Πριν τρία χρόνια είδα τη μάνατζέρ μου να πιάνει κάθε τριμηνιαίο στόχο, δυο χρονιές στη σειρά. Καθαρά dashboards. Πράσινο παντού, συνέχεια. Ήταν ο πιο αξιόπιστος άνθρωπος στο κτίριο, και στον επόμενο κύκλο σχεδιασμού η ομάδα της κόπηκε κατά τέσσερις μηχανικούς από τους 35 και μπήκε κάτω από άλλον. Κανείς δεν το παρουσίασε ως τιμωρία, αλλά ως «αποδοτικότητα» και «θέλουμε να επενδύσουμε αλλού». Το μάθημα πέρασε ούτως ή άλλως, κι όχι μόνο σ' εμένα. Δυστυχώς, ποτέ στη μάνατζέρ μου.
Αν κλείσεις το 100% αυτών που δεσμεύτηκες, δεν απέδειξες ότι είσαι άριστος. Απέδειξες ότι είχες περισσότερο κόσμο απ' όσο ζητούσε η δουλειά. Αυτό είναι το μόνο που λέει ένας πράσινος πίνακας στον VP τρία επίπεδα πάνω σου. Η δουλειά μετρήθηκε στα μέτρα της ομάδας, η ομάδα την ξεμπέρδεψε, άρα η ομάδα μπορεί να γίνει μικρότερη με κόστος το 10-20% που μετράει λιγότερο. Έχτισες μόνος σου την υπόθεση εναντίον σου και την παρουσίασες σε τριμηνιαία αξιολόγηση ελπίζοντας σε προαγωγή.
Έτσι, όσοι επιβιώνουν και προκόβουν μαθαίνουν να προσγειώνονται κάπου στο 80%. Όχι στο 50, που διαβάζεται ως ομάδα που δεν μπορεί να εκτελέσει. Όχι στο 95, που είναι απλώς 100 με σφάλμα στρογγυλοποίησης. Κάπου στο 70-80, εκεί που η ιστορία πάει κάπως έτσι: φαίνεται καθαρά ότι κάνουμε πολλά, φαίνεται καθαρά ότι είμαστε κοντά, και η ομάδα θα ωφελούνταν από κι άλλους μηχανικούς. Το να χάνεις αυτό το τελευταίο πέμπτο είναι ο τρόπος να πεις «δώστε μου δύο μηχανικούς ακόμη» χωρίς ποτέ να καταθέσεις το αίτημα. Το κενό είναι το αίτημα.
Θέλω να επιμείνω
Θέλω να είμαι ακριβής για το τι είναι αυτό, γιατί εύκολα το ακούς ως τεμπελιά ή απάτη και συνήθως δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η ικανή εκδοχή του δεν είναι λούφα. Είναι υπερδέσμευση επίτηδες. Παίρνεις περισσότερα απ' όσα προλαβαίνεις, κλείνεις τα περισσότερα, και ό,τι μένει γίνεται απόδειξη φιλοδοξίας αντί για απόδειξη αποτυχίας. Ένας μάνατζερ που δεσμεύεται σε δέκα πράγματα και παραδίδει οκτώ διαβάζεται ως πεινασμένος. Ένας μάνατζερ που δεσμεύεται σε οκτώ και παραδίδει οκτώ διαβάζεται ως βολεμένος, και το «βολεμένος» είναι η λέξη που προηγείται ενός reorg. Η ηγεσία δεν ανταμείβει την ομάδα που έκοψε τους στόχους της στα μέτρα της. Ανταμείβει την ομάδα που δείχνει λιμασμένη.
Το σημάδι φαίνεται στο πώς τρέχουν στ' αλήθεια οι συσκέψεις σχεδιασμού. Πρόσεξε ποιος παραφουσκώνει. Οι έμπειροι μάνατζερ μπαίνουν και ζητούν headcount που έχουν ήδη αποφασίσει ότι δεν θα δικαιολογήσουν πλήρως μέχρι το τέλος της χρονιάς, γιατί το αίτημα της επόμενης χρονιάς ξεκινάει από το φετινό κενό. Ο αριθμός κατά τον οποίο αστόχησες είναι η αρχική προσφορά για τον αριθμό που θα πάρεις την επόμενη φορά. Έχω καθίσει σε αίθουσες όπου ένας VP κοίταξε μια ομάδα που τα είχε παραδώσει όλα και είπε, χωρίς ίχνος ειρωνείας, ότι ανησυχούσε μήπως δεν ήταν αρκετά φιλόδοξη. Τον νέο πόρο τον πήρε η ομάδα που είχε αστοχήσει κατά 20. Δεν είναι κάποιο υποθετικό μοτίβο που το προεκτείνω. Είναι το πιο βαρετά σταθερό πράγμα που έχω δει σε τρεις εταιρείες. Ο VP σου δεν ξέρει τι κάνεις, βλέπει excel.
Συμβαίνει και στις υφέσεις..
Η ένσταση είναι ότι τίποτα απ' όλα αυτά δεν αντέχει σε μια κακή χρονιά. Όταν οι περικοπές έρθουν από πάνω και είναι αληθινές, λέει το επιχείρημα, ο σταθερός παραγωγός προστατεύεται και αυτός που αστοχεί χρόνια είναι το προφανές κονδύλι προς κόψιμο. Νομίζω ότι αυτό αντιστρέφει εντελώς τον χρόνο. Σε μια πραγματική περικοπή, όποιος αποφασίζει δεν ανοίγει ένα φύλλο με ποσοστά επίτευξης. Κοιτάζει ποιες ομάδες είναι ολοφάνερα στο κόκκινο και ποιες έχουν περιθώριο, και η ομάδα που έπιασε 100% σε ένα βολικό πλάνο είναι αυτή που κουβαλάει το περιθώριο φανερά. Ή ακόμη κι αν δεν το σκεφτεί έτσι, η εταιρεία μπορεί να τα βγάλει πέρα με το ~80% της δουλειάς της ομάδας σου ούτως ή άλλως. Ο παραγωγός υποστήριξε ότι η δουλειά γίνεται και με λιγότερα. Αυτός που αστόχησε υποστήριξε ότι ποτέ δεν έφταναν εξαρχής. Η μία από τις δύο είναι πολύ πιο δύσκολο να κοπεί χωρίς να σπάσει κάτι ορατά, και οι μάνατζερ προστατεύουν τις ομάδες των οποίων ο πόνος θα ακουγόταν δυνατά.
Δεν σου λέω να πας να κάνεις sandbagging. Σου λέω ότι το κίνητρο είναι φτιαγμένο ώστε να παράγει sandbagging, και το να κάνεις πως δεν ισχύει αυτό είναι ο τρόπος που φιλόδοξοι μάνατζερ μπαίνουν στον σχεδιασμό, πιάνουν τους αριθμούς τους, νιώθουν ωραία γι' αυτό, και χάνουν κόσμο. Αν η ανταμοιβή σου για το ότι τελείωσες τη δουλειά είναι μια μικρότερη ομάδα το επόμενο τρίμηνο, δεν σε μετράνε με βάση την παραγωγή. Σε μετράνε με βάση το πόσο πειστικά μπορείς να μένεις πεινασμένος. Οι μάνατζερ που το καταλαβαίνουν αυτό δεν αφήνουν ποτέ τον πίνακα να γίνει εντελώς πράσινος.