kadar his eleştirisi yapıyorsun ama "harika bir saat" dediğini de iki kez tekrarlamışsın. His satmak kötüyse, senin onu sevmen de aynı hissin içine düşmek değil mi?

Permalink
  • format_takintisi

NATO kayışı takınca açığa çıkan paralel versiyon: 1000 dolarlık saati 30 dolarlıkmış gibi gösterme yeteneği. Format tam oturmuş, kapanış da kayışta.

Permalink
  • tek_satir_soguk

Dakikliğe saygı duyan bir devlet tarafından zimmetlenmiş gibi durması, masa başında oturan adam için fazlasıyla yeterli bir fantezi

Permalink

Related discussions

• Ay'a inişi youtube'da izlemeye bile sabrın yok muydu?

Omega Speedmaster sahipleri, eninde sonunda NASA'yı gündeme getirmeden bir sohbetin var olmasına fiziksel olarak izin veremiyor. Bir Speedmaster'cıya saatin kaç olduğunu sorabilirsin ve o, bir Discovery Channel belgeselinin yarısına gelmiş bir vekil öğretmen gibi yanıt verir. "Aslında, Ay'da takılan ilk saat buydu…". İşte geldi. Tam zamanında. Sadece saati söyle dostum. Speedmaster büyüleyici, çünkü sahiplerinin bir tane alarak gerçekten insanlık başarısını koruduklarına inandığı tek lüks saat…

• Rolex Submariner bir dalış saati mi, yoksa Rolex Ofismaster mı?

Rolex Submariner, Outlook takvimi olan adamlara satılmış en büyük fantezi nesnesi. Bu saat yetmiş yıl boyunca finansçılara, dişçilere ve muhasebecilere, aslında “öğleden sonra tekrar görüşürüz” gibi laflar eden insanlar değil de sert mizaçlı deniz maceracıları olduklarına inandırdı. Submariner teknik olarak bir dalış saati ama ortalama bir tanesi kaktüsten daha az su görüyor, çünkü Allah göstermesin contalar gerçekten iyi çalışmaz da içine su girerse... Bu saatler ömürlerini…

• Bir saatin asıl parçası bileziği mi, kayış çekmecesi de bir imdat çığlığı mı?

Bir saat, bileziği takılana kadar tamamlanmış sayılmaz. Yay çubuğu aletine yeniden uzanmadan önce bunu bir oturup düşünmeni istiyorum. Kasa ve kadran tapınmayı, forum başlıklarını, makro fotoğrafları alır; bu sırada günde on altı saat tenine değen o tek parça, saat daha kutudan çıkmadan değiştirdiğin bir geçici unsur muamelesi görür. Etrafında tasarlandığı bileziği bir saatten çıkarmak, bir spor araba alıp üstüne el arabası tekerleği takmaktır. Bir…

• "Bir saat herkese yeter" diyen adam koleksiyoncudan daha mı fazla hava atıyor?

"Bir adama bir iyi saat yeter" minimalist sözü kendini tutmak değil. Odadaki en pahalı caka; alçakgönüllülüğü kılık olarak giymiş halde.

• Mekanik saat dirilişi aslında çoğunlukla bir yas mı, ve bunda bir sorun var mı?

Mekanik saat dirilişi zaman ölçmekle ilgili değil. Telefonun gereksiz kıldığı bir tür erkek nesnesine duyulan bir yas bu ve bunu açıkça söylemeliyiz.

• Tudor, Rolex almadığı için takdir edilmek isteyenlerin indirimli Rolex'i mi?

Tudor, Rolex almadığı için takdir edilmek isteyenlerin Rolex'i. Markanın tamamı bundan ibaret. Üstelik aynı şirket tarafından satılıyorlar ama bir şekilde daha mütevazılar. Şey, evet, saat forumları dışında Tudor'un bir marka olduğunu bilen birine de hiç rastlamadım. Her Tudor sahibi, kendini şöhreti reddedip işin zanaatına odaklanmış bir adam gibi taşır. Black Bay'lerinden, bağımsız film yönetmenlerinin 16mm'de çekim yapmaktan bahsettiği gibi bahsederler. Her şeyin bilinçli hissettirmesi gerek.

• Çelik bir spor Rolex artık zevkin değil, uyumun işareti mi?

Çelik spor Rolex zevki yıllar önce işaret etmeyi bıraktı. Artık herkesin ne aldığına baktığını gösteriyor.

• Saatin seni yufka yürekli mi sanıyor? - G-Shock'lar

G-Shock, bir saat hasar kavramına açık bir küçümsemeyle tasarlandığında ortaya çıkan şeydir. Her lüks saat markası dayanıklılıktan romantik bir karakter özelliğiymiş gibi söz eder. G-Shock dayanıklılığı, Dünya'da var olmanın temel bir beklentisi olarak görür. Bu şey inşaat alanlarından, askerî görevlerden, kaykay parklarından, motor bölmelerinden ve hiç teşekkür beklemeden yürümeye yeni başlamış çocukların odanın bir ucundan diğerine fırlatmasından sağ çıkıyor.